A cruffin a croissant és a muffin házasításából született péksütemény. Ezzel a kakaós töltelékekkel tökéletes a suliba tízóraira vagy a kávé mellé napindítónak.
Kelttészta alap tudnivalók
- Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük.
- Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő, azt nézd, hogy duplájára kelljen. A következő lépés előtt mindenképpen végez ujj tesztet.
- A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen.
- Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
- Ha nem szeretnél porélesztőt használni, akkor első lépésként, a receptben megadott langyos tejben oldódásig keverd a friss élesztőt és hagyd felfutni, mielőtt a tésztához adod. (Akkor, amikor a tejet bele kell önteni.)
Kelttészta ujjteszt
Egy ujjal finoman nyomd be a tészta felületét kb. 1 centi mélyen.
Ha rögtön visszaugrik, akkor még kellnie kell.
Ha lassan jön vissza, akkor megkelt és dolgozhatsz vele tovább vagy sütheted, ha annál a lépésnél tartasz.
Ha benne marad a ujjlenyomatod, lesüppedve marad, akkor túl kelesztetted.
📖 Recept
Kakaós cruffin
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 dkg kenyérliszt (BL80)
- 20 dkg finomliszt (+ a formázáshoz BL55)
- 8 dkg porcukor
- 8 gramm porélesztő (vagy 3 dkg friss)
- 2 dl tej (langyos)
- 7 dkg teavaj (puha)
- ½ teáskanál só
A töltelékhez:
- 7 dkg teavaj (puha)
- 2 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál holland kakaópor (cukrozatlan)
Elkészítés
- A kenyér- és a finomlisztet, porcukrot, porlészetőt egy keverőtálba szórjuk. Alaposan elkeverjük és lassan hozzáadagoljuk a tejet, miközben egy spatulával kevergetjük. Jöhet bele a vaj és a só, majd a kezünkkel alaposan kidagasztjuk kb. 5 perc alatt. Letakarva kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk és 6 részre vágjuk. Kis gombócokká formázzuk őket. A porcukrot és a kakaót egy tálkában összekeverjük.
- Az első tésztát enyhén lisztezett deszkán vékonyan kinyújtjuk ovális formára. Megkenjük a vajjal és egyenletesen meghintjük a cukros kakaóval. Szorosan feltekerjük és egy tálcára félretesszük. Elkészítjük a maradék 5 tekercset is és a hűtőbe tesszük őket 30 percre.
- Közben a sütőt 180 fokra (alsó-felső mód, légkeverés nélkül) előmelegítjük és egy muffin tepsi mélyedéseibe kapszlikat teszünk. Ha letelt a hűtési idő hosszában félbevágjuk a tekercset és a vágott felével felfelé feltekerjük. Beleültetjük az előkészített kapszliba és a maradékot is ugyanígy elkészítjük. Ha megvagyunk hagyjuk 20 percet kelni, majd az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük készre.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Gabriella
A legpuhább,legkönnyebb kakaós 'csiga' croffin a világon! Hálásan köszönöm a receptet!!!
Annus
Jaj, nagyon örülök neki! Köszönöm szépen ezt a csodálatos visszajelzést 😊🤗🥰