fbpx

Nagyon sok finom kelt tészta van, de nekem ez a csokis párna kedvencem. Annyira finom, puha a tészta, hogy szinte egybeolvad a töltelékkel. A csokis párna titka abban rejlik, hogy nem szabad túl sütni. Kicsit alacsonyabb hőmérsékleten, éppen csak addig, amíg az alja és a teteje kicsit megpirul. Remélem, hogy sokan kipróbáljátok akár így csokisan, akár fahéjjal, mákkal vagy túróval töltve és bekerül a családi kedvencek közé.

A jó kelt tészta készítése

Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük. Ha foszlós, szálas, levegős kelt tésztát szeretnénk készíteni, akkor a levegő hőmérsékletére is nagyon figyeljünk oda. Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő, azt nézd, hogy duplájára kelljen. A következő lépés előtt mindenképpen végez ujj tesztet.

A kelt tészta ujjtesztje

Egy ujjal finoman nyomd be a tészta felületét kb. 1 centi mélyen.
Ha rögtön visszaugrik, akkor még kellnie kell.
Ha lassan jön vissza, akkor megkelt és dolgozhatsz vele tovább vagy sütheted, ha annál a lépésnél tartasz.
Ha benne marad a ujjlenyomatod, lesüppedve marad, akkor túl kelesztetted.

Mire jó a kenyérliszt?

A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen. Illetve van sok olyan kelttészta, amit egy az egyben csak ebből lehet elkészíteni jóra. Pl. a banános kalács, a kovászos tészták, stb..
Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.

Hozzávalók 20 db-hoz:
A tésztához:

25 dkg kenyérliszt
25 dkg finomliszt
7 dkg porcukor
7 gr szárított élesztő vagy 3 dkg friss
1/2 teáskanál só
10 dkg tejföl
8 dkg puha vaj
1 tojás
2 dl tej

A csokis töltelékhez

10 dkg puha vaj
4 evőkanál porcukor
2 evőkanál kakaópor
8 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

1. A kenyérlisztet, finomlisztet és a porcukrot egy nagy keverőtálba szitáljuk. Hozzászórjuk az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), a sót és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki beleszedjük a tejfölt, a puha vajat, 1 tojás sárgáját,  és a tejet folyamatosan adagolva egy spatulával összedolgozzuk. Ekkor a kezünkre váltunk és alaposan kidagasztjuk. Ez egy lágyabb kelt tészta, ezért nehéz vele dolgozni és nagyon kitartónak kell lenni. Addig kell dagasztani, amíg teljesen elválik az edény falától és sima felülete lesz. Formázzuk labdává és kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt, de ha több idő kell neki, akkor hagyni kell, hogy duplájára növekedjen.

2. Ha már majdnem a duplája elkészítjük a tölteléket. A puha vajat egy tálkába tesszük és kicsit átkeverjük, hogy könnyebb legyen beledolgozni a többit. Kanalazzuk bele a porcukrot és keverjük bele. Ha megvan jöhet a kakaópor is, amivel dolgozzuk teljesen simára a vajas krémet. Hogy még finomabb legyen a sütemény, étcsokoládét vágjunk finom darabokra.

3. A megkelt tésztát a deszkára borítjuk, négy részre vágjuk és gömbölyítjük őket. Az elsőt, enyhén lisztezett deszkán 25 x 25 cm-es négyzet alakúra nyújtjuk és megkenjük a kakaós töltelék negyedével. Megszórjuk a csokiforgáccsal, feltekerjük és 5 egyforma részre vágjuk, amiket sütőpapírral bélelt, nagy tepsire sorakoztatunk egymástól 2-3 centi távolságra. Ügyeljünk rá, hogy a tészta lezárása, hajtása alul legyen, így sütés közben nem tud majd felpöndörödni. A maradék három tésztát ugyanígy készítsük el.

4. A sütőt előmelegítjük 170 fokra* és a sütiket hagyjuk kelni még 40 percet. Ha letelt, kenjük le őket tojásfehérjével és süssük készre 25 perc alatt. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

*Alsó-felső mód, nem légkeverés.

Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

2 hozzászólás

  1. Kosonom ezt a remek receptet,de az lenne a keresem,ha makkal illetve dioval toltom mennyi kell belole.Koszonom a valaszt.

    • Kedves Éva, még nem készítettem el ebben a mennyiségben, így biztosra nem merem írni. A mákos és diósat úgy készíteném, hogy 20 dkg mákot vagy diót kikevernék 10 dkg porcukorral, reszelt citromhéjjal. A kinyújtott tésztát megvajaznám és arra szórnám ezt a tölteléket. Aztán első sütés után kiderülne, hogy elég-e a gőz a tölteléknek vagy kell-e bele némi víz, mint a bejglinél.

Hozzászólás írása

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .