A csokis babka vagy más néven jeruzsálemi kalács magasan tartja a lécet a töltött kalácsok mezőnyében. Az elkészítése miatt napokig fogyasztható, nem veszít frissességéből, így ideális hétvégén elkészíteni és tízórainak csomagolni.

Csokis babka recept

Előkészítési idő 20 perc
Kelesztési idő 12 óra
Elkészítési idő 16 óra
Adag 4
A világ legcsokoládésabb kalácsa: a babka egy igazi ünnepi kalács, ami frissességét több napon át megőrzi.

Hozzávalók

A babka kalács tésztájához:

  • 13 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 12 dkg finomliszt (BL55 + a formázáshoz)
  • 4 dkg cukor
  • 4 gramm porélesztő (1 dkg friss élesztő)
  • ¼ teáskanál
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • 4 dkg vaj (puha)

A csokis babka töltelékhez:

  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 5 dkg étcsokoládé

A babka sziruphoz:

  • 5 dkg cukor
  • ½ dl víz

Elkészítés 

  • A liszteket beleszitáljuk egy tálba, beleszórjuk a cukrot, az élesztőt az egyik oldalra és a sót a másikra majd alaposan összekeverjük a száraz alapanyagokat. (Ha friss élesztőt használunk, akkor azt keverjük a tejhez.) A közepébe felütjük a tojást és belecsorgatjuk a tejet. Egy keverőlapáttal összedolgozzuk a tésztát annyira, hogy ne maradjon benne száraz rész és fóliával letakarva 10 percig pihentetjük, hogy a liszt felvegye a nedvességet és könnyebb legyen kidagasztani.
  • Ha letelt az idő gyúrjuk alaposan át. Adjuk hozzá a puha vajat és elszántan, kitartóan dagasszuk bele. A tésztának egészen simának és hólyagosnak kell lennie, ami könnyedén elválik a tál falától. Ha géppel dagasztunk, akkor a vajat több részletben adjuk csak hozzá. A kidolgozott tésztát áttesszük egy kisebb tálba, és tegyük 12 órára a hűtőbe.
  • Az idő leteltével szép hólyagos és szivacsos szerkezetű a tészta. Ezzel már sokkal könnyebb lesz tovább dolgozni, mivel a vaj megkeményedett benne, nagyon jó feszes a tészta. A töltelékhez a puha vajat kikeverjük az átszitált a porcukorral és a kakaóporral. Az étcsokoládét vékonyan felszeleteljük majd keresztben is daraboljuk.
  • A deszkát enyhén meglisztezzük és rászedjük a tésztát. Téglalap formára hajtogatjuk és óvatosan kinyújtjuk fél centi vastagra. A felesleges lisztet leseperjük róla, megkenjük a kakaós krémmel és meghintjük a csokival. A hideg felületű tészta miatt rádermed a töltelékünk így könnyen tudjuk tovább formázni. A hosszabbik oldalától kezdve szorosan feltekerjük úgy, hogy a hajtás alulra essen. Egy éles késsel félbevágjuk és a vágott oldalakat felfelé fordítjuk. Az egyiket keresztben a másikra fektetjük egy X betűt formázva. A tetejét csavarjuk össze kétszer és a végét csípjük össze. Majd alul is tekerjük meg és a végét zárjuk le. Ez a klasszikus babka formázása.
  • Emeljük egy sütőpapírral bélelt vekniformába és kelesszük a duplájára. Mivel a tészta hideg több idő kell hozzá. 2-3 sőt hűvös idő esetén 4 óra is eltelhet a kelesztéssel. A kelesztés vége felé melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül). A duplájára nőtt kalácsot tegyük a sütőbe és 25-30 perc alatt süssük készre.
  • A megsült kalácsot tegyük félre hűlni. A sziruphoz a cukrot egy lábosba szórjuk, hozzáöntünk ugyanannyi vizet és időnként megkeverve 8-10 percig forraljuk, amíg besűrűsödik sziruppá. Ezzel alaposan kenjünk meg a kihűlt babka tetejét. 20 perc elteltével már szeletelhetjük is.
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 1500 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Izrael
Kulcsszó: csokis babka, jeruzsálemi kalács

 

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .