Az amerikai cseresznyés pite, a legjobb, ami a cseresznyével történhet. A hagyományos és az amerikai cseresznyés pite között nem csak a forma a különbség. A tésztája sokkal omlósabb és kevésbé aromás azért, hogy a töltelék domináljon a süteményben. Nagyon fontos, hogy ne gyúrjuk, dögönyözzük túl tésztát, mert a vaj megolvad benne és a lisztben lévő glutén megnyúlik, amitől rágós lesz a tésztánk.

Cseresznyemagozás türelemmel

Sokan használják hozzá a meggymagozót, de sajnos a cseresznye magozás közel sem olyan könnyű, mint a meggyé. Ráadásul nem lehet egész évben megvásárolni mirelit vagy befőtt formában, így kénytelenek vagyunk szezonjában megsütni, amennyiszer csak tudjuk. Szezonon kívül pedig mirelit meggyel készítem el amerikai meggyes pitének. Úgy is nagyon finom. 90 dkg mirelit meggy kell a töltelékbe pont.

A jó pite tészta titka

Leginkább türelem kell ide is. Az előkészített hideg alapanyagokból gyorsan összeállítjuk a tésztát, amiben még ott virítanak a nem eldolgozott vajpöttyök és ez így van jól. Ezután be kell tenni a hűtőbe 30 percre, hogy liszt pihenjen és lehűljön a tészta. Miután kivesszük hiába feszülünk neki, túl hideg ahhoz, hogy szépen lehessen dolgozni vele. Ezért én 5-10 percig hagyom állni és akkor szépen lehet nyújtani és könnyebb is vele a munka. Nem kell aggódni, hogy elszakad a piteforma kibélelésénél.

Amerikai cseresznyés pite recept

Előkészítési idő 30 perc
Főzési idő 1 óra
Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Adag 6
Az amerikai cseresznyés pite olyan, mint egy álom. Melegen tálalva egy gombóc vaníliafagyival olyan finom, hogy abból senki se szeretne felébredni.

Hozzávalók

A pite tésztához:

  • 22 dkg vaj (hideg)
  • 37 dkg finomliszt (BL55 + a nyújtáshoz)
  • 4 dkg porcukor (+ a tálaláshoz)
  • ½ teáskanál
  • 3 evőkanál víz (hideg)

A cseresznye töltelékhez:

  • 1,1 kg cseresznye (magozva 90 dkg)
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 cm vaníliarúd (elhagyható)
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg keményítőpor (vagy 1 tasak vaníliás pudingpor)
  • 3 evőkanál víz

Elkészítés 

  • A tésztához vajat a mélyhűtőbe tesszük és ha nagyon meleg van a konyhában, akkor a lisztet is tegyük be a sima hűtőbe. Pont annyi idő elég nekik ott, ameddig elkészítjük a tölteléket. A cseresznyét megmossuk és kimagozzuk egy lábosba. Rászórjuk a cukrot, vaníliás cukrot és a vanília rudat. Én nem teszek alá semmilyen folyadékot. Közepes lángon, időnként kevergetve addig főzöm, amíg nem engedi ki a levét. Ekkor jöhet bele a vaj, amitől selymes és gazdag lesz a töltelék. Ha felforrt, kikeverjük a keményítőt kevés vízzel és folyamatos keverés mellett a cseresznyéhez öntjük. Elég 1-2 percig kevergetve tovább főzni, hamar besűrűsödik. Tegyük félre és hagyjuk teljesen kihűlni.
  • A sütőt melegítsük el 190 fokra. A pite formát vajazzuk és lisztezzük ki, ha nem tapadásmentes a bevonata. A tésztához átszitáljuk a lisztet, a porcukrot és a sót és keverjük el. A só mennyiség tudom, hogy ijesztő lehet, ha te sokallod a fél teáskanálnyi mennyiséget, akkor nyugodtan csökkentsd egy csipetre. Mostanra már alaposan lehűlt a vajunk, csomagoljuk ki és a felét reszeljük bele a reszelő durva oldalán, nem kell finomra.. Mozgassuk át a liszttel, hogy ne tapadjon össze egy csomóba és reszeljük bele a maradékot is.
  • Na most itt nincs idő semmi másra, csak a tésztára összepontosítsunk. Próbáljuk minél kevesebb mozdulattal összemorzsolni a lisztet a jéghideg vajjal. Ha már szépen eloszlott és morzsás adjunk hozzá 1-2 evőkanálnyi hideg vizet és dolgozzuk kicsit jobban össze, de nem kell egy jól kidolgozott, selymes tésztát kapnunk. Jó lesz rusztikusan, tömbösen. Terítsünk ki egy fóliát. A tésztát osszuk szemre, kb. 2/3-1/3 részre és emeljük a fóliára az egyiket. Csomagoljuk be és a fólián keresztül nyomkodjuk össze a tésztát sima felületűre. Jöhet a másik is és ezt is nyomkodjuk át. Tegyük a két lapos korongot 30-35 percre a hűtőbe, amíg teljesen kihűl a töltelék.
  • Na most több módszer is van a pite tészta nyújtásra és tepsire emelésre. A legegyszerűbb az, ha egy szép darab sütőpapírt fektetünk a deszkára, ami megkönnyíti majd az emelést. A nagyobbik tésztát csomagoljuk ki és igazítsuk köralakúra. Egész egyszerűen azért, mert abból könnyebb köralakút nyújtani. Enyhén lisztezzünk alá, hogy ne tapadjon le a papírra és kezdjük el kinyújtani. Ha nem nyúlik könnyen, akkor várj vele 10 percet, hogy kicsit kiengedjen és csak utána nyújtsad, ha szépen hagyja magát. Szép fokozatosan nyújtsuk kör alakúra. Tegyük a tésztára a piteformát, hogy biztosan kiér-e a széléig. Ha igen, akkor egy határozott mozdulattal fordítsuk át. A papírra már nem lesz szükség. Óvatosan nyomkodjuk bele körben, a lelógó részeket rajtahagyva, mert azokra még szükségünk lesz. Ha valahol elszakadt, semmi gond, nyomjuk össze.
  • A töltelékből emeljük ki a vaníliát, erre sem lesz szükségünk. Öntsük a kihűlt cseresznye tölteléket a tésztára és simítsuk el. Most a tetejére a rácsok következnek. Ehhez enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki a kisebbik tésztát. Nagyjából 2-3 mm vastagra. Én szeretem vonalzó segítségével felvágni, de nyugodtan kaszabold szemre, ha neked úgy esik jobban. Kb. 1 centi széles csíkokra szoktam vágni, de ezt is lehet ízlésünk szerint keskenyebbre vagy szélesebbre is. A rácsozásra is több módszer van. Nekem úgy sikerül csinosra, arányosra, ha a közepétől kifele haladva pakolom rá a csíkokat.Én eleinte mindig ott rontottam el az amerikai cseresznyés pite rácsozást, hogy az egyik a végétől kezdtem el és akkor olyan hosszan kellett hajtani a tésztaszálakat, hogy eltörtek, ezért a vízszintes rácsozást is a közepéről indítom el. Felhajtjuk a két szélsőt és a középsőt félig, keresztbe fektetünk egy szálat és visszahajtjuk rá a tésztákat. Most a két belsőt hajtjuk csak fel. Jöhet keresztbe egy és a visszahajtás. Megint a két szélsőt és a középsőt emeljük és keresztbe úgy fektessük le a szálat, hogy a túl logó részt vágjuk le róla. Visszahajtjuk őket és ez a fele meg is van.
  • Átfordítjuk és jöhet a másik fele. Az a lényeg, hogy a tészta mindig rácsosan fusson alul-felül váltakozva. Ezen az oldalon, a mintát követve először a két belsőt kell felhajtani és keresztbe jöhet is a tészta. Elfogytak a csíkok úgyhogy a leesett darabokat újra összegyúrjuk és enyhén lisztezett deszkán egy keskeny csíkot nyújtunk belőle. Vonalzóval szabjuk ki a hiányzó két csíkot és folytassuk a pite rácsozását. Hajtsuk fel a két szélsőt és középsőt fektessük rá az egyik tésztát és szépen hajtsuk vissza rá a tésztákat. Most jöhet a két középső, amik alá befektetjük az utolsó tésztát. Nekem az egyik széle kicsit hiányosnak tűnik, úgyhogy ide még beteszem azt, amit korábban lecsíptem az egyik rövid végéről, de ha a tied pont jó lett, akkor ügyesebb vagy nálam.
  • Na most jön a rusztikus széldíszítés, amihez körben a lelógó részéket a csíkokkal együtt visszahajtjuk és összenyomogatjuk, hogy egy centi magas peremet kapjunk. Párszor menjünk körbe rajta a két ujjunkkal összenyomogatva őket. Ezt a jellegzetes cakkos formát úgy kapjuk, hogy a mutatóujjunkkal belülről nyomjuk a tésztát, amire kívülről két ujjal rácsípünk. Türelmesen haladjunk vele, amíg körbe nem érünk. Ezen a ponton le lehetne kenni tojássárgájával, mint a kalácsot szoktuk, de én jobban szeretem simán. Dönts saját ízlésednek megfelelően. Tegyük az előmelegített sütőbe 1 órára sülni. Én szeretem, hogy a széle ropogósra és sötétebb barnára sül, de ha te nem, akkor az utolsó 20 percben takard le egy alufóliával. Végül porcukorral meghintve tálaljuk.
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 1000 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Amerikai
Kulcsszó: amerikai pite, cseresznyés pite, pite

A pite forma 22 cm átmérőjű. Én az Auchan tepsi részlegén vásároltam legutóbb.

Tipp:

Érdemes megvárni, amíg teljesen kihűl az amerikai cseresznyés pite, mert szebben lehet szeletelni és tálalni. Bár a langyos piténél nincsen jobb, akkor sem, ha kiskanállal kell megenni.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

1 Hozzászólás

  1. Pingback: Meggyes mákos pite recept - Annuskám

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .