A csokis babka vagy más néven jeruzsálemi kalács magasan tartja a lécet a töltött kalácsok mezőnyében. Az elkészítése miatt napokig fogyasztható, nem veszít frissességéből, így ideális hétvégén elkészíteni és tízórainak csomagolni.
A jó kelt tészta készítése
Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük. Ha foszlós, szálas, levegős kelt tésztát szeretnénk készíteni, akkor a levegő hőmérsékletére is nagyon figyeljünk oda. Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő, azt nézd, hogy duplájára kelljen. A következő lépés előtt mindenképpen végez ujj tesztet.
A kelt tészta ujjtesztje
Egy ujjal finoman nyomd be a tészta felületét kb. 1 centi mélyen.
Ha rögtön visszaugrik, akkor még kellnie kell.
Ha lassan jön vissza, akkor megkelt és dolgozhatsz vele tovább vagy sütheted, ha annál a lépésnél tartasz.
Ha benne marad a ujjlenyomatod, lesüppedve marad, akkor túl kelesztetted.
Mire jó a kenyérliszt?
A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen. Illetve van sok olyan kelttészta, amit egy az egyben csak ebből lehet elkészíteni jóra. Pl. a banános kalács, a kovászos tészták, stb..
Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
📖 Recept
Csokis babka recept
Hozzávalók
A babka kalács tésztájához:
- 13 dkg kenyérliszt (BL80)
- 12 dkg finomliszt (BL55 + a formázáshoz)
- 4 dkg cukor
- 4 gramm porélesztő (1 dkg friss élesztő)
- ¼ teáskanál só
- 1 db tojás
- 1 dl tej
- 4 dkg teavaj (puha)
A csokis babka töltelékhez:
- 5 dkg teavaj
- 2 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 5 dkg étcsokoládé
A babka sziruphoz:
- 5 dkg cukor
- ½ dl víz
Elkészítés
- A liszteket beleszitáljuk egy tálba, beleszórjuk a cukrot, az élesztőt az egyik oldalra és a sót a másikra majd alaposan összekeverjük a száraz alapanyagokat. (Ha friss élesztőt használunk, akkor azt keverjük a tejhez.) A közepébe felütjük a tojást és belecsorgatjuk a tejet. Egy keverőlapáttal összedolgozzuk a tésztát annyira, hogy ne maradjon benne száraz rész és fóliával letakarva 10 percig pihentetjük, hogy a liszt felvegye a nedvességet és könnyebb legyen kidagasztani.
- Ha letelt az idő gyúrjuk alaposan át. Adjuk hozzá a puha vajat és elszántan, kitartóan dagasszuk bele. A tésztának egészen simának és hólyagosnak kell lennie, ami könnyedén elválik a tál falától. Ha géppel dagasztunk, akkor a vajat több részletben adjuk csak hozzá. A kidolgozott tésztát áttesszük egy kisebb tálba, és tegyük 12 órára a hűtőbe.
- Az idő leteltével szép hólyagos és szivacsos szerkezetű a tészta. Ezzel már sokkal könnyebb lesz tovább dolgozni, mivel a vaj megkeményedett benne, nagyon jó feszes a tészta. A töltelékhez a puha vajat kikeverjük az átszitált a porcukorral és a kakaóporral. Az étcsokoládét vékonyan felszeleteljük majd keresztben is daraboljuk.
- A deszkát enyhén meglisztezzük és rászedjük a tésztát. Téglalap formára hajtogatjuk és óvatosan kinyújtjuk fél centi vastagra. A felesleges lisztet leseperjük róla, megkenjük a kakaós krémmel és meghintjük a csokival. A hideg felületű tészta miatt rádermed a töltelékünk így könnyen tudjuk tovább formázni. A hosszabbik oldalától kezdve szorosan feltekerjük úgy, hogy a hajtás alulra essen. Egy éles késsel félbevágjuk és a vágott oldalakat felfelé fordítjuk. Az egyiket keresztben a másikra fektetjük egy X betűt formázva. A tetejét csavarjuk össze kétszer és a végét csípjük össze. Majd alul is tekerjük meg és a végét zárjuk le. Ez a klasszikus babka formázása.
- Emeljük egy sütőpapírral bélelt 14 x 24 cm-es vekniformába és kelesszük a duplájára. Mivel a tészta hideg több idő kell hozzá. 2-3 sőt hűvös idő esetén 4 óra is eltelhet a kelesztéssel. A kelesztés vége felé melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül). A duplájára nőtt kalácsot tegyük a sütőbe és 25-30 perc alatt süssük készre.
- A megsült kalácsot tegyük félre hűlni. A sziruphoz a cukrot egy lábosba szórjuk, hozzáöntünk ugyanannyi vizet és időnként megkeverve 8-10 percig forraljuk, amíg besűrűsödik sziruppá. Ezzel alaposan kenjünk meg a kihűlt babka tetejét. 20 perc elteltével már szeletelhetjük is.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Magdi Hebők
Nagyon jók a receptek! Gratulálok! Ki fogom ezt is próbálni.
Annus
Köszönöm szépen! ❄️🎄☃️ Jól esik.
Rita
Kedves Annus! Szeretném megkérdezni, hogy szerinted a gluténmentes változathoz milyen lisztet érdemes használni? Köszönet a sok finom receptért!
Annus
Kedves Rita, sajnos én még nem találkoztam olyan liszttel, amivel a babka autentikusan hajtogatható és jó lenne. Általában a jó ízhez és laza állaghoz annyi folyadék kell, amivel formázni nem lehetne így. Sokat kísérletezem, de egyelőre ebbben az irányban egyik sem töltött még elégedettséggel.
Ágnes
Kedves Anna! Fagyasztani melyik fázis után lehet? Egyáltalán lehetséges? Szeretnék két adagot csinálni és az egyiket fagyasztani és ha kedvünk van hozzá akkor megsütni.
Annus
Kedves Ági, nincs nagy különbség a sütés előtti kelesztés előtt vagy egy enyhe sütés után és akkor lassú kiolvasztás helyett a sütőben olvasztjuk ki és sütjük még 10 perc alatt készre 😊🤗🥰
Mezővári Ibolya
Szia Annuska !!! 😃 most csináltam először a Jeruzsálemi kalácsot , és azt szeretném kérdezni hogy a cukorszirupot amikor megcsináltam mindent úgy ahogy mondtad , szép fényes lett de mégis kifehéredet rajta , miért ? 🤔 válaszodat előre is köszönöm !!! 🥰
Annus
A cukor nem olvadt fel teljesen a szirupban, így kikristályosodott a száradás alatt 😊
Paragi Lászlóné
Nagyon tetszik a videó. Karácsonyra megfogom sütni ezt a csodálatos kalácsot. Köszönöm, hogy megnézhettem.
Annus
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik 😊🤗🥰