Sokáig kerültem a citromos brownie recepteket, mert meggyőződésem volt, hogy attól brownie, hogy csokis. A citromos csoki gondolata meg egyáltalán nem tetszett. Aztán volt szerencsém megkóstolni a málnás citromos brownie sütit, és kiderült, hogy egyáltalán nem csokis. Sokkal inkább azért nevezik így, mert hasonlóan omlós. Annyira, de annyira finom volt, hogy haladéktalanul elkértem a málnás citromos brownie receptet és mutatom is nektek.
Mirelit málnából
A málnát fagyosan, közvetlen a fagyasztóból adjuk a tésztához, hogy ne törjön össze a gyümölcs miközben ebbe a nehéz, tömör tésztába keverjük. Egyébként is sokkal jobb így, mert nem áztatja el a tésztát.
Gyümölcsös cukormáz készítés
Érdemes a gyümölcspürét a cukorral addig keverni, amíg teljesen felolvadnak a cukorszemcsék, hogy később majd ne kristályosodjon meg a süti tetején. Az a jó, ha szép szalagosan folyik le a kanálról és a szalagok visszasimulnak a masszába. Ha megtartja a szalagokat, akkor hígítsd még egy pár csepp citromlével vagy vízzel.
Soha, de soha ne tedd meleg vagy langyos sütire, mert nem lesz szép a végeredmény.
📖 Recept
Málnás citromos brownie
Hozzávalók
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt (BL55)
- ½ teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 db tojás (L)
- 2 evőkanál vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
- 22 dkg teavaj (puha)
- 1 db citrom (kezeletlen vagy bio)
- 12 dkg málna
A málnás cukormázhoz:
- 6 dkg málna
- 12 dkg porcukor
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésen 160 fok) alsó-felső sütés és egy 23 x 23 cm-es formát sütőpapírral bélelünk. A mázhoz a málnát vegyük ki, hogy felengedjen.
- Egy tálba szitáljuk a lisztet, a sütőport, a sót és alaposan összekeverjük. Egy másik tálba felütjük a tojást. Hozzászórjuk a vaníliás és a sima cukrot és kézi robotgéppel habosítani kezdjük. Ha már kifehéredett és a cukor elolvadt benne, beleszedjük a puha vajat is és további 3 percig keverjük.
- Reszeljünk bele citromhéjat (1 teáskanálnyi kell) és egy szűrőn át facsarjuk ki a levét, mérjünk ki belőle 0,5 dl-t és keverjük a tésztához. Szórjuk bele az átszitált száraz alapanyagokat és dolgozzuk simára a tésztát.
- A málnát fagyosan, közvetlen a fagyasztóból mérjük bele és keverjük össze. Szedjük az előkészített formába és egyenletesen simiítsuk bele, majd az előmelegített sütőben 35 perc alatt süssük készre.
- Emeljük egy rácsra hűlni és készítsük el a mázat. A kiolvadt málnát mikroban melegítsük forróra. Passzírozzuk át egy szűrőn és mérjünk ki 3,5-4 dkg-ot belőle, ezt keverjük az átszitált porcukorhoz, hogy szépen megfesse és megízesítse.
- A kihűlt sütit fordítsuk át és vegyük le a sütőpapírt, így ez a szép, sima oldala lesz a teteje. A mázat szedjük a közepére és kenőkéssel szépen terítsük el és hagyjuk keményre dermedni 20-25 perc alatt. Ha teljesen megdermedt szeletelhetjük is. Jól zárodó dobozban 3 napig friss marad.
További brownie receptvideók:
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Ancsa
Akkor ez nem brownie, hanem blondie. 🙂
Ki fogom próbálni!
Annus
A blondieban lenne egy jó adag fehércsoki, ebben meg nincs. Mindenki citromos brownie-nak nevezi, ha rákeresel. 😊
Éva
Csodás ez a citromos-málnás brownie! Most lett kész és megkóstoltam. Vigyáznom kell vele, mert a sok vajtól kalóriadús, de olyan "még kell" íze van 😆
Annus
Jaj, nagyon örülök neki! Köszönöm szépen ezt a csodálatos visszajelzést 😊🤗🥰
Zita
Szuper lett. Mindenkinek ízlett. Különleges süti. Nekem túl sok a vaj es a cukor benne,de ezt kívánta a recept.
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést. 😊🤗🥰 Örülök, hogy bevált.
Makkos Mária
Köszönöm a receptet! Nagyon finom, sajnos, már csak egy adaghoz szükséges fagyasztott málnám van. Sokadszor sütöm!
Annus
Jaj, de örülök neki 😊 Köszönöm szépen a visszajelzést.