Igen, jól látjátok ez az fajta brownie, aminek a teteje nagyon ropogósra sül, a belseje pedig lágy marad. A ropogós brownie tető azzal jár, hogy ezt nem lehet szépen szeletelni, de egy csokis sütinél nem is az esztétika számít. Nincs nekem semmi bajom azzal sem, amit egy tálban simán spatulával, percek alatt ki lehet keverni és puhára sül kívül-belül, de ez a ropogós tetős higgyétek el, hogy megéri a plusz melót.
Brownie tepsi
Nekem ez a tészta vastagság vált be a legjobban, amihez 23x23 cm-es formát kell venni. Több helyen is láttam, de a tuti beszerzőhelyem az Auchan sütis osztálya (nem reklám, tényleg jókat lehet venni, sok méretben).
Ha nagyobb tepsit használsz, akkor mindenképpen emeld a hozzávalók mennyiségét másféllel vagy akár a duplájára is 20 x 40 cm-es tepsi esetén.
Klasszikus brownie recept
Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a csupa csokis browniet sütit, pláne otthon elkészítve. Ahogy a lakást megtölti sütés közben az illata, terápiasan hat mindenkire, lehet akármilyen csúnya és zord hétfő. Langyosan egy gombóc, hűs vaníliafagyival tálalva egyszerűen tökéletes.
A kedvenc csokis süti toplistát nem véletlenül vezeti, mert az egyetlen bonyolult pontja a csokiolvasztás, ami valljuk be, gyerekjáték.
Brownie hozzávalók
A 60% feletti étcsokoládé és a vaj elengedhetetlen egy finom brownie elkészítéséhez. A barna cukor segít elmélyíteni az ízeket, de el lehet hagyni és csak sima cukorral elkészíteni. A kakaópor lehetőség szerint a holland típusút válasszuk ki, mert attól igazán gazdag csokoládés íze lesz a tésztának és spórolhatunk a liszten is, így az állaga könnyebb és lazább lesz.
Glutén- és cukormentes brownie
A lisztet teljes mennyiségben zabpehelyre vagy barnarizslisztre is cserélhetjük. A cukrot pedig eritrit és xilit keverékére cseréltem, mindkettőből 10-10 dkg-ot teszek bele. A 22 dkg teavajból pedig 10 dkg mogyoróvaj lett. Más az eredmény, de finom csokis - mogyorós süti élményt ad.
📖 Recept
Brownie, brauni recept
Hozzávalók
- 22 dkg teavaj
- 22 dkg étcsokoládé (60% feletti)
- 15 dkg cukor
- 10 dkg barna cukor
- 4 db tojás
- 1 evőkanál vaníliakivonat (vagy vaníliás cukor)
- 1 csipet só
- 6,5 dkg finomliszt (BL55)
- 3 dkg kakaópor
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (160 fok légkeveréssel) és egy 23×23 cm-es formát sütőpapírral kibélelünk. A vajat alacsony lángon melegíteni kezdjük és az étcsokoládét apróra vágjuk. Ha már elolvadt a vaj, beleszórjuk a csokit és addig kevergetjük a lassú tűz felett, amíg teljesen elolvad. Fontos, hogy nem szabad gyorsan és magas hőre melegíteni, mert a csoki könnyen megég. Csak annyi hőt adjunk neki, amennyi az olvadáshoz kell. Ha simára olvadt félretesszük hűlni.
- A cukrokat egy tálba mérjük, hozzáütjük a 4 tojást egyesével, meglocsoljuk a vaníliával és beleszórjuk a sót is. Kézi robotgéppel erős fokozaton 5-8 percig verjük, amíg a tojás kifehéredik és a cukor elolvad benne.
- Beleforgatjuk a csokis vajat, majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport és az egészet nagyon lazán belekeverjük, széles, nagy mozdulatokkal, mintha piskótát készítenénk. Ügyelve rá, hogy ne essen össze a tészta. Az előkészített tepsibe öntjük és 35 perc alatt készre sütjük. Ekkor még belül lágy és remegős, kívül viszont ropogósra sül a teteje.
További Brownie, brauni receptjeim:
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Adri
Kedves Anna! Szeretném megkérdezni, hogy ha erdei gyümölcs mixet szórunk a tetejére, az mennyire ront az állagán? Illetve, megy-e hozzá ízvilágban, vagy inkább hanyagoljam? Köszönöm!
Annus
Kedves Adri, nagyon sokan szeretik a csokoládét és az erdei gyümölcsöket együtt. Bevallom én nem, ezért nem tudom ezt javasolni. Viszont a családomban többen is szívesen fogyasztanák. Nagyon ember függő. Az állagán akkor nem ront, ha fagyosan van rászórva és nincs kiengedve sütés előtt.
Adri
Köszönöm a választ! 🙂
Móni
Nagyon jó recept. Köszönjük szépen😍
Viszont a 45 perc sütés nekem nagyon soknak tűnik. 25perc után megnéztem és pont jó állaga lett. Legalábbis mi így szeretjük ☺
Vanília fagyival és egy kis erdei gyümölcs mártással még csodálatosabb😍
Annus
Szia! Nem lehet, hogy légkeveréssel sütötted? Akkor elég 25 perc is ezen a hőfokon. A 45 perc légkeverés nélkül van és még bőven lágy marad belül.
Viki
Az imén készítettem el életem első brownie-ját a recepted alapján. Tökéletes lett, nagyon köszönöm! 🙂
Annus
Köszönöm szépen a kedves visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki, hogy neked is bevált!
Anikó
Tudom a tojást valamivel helyettesíteni (allergia miatt)?
Annus
Útifűmaghéj és víz keveréke sokszor beválik, ennél még nem próbáltam.
Ica
Kérdezni szeretném hogy másnap is finom még,vagy csak az nap amikor sült?
Annus
Még 2 nap múlva is finom 😊🤗🥰