A svéd Kanelknuter vagyis a fahéjas csomó egy nagyon finom péksütemény. Bár a külseje alapján bonyolultnak tűnhet, de ahogy a videóban is láthatjátok, semmi extra nincs benne. Bátran nekiállhatunk gyerekekkel együtt is. A tölteléke sokféle lehet, pl. kakaós, kardamomos, diós, túrós, stb., csak a képzeletünk szabhat határt. Főleg, hogy már sós verzióban is láttam. Nálunk a hideggel együtt előkerül a fahéj is, ezért ezt választottam. Remélem tetszik és te is kipróbálod a receptet.
A jó kelt tészta készítése
Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük. Ha foszlós, szálas, levegős kelt tésztát szeretnénk készíteni, akkor a levegő hőmérsékletére is nagyon figyeljünk oda. Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő, azt nézd, hogy duplájára kelljen. A következő lépés előtt mindenképpen végez ujj tesztet.
A kelt tészta ujjtesztje
Egy ujjal finoman nyomd be a tészta felületét kb. 1 centi mélyen.
Ha rögtön visszaugrik, akkor még kellnie kell.
Ha lassan jön vissza, akkor megkelt és dolgozhatsz vele tovább vagy sütheted, ha annál a lépésnél tartasz.
Ha benne marad a ujjlenyomatod, lesüppedve marad, akkor túl kelesztetted.
Mire jó a kenyérliszt?
A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen. Illetve van sok olyan kelttészta, amit egy az egyben csak ebből lehet elkészíteni jóra. Pl. a banános kalács, a kovászos tészták, stb..
Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
📖 Recept
Fahéjas csomó, kelt péksütemény
Hozzávalók
A tésztához:
- 24 dkg kenyérliszt (BL80)
- 24 dkg finomliszt (BL55)
- 6 dkg porcukor
- 8 gramm porélesztő (vagy 3 dkg friss élesztő)
- ½ teáskanál só
- 1 dl habtejszín
- 2 dl tej
- 6 dkg teavaj (puha)
A töltelékhez:
- 5 dkg teavaj (puha)
- 2 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál vaníliakivonat (vagy rum)
Elkészítés
- Egy nagy keverőtálban összekeverjük a liszteket a porcukorral és az élesztővel. (Ha friss élesztőt használunk, akkor a tejet meglangyosítjuk a cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt és 5 perc állás után keverjük a lisztekhez.) Vegyítsük bele a sót is, és jöhet először a tejszín majd a tej is. Ha már kicsit összeállt, akkor dagasszuk hozzá a vajat is. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg ruganyos és feszes lesz és nem ragad már a tálhoz. Hintsük meg liszttel és kelesszük duplájára nagyjából 1 óra alatt.
- A töltelékhez egy kis keverőtálban kikeverjük a puha vajat a porcukorral, fahéjjal és vanília kivonattal.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra (alsó-felső mód, légkeverés nélkül) és egy nagyméretű tepsire terítsünk sütőpapírt. A tésztát borítsuk enyhén lisztezett deszkára és formázzunk belőle egy téglalapot. Nyújtsuk vékonyra és a felső felére kenjük rá a tölteléket egyenletesen. Hajtsuk keresztben félbe és késsel vágjuk 12 egyforma csíkra. Ezt úgy a legkönnyebb, ha először középen felezzük. A feleket harmadoljuk, amiket tovább felezünk. Az első csíkot a két végén ellentétes irányban csavarjuk meg és kössünk rá egy csomót. A két végét hajtsuk be alá és így tegyük az előkészített tepsire. A maradék tizenegyet is formázzuk meg. Hagyjuk 20 percig kelni és tegyük a sütőbe 20-25 percig sülni, amíg szép színe lesz.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?