Ez a csokis brownie keksz egy különleges darab, amitől eddig minden vendégem elájult, úgyhogy nagy örömmel osztom meg veletek is a receptjét.
A tökéletes brownie készítése
Szerintem a brownie egyik legfőbb titka az, hogy a belsejét nem sütjük szárazra, egy kicsit szaftosan hagyjuk. Na most a süti keksz változata is ugyanilyen.
Klasszikus brownie recept
Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a csupa csokis browniet sütit, pláne otthon elkészítve. Ahogy a lakást megtölti sütés közben az illata, terápiasan hat mindenkire, lehet akármilyen csúnya és zord hétfő. Langyosan egy gombóc, hűs vaníliafagyival tálalva egyszerűen tökéletes. A kedvenc csokis süti toplistát nem véletlenül vezeti, mert az egyetlen bonyolult pontja a csokiolvasztás, ami valljuk be, gyerekjáték.
Brownie hozzávalók
A 60% feletti étcsokoládé és a vaj elengedhetetlen egy finom brownie elkészítéséhez. A barna cukor segít elmélyíteni az ízeket, de el lehet hagyni és csak sima cukorral elkészíteni. A kakaópor lehetőség szerint a holland típusút válasszuk ki, mert attól igazán gazdag csokoládés íze lesz a tésztának és spórolhatunk a liszten is, így az állaga könnyebb és lazább lesz.
📖 Recept
Csokis brownie keksz recept
Hozzávalók
- 20 dkg étcsokoládé
- 8 dkg teavaj
- 2 db tojás
- 15 dkg porcukor
- ¼ teáskanál só
- 2,5 dkg kakaópor (cukrozatlan)
- 10 dkg finomliszt (BL55)
Elkészítés
- Gőzfürdőt készítünk, amihez egy kisebb lábosban annyi vizet melegítünk, hogy ne érje el rátett keverőtál alját. Az étcsokoládét kisebb darabokra vágjuk. Ha már forró a víz a keverőtálba tesszük a vajjal együtt. Ha már kezd olvadni, keverjük simára, majd egy konyharuha segítségével emeljük le és tegyük félre egy kicsit, hogy kihűljön.
- A tésztához előveszünk egy másik keverőtálat. A tojásokat egyesével feltörjük a tálba. Beleszórjuk a porcukrot, a sót és robotgéppel addig habosítjuk, amíg halványsárga lesz. Így már belekeverhetjük a csokis vajat is.
- A kakaóport szitáljuk és keverjük bele, aztán a lisztet is. Ez túl lágy ahhoz, hogy meg tudjuk formázni. Ezért tegyük be a hűtőbe, hogy a benne lévő vaj és csokoládé kicsit megkösse. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel) és két lapos tepsit sütőpapírral leterítünk.
- Én fagyis kanállal szeretem a tepsire adagolni, de ugyanígy lehet egy evőkanállal is szaggatni és a tenyerünkkel golyóvá formázni. A lényeg, hogy 12 egyenlő részre osszuk, mert akkor elég nagyok ahhoz, hogy a belsejük éppen csak szaftos maradjon sütés után. Így tegyük az előmelegített sütőbe 12 percre sülni. Hagyjuk a kekszet langyosra hűlni a tepsin és csak ezután emeljük le. Kihűlés után légmentesen zárodó dobozban 2 hétig eltartható.
További brownie receptvideók:
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?