A spárgás quiche a franciák egyik kedvelt fogása, ami salátával tálalva könnyű vacsora. A quiche alapja egy sima omlós tészta, amit megtöltünk egy sajtos, tejszínes töltelékkel. Szezonálisan most zöldspárgával gazdagítom, így az eredmény egy klasszikus, zöldséges recept.
Zöld spárga elkészítése
Tavasszal tele vannak a piacok és a boltok zöld spárgával, ami nem csak finom, nagyon egészséges is. A zöld spárga íze karakteresebb, mint a fehérnek és könnyebb is elkészíteni. Sokoldalúan felhasználható akár levesnek, párolva, sütve előtelnek, köretnek, rizottóba vagy quiche lorrainebe. A zöldspárga vásárlásnál arra kell figyelni, hogy fényes, zsenge darabokat vegyünk, amiknek a vágott alja is frissnek tűnik. Mindenképpen alaposan mossuk meg, mert a sípok között lehet lerakódott homok. Célszerű az alsó fás részét (kb. 2 centi) eldobni, és a többi részét használni. A spárgának a csúcsa a legszengébb pontja, nyersen is nagyon finom.
Spárgás sajtos quiche lorraine recept
A zöldspárga mellé sajtból kétfélét is reszelünk bele. Egy semlegesebb trappistát és egy erőteljesebb ízű cheddar sajtot. Ez így egy sima sajtos, spárgás sós pite, amiben én az egyszerűséget szeretem, de sok ember ízlésének ez így szegényes. Bátran lehet tovább gazdagítani például sonkával vagy csirkemellel. A vega vonalnál maradva mehet bele újhagyma, aszalt paradicsom vagy édesburgonya is.
📖 Recept
Spárgás sajtos quiche lorraine recept
Hozzávalók
A töltelékhez:
- 25 dkg zöld spárga
- 1 dkg teavaj
- só és frissen őrölt bors
- 1-2 db fokhagymagerezd
- 5 db tojás
- 2,8 dl habtejszín
- 5 dkg trappista sajt
- 5 dkg cheddar sajt
A tésztához:
- 15 dkg finomliszt (+ a nyújtáshoz)
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál porcukor
- 12,5 dkg teavaj (hideg)
- 2 evőkanál víz (hideg)
Elkészítés
- A spárgát alaposan megmossuk és megszárítjuk. A fásabb alsó végét levágjuk és eldobjuk, majd 1 centis darabokra vágjuk és ahogy haladunk a zsengébb részek felé úgy hagyjuk nagyobbakra.
- Egy közepes méretű serpenyőt felforrósítunk és felolvasztjuk a vajat. Szórjuk rá a spárgát és mozgassuk át, hogy mindenhol bevonja a vaj. Fűszerezzük sóval, borssal, finomr aprított fokhagymával. Mozgassuk át és pirítsuk addig, amíg itt-ott aranybarnára sült. Ekkor tegyük félre hűlni.
- A quiche tésztájához szórjuk a lisztet egy tálba és keverjük bele a sót és a cukrot. Daraboljuk bele a hideg vajat és a kezünkkel, gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze. Ha már morzsás az állaga adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet és tényleg gyorsan gyúrjuk egybe.A gyorsaságra és a hideg alapanyagokra azért van szükség, mert a kezünktől megolvadhat a vaj és akkor kezelhetetlen lesz a tészta. Fóliába csomagolva tegyük be a hűtőbe 20 percre.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül, (180 fok légkeveréssel) és készítsünk elő egy 23 cm-es piteformát. A vajas tészta nem ragad bele, nem kell kivajazni. Miután lehűlt a tészta vegyük ki és enyhén lisztezzük meg a nyújtódeszkát és a tésztát is. Fokozatosan nyújtsuk ki a piteformánál kicsit nagyobbra. Emeljük a tésztát a formába, igazítsuk bele és óvatosan nyomkodjuk a széléhez körben. A túl logó felesleget vágjuk le és pótoljuk ki vele a hiányosabb részeket, ha vannak.
- A szélét tűrjük vissza alá körben, így vastagabb lesz a pereme és szépen tudjuk mintázni az ujjunkkal. Két újjal nyomjuk meg finoman kivülről, miközben egy újjal szemben ellentartunk, így csinosabb lesz.
- A töltelékhez üssük fel a tojásokat és verjük habosra. Szórjunk rá 3/4 teáskanál sót és öntsük bele a tejszínt. Reszeljük bele a sajtokat és keverjük el alaposan, hogy ne álljon össze benne. A spárga csúcsokat kiemeljük, hogy majd a tetejére tegyük.A többit keverjük a sajtos szószba. Így mehet a pitébe. A csúcsokat pedig rakosgassuk szépen a tetejére. Végül előmelegített sütőben, 45-50 perc alatt süssük készre.
Ha édes pitére vágysz, akkor próbáld ki ezeket is!
Amerikai cseresznyés pite recept
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?