Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

FAHÉJAS CSOMÓ ◾ PILLEKÖNNYŰ SVÉD PÉKSÜTI

Írta Posted on 0 Nincs címke 0

A svéd Kanelknuter egy nagyon finom péksütemény. Bár a külseje alapján bonyolultnak tűnhet, de ahogy a videóban is láthatjátok, semmi extra  nincs benne. Bátran nekiállhatunk gyerekekkel együtt is. A tölteléke sokféle lehet, pl. kakaós, kardamomos, diós, túrós, stb., csak a képzeletünk szabhat határt. Főleg, hogy már sós verzióban is láttam. Nálunk a hideggel együtt előkerül a fahéj is, ezért ezt választottam. Remélem tetszik és te is kipróbálod a receptet.

Hozzávalók 12 db-hoz:

A tésztához:
24 dkg kenyérliszt
24 dkg finomliszt
6 dkg porcukor
8 gr porélesztő vagy 3 dkg friss élesztő
1/2 teáskanál só
1 dl tejszín
2 dl tej
6 dkg puha vaj

A töltelékhez:
5 dkg puha vaj
2 evőkanál porcukor
1 teáskanál fahéj
1 evőkanál vaníliakivonat (vagy rum)

1. Egy nagy keverőtálban összekeverjük a liszteket a porcukorral és az élesztővel. (Ha friss élesztőt használunk, akkor a tejet langyosítsuk meg a cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt és 5 perc állás után keverjük a lisztekhez.) Vegyítsük bele a sót is, és jöhet először a tejszín majd a tej is. Ha már kicsit összeállt, akkor dagasszuk hozzá a vajat is. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg ruganyos és feszes lesz és nem ragad már a tálhoz. Hintsük meg liszttel és kelesszük duplájára nagyjából 1 óra alatt.

2. A töltelékhez egy kis keverőtálban kikeverjük a puha vajat a porcukorral, fahéjjal és vanília kivonattal.

3. A sütőt melegítsük elő 180 fokra és egy nagy tepsire terítsünk sütőpapírt. A tésztát borítsuk enyhén lisztezett deszkára és formázzunk belőle egy téglalapot. Nyújtsuk vékonyra és a felső felére kenjük rá a tölteléket egyenletesen. Hajtsuk keresztben félbe és késsel vágjuk 12 egyforma csíkra. Ezt úgy a legkönnyebb, ha először középen felezzük. A feleket harmadoljuk, amiket tovább felezünk. Az első csíkot a két végén ellentétes irányban csavarjuk meg és kössünk rá egy csomót. A két végét hajtsuk be alá és így tegyük az előkészített tepsire. A maradék tizenegyet is formázzuk meg. Hagyjuk 20 percig kelni és tegyük a sütőbe 20-25 percig sülni, amíg szép színe lesz.

Tipp:
1. Ha délután 5 után készíted el, akkor a megformázás után lefóliázva mehet a hűtőbe és reggel lehet is sütni. Én a leggyakrabban így készítem és akkor megvan a friss, finom reggeli. A hűtőben minimum 8 óra kell a tésztának, és maximum 15 órát lehet ott sütés előtt. Erre figyelj időzítésnél.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..