Ahogy elnézem a követőim táborát, a pitéből sosem lehet elég. Most emeltem a tétet és azt a csokis pitét készítettem el, ami New Yorkban teljesen ámulatba ejtett.
A csokis krém annyira finom benne, hogy azonnal el fogják kérni a receptjét a vendégeid. Én is pont így voltam vele, miután megkóstoltam New Yorkban a Petee’s Pie Company-ban.

A pite vaksütése

Vaksütésnek azt nevezzük, amikor a tésztát a töltelék nélkül sütjük meg valamilyen súllyal lenyomva, hogy szép formája legyen. Ehhez lehet venni kifejezetten pitesúlyt a boltokban, de én évek óta ugyanazt a szárazbabot használom hozzá. Még a sokadik alkalom után sem színeződött el, teljesen jól bírja. Miután kihűl visszateszem a zacskójába és legközelebb is ugyanígy tudom használni. Egyébként rizst és csicseriborsót is ugyanígy lehet használni.

Csokikrém csomómentesen

Ha esetleg csomósra sikerült, semmi gond, botmixerrel simára tudod dolgozni. Az ízén nem fog érződni, csak a mi titkunk marad, hogy volt egy kis botmixerezés a rendszerben.

Habos csokis pite recept

Előkészítési idő 30 perc
Főzési idő 40 perc
Elkészítési idő 2 óra
Adag 6
Egy bevált csokis pite receptre minden háztartásban szükség van. Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád. Lépésről lépésre mutatom a videóban és neked is menni fog.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 2 evőkanál víz (jéghideg)
  • 10 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 5 dkg finomliszt (BL55 + a nyújtáshoz)
  • 1 evőkanál porcukor
  • ½ teáskanál
  • 12,5 dkg vaj (hideg)

A csokikrémhez:

  • 15 dkg cukor
  • 2,5 dkg holland kakaópor
  • 2,5 dkg étkezési keményítő
  • 2,5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 dl tejszín
  • 1 csipet
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál vaníliakivonat

A tetejére:

  • 3 dl habtejszín
  • 3 dkg étcsokoládé

Elkészítés 

  • Készítés előtt fél órával tegyünk egy kis pohár vizet a mélyhűtőbe, hogy jéghidegre tudjon hűlni. A sütőt melegítsük elő 200 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül) és készítsünk elő egy 25 cm-es piteformát.
  • A liszteket a porcukrot és a sót beleszitáljuk egy nagy keverőtálba. Alaposan keverjük össze, így tutira nem lesz benne édesebb, vagy sósabb rész. A vajat kockákra vágva szórjuk bele, és a kezünkkel dolgozzuk el morzsalékosra.
  • A jéghűtőből vegyük elő a vizet egészen fagyosan és így kanalazzunk a tésztához 2 evőkanállal. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, de nem szabad simára kidolgozni, akkor megolvad a tésztában a vaj és nem lesz finom omlós a pite. Ha nagyon nem áll össze, adjunk hozzá még egy kanál vizet.
  • Ha elég hideg volt a vaj, a víz és nem dolgoztuk túl a tésztát, akkor máris lehet nyújtani. Ha egy kicsit lágy, akkor fóliába csomagolva tegyük fél órára a hűtőbe. Enyhén lisztezzük meg a deszkát és a tésztát is. Fokozatosan nyújtsuk ki a piteformánál kicsit nagyobbra.
  • A formát most sem kell kivajazni vagy kibélelni sütőpapírral. Ez az omlós tészta nem ragad bele. Tekerjük fel a tésztát a nyújtófára és terítsük a formába. Óvatosan igazítsuk bele a formába körben és a tészta széleit hajtogassuk be körben. A két ujjunkkal csípjük össze kívülről úgy, hogy belülről egy ujjal ellentartunk. Így alakul ki a klasszikus hullámos forma.
  • Egy kör alakú sütőpapírt összegyűrünk és kisimítva a tésztára fektetjük. Szórjunk rá nehezéket, pl. szárazbabot, mint én. Az a lényeg, hogy miután rászórtuk simítsuk el a széleihez. Így tegyük az előmelegített sütőbe 20 percre sülni.
  • Amíg sül készítsük el a csokikrémet. Egy lábasa szórjuk a cukrot, kakaóport, keményítőt és a tejjel keverjük csomómentesre.
    Üssünk hozzá két tojást egyesével és egy tojássárgáját is. Keverjük simára és a tejszínnel és sóval kezdjük főzni folyamatos keverés mellett. Amikor már sűrű, hozzáadjuk a csokoládét és a vanília kivonatot is. Vanília helyett lehet használni rumot, konyakot vagy whiskeyt is. Folyamatos keverés mellett forráspontig hevítsük.
  • Az elősütött tésztát vegyük kis és óvatosan emeljük le róla a sütőpapírt a babokkal. Ehhez én egyik oldalon felemeljük a papírt a csipesszel, így meg lehet fogni anélkül, hogy megégetnénk a kezünket. A másik oldalon pedig a csipesz segítségével fogjuk meg és emeljük át egy tányérra. A pitét tegyük vissza 15 percre, hogy készre süljön.
  • A csokikrémet néha keverjük át, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. Ha a kisült tészta néhol felpuffadt, egy villával nyomkodjuk kicsit vissza. A még meleg csokikrémmel töltsük meg a meleg pitét. Simítsuk el a tetejét és hagyjuk teljesen kihűlni.
  • A tejszínhabot egy kancsóban verjük kemény habbá. Halmozzuk a pite közepére és csinosan igazítsuk el. Egy hámozóval készítsünk csokiforgácsokat a habra. Azonnal tálalhatjuk. Hűtőben tárolva 4 napig őrzi meg a frissességét.
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 1500 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Amerikai
Kulcsszó: amerikai pite, csokis pite, pite készítés

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .