A meggyes mákos pite receptnek komoly rajongótábora van. Így nem is volt kérdés, hogy a meggyes mákos pite folytassa a sort a cseresznyés után. Tésztának egy hagyományos linzert választottam, amit egy kevés citrommal és tejföllel egészítettem ki, hogy ellenállhatatlan legyen. Nagyon jó kis süti lett, próbáld ki te is.

Fagyasztott meggyből pite

Ha éppen nincs meggyszezon sem kell lemondanunk erről a desszertről. A lényeg, hogy a fagyasztott meggyet közvetlen a hűtőből használd fel és ne enged felolvadni sütés előtt, mert akkor eláztatja.

A pite tészta titka

Fontos, hogy gyorsan állítsd össze a tésztát és ne olvadjon meg benne a vaj a kezed hőjétől, mert az eredmény nyúlós és rágós lesz omlós helyett. Miután elkészíted a tésztát, feltétlen tedd be a hűtőbe minimum 20 percre, hogy visszadermedjen egy kicsit. Ha a hűtőből kivéve nem tudod könnyen kezelni, akkor hagyd 5 percet állni és utána nyújtsd ki.

A meggy és a mák

A meggy és a mák együtt igazi tömör gyönyör. A sűrű mákot, amúgy is lelazítja a keményre vert tojásfehérjehab, de a meggytől lesz pikáns, szaftos és ellenállhatatlanul finom. Nézd csak meg a meggyes mákos pite videót és nem fogsz benne csalódni.

Meggyes mákos pite recept

Előkészítési idő 20 perc
Főzési idő 30 perc
Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Adag 8
Porhanyós meggyes-mákos pite recept, aminek szeretem ezt a szalagos díszítését, de lehet hagyományosan rácsozni is. A mák és a meggy verhetetlen párosa minden sütiben tökély.

Hozzávalók

A pite tésztához:

  • 40 dkg finomliszt (BL55)
  • 12 dkg porcukor
  • 1 dkg sütőpor (2 teáskanál)
  • ½ teáskanál
  • 1 teáskanál citromhéj (kezeletlen, bio)
  • 20 dkg vaj (+ a formához 1 dkg)
  • 2 db tojássárgája
  • 4 dkg tejföl (1 evőkanál)

A meggyes mákos töltelékhez:

  • 40 dkg meggy
  • 2 db tojásfehérje
  • 12 dkg porcukor (+ a meggy tetejére és a tálaláshoz)
  • 20 dkg mák (darált)

Elkészítés 

  • A lisztet a porcukorral, sütőporral és a sóval beleszitáljuk egy keverőtálba. Reszeljünk bele kevés citromhéjat és keverjük alaposan össze. Adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat és morzsoljuk el a liszttel. Két tojást kettéválasztunk. A sárgáját a tésztához adjuk a fehérjét egy tálba tesszük. A tésztában gyors mozdulatokkal eldolgozzuk a tojások sárgáját, majd hozzákanalazzuk a tejfölt és csak addig gyúrjuk, amíg felveszi. Nem kell, hogy sima tésztává összeálljon. Egy fóliára kivesszük nagyjából a harmadát és koronggá lapítva becsomagoljuk. A maradék tésztát ugyanígy fóliázzuk be. Tegyük őket a hűtőbe 30 percre.
  • Közben magozzuk ki a meggyet. Nyugodtan használhatsz helyette befőttet, de akkor csepegtesd le alaposan. Vagy fagyasztottat, de azt viszont közvetlen a hűtőből használd, ne enged felolvadni sütés előtt, mert akkor eláztatja.
  • A sütőt melegítsük elő 180 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül) és a 25 cm átmérőjű piteformát vajazzuk és lisztezzük ki. A nagyobbik tésztát vegyük ki és igazítsuk gömbölydedre, hogy könnyebb legyen nyújtani. Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki fél centi vastagra. Emeljük rá a formát, hogy elég nagy lett-e, ha nem, akkor még nyújtsunk rajta egy kicsit. Bátran hajtsuk félbe, emeljük a forma egyik felére és terítsük ki a tésztát. Óvatosan nyomkodjuk bele a szélét körben és ha valahol elszakadt oda se neki, nyomkodd össze, nem fog látszani sütés után. A cseresznyepiténél írtam (IDE KATTINTVA ELÉRHETŐ), hogy több módszer is van a formába emelésre. Az ott mutatott papíros módszert itt is alkalmazhatod, ha bátortalan vagy. A nyújtófával görgesd végig a tetejét, hogy a felesleges tészta lepotyogjon.
  • A fehérjéket egy robotgéppel habosítani kezdjük. amikor már fehér, több kisebb adagban beledolgozzuk a porcukrot is és tovább verjük, amíg fényes és nyúlós lesz a hab. Reszeljünk ebbe is citromhéjat és keverjük bele. Most jöhet több adagban a darált mák is. Nagyon sűrű lesz, ezért fontos, fokozatosan beledolgozni. Így terítsük az előkészített pitetésztára. Nagyon kevésnek és lehetetlenül sűrűnek tűnik, de bízz bennem. A hő hatására a kemény tojásfehérjétől meg fog nőni és laza, zamatos mákos csodává sül. Most jöhet a meggy a tetejére és egy kis porcukor biztos, ami biztos.
  • Vegyük elő a kisebb tésztát a tetejére. Mivel ez többet volt a hűtőben, alaposan gyúrjuk át, hogy kezelhető legyen. Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki 3-5 mm vastag, széles téglalappá. Egy vonalzó mentén vágjunk ízlés szerinti szalagokat belőle. Én az 1 centi vastagot preferálom, de lehet szélesebb is. Szeretem, hogy ennek a teteje tele van a zamatos meggyel és szeretném, hogy ezek kikacsintsanak a pite tetején, ezért nem rácsozom be. Csak átlósan, egymást keresztezve rápakoljuk a tészta csíkokat, ahogy éppen, kedvünk tartja. Természetesen nyugodtan rácsozhatod is úgy, ahogy a cseresznyésnél mutattam. Vagy akár teljesen be is fedheted tésztával a tetejét. Ha megvan a szélén körben levágjuk a felesleget. Mehet is az előmelegített sütőbe 25-30 percre sülni. Végül porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp:

A leeső tésztákból formáz kekszet és süsd ki a pite után. Légmentesen záródó dobozban 30 napig eláll.
Alapanyag ár: 1200 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Amerikai
Kulcsszó: meggyes-mákos, pite

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

3 hozzászólás

  1. Vida Istvánné Válasz

    A tészta nem ázik el, ha még töltelék nélküli tésztát a meleg sütőben teszed 10 percre utána tojasfeherjevel megkened, ami rásúl, így a töltelék nem áztatja el.

    • És kóstoltad már úgy? Mert én igen és eléggé zavart a tojás íze és a lemezes állaga a tésztán. Ezért kerülöm ezt a megoldást.

  2. Pingback: Pavlova koszorú | Annuskám receptek videóval

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .