A quiche lorraine az egyik legismertebb francia étel, ami tulajdonképpen egy sós pite. Szinte minden francia otthonban találkozhatunk vele, és a bisztrókban is népszerű. Egy Elzász–Lotaringiából származó családi kedvenc.
Hozzávalók
A töltelékhez:
25dkgzöld spárga
1dkgteavaj
só és frissen őrölt bors
1-2dbfokhagymagerezd
5dbtojás
2,8dlhabtejszín
5dkgtrappista sajt
5dkgcheddar sajt
A tésztához:
15dkgfinomliszt(+ a nyújtáshoz)
½teáskanálsó
1teáskanálporcukor
12,5dkgteavaj(hideg)
2evőkanálvíz(hideg)
Elkészítés
A spárgát alaposan megmossuk és megszárítjuk. A fásabb alsó végét levágjuk és eldobjuk, majd 1 centis darabokra vágjuk és ahogy haladunk a zsengébb részek felé úgy hagyjuk nagyobbakra.
Egy közepes méretű serpenyőt felforrósítunk és felolvasztjuk a vajat. Szórjuk rá a spárgát és mozgassuk át, hogy mindenhol bevonja a vaj. Fűszerezzük sóval, borssal, finomr aprított fokhagymával. Mozgassuk át és pirítsuk addig, amíg itt-ott aranybarnára sült. Ekkor tegyük félre hűlni.
A quiche tésztájához szórjuk a lisztet egy tálba és keverjük bele a sót és a cukrot. Daraboljuk bele a hideg vajat és a kezünkkel, gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze. Ha már morzsás az állaga adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet és tényleg gyorsan gyúrjuk egybe.A gyorsaságra és a hideg alapanyagokra azért van szükség, mert a kezünktől megolvadhat a vaj és akkor kezelhetetlen lesz a tészta. Fóliába csomagolva tegyük be a hűtőbe 20 percre.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül, (180 fok légkeveréssel) és készítsünk elő egy 23 cm-es piteformát. A vajas tészta nem ragad bele, nem kell kivajazni. Miután lehűlt a tészta vegyük ki és enyhén lisztezzük meg a nyújtódeszkát és a tésztát is. Fokozatosan nyújtsuk ki a piteformánál kicsit nagyobbra. Emeljük a tésztát a formába, igazítsuk bele és óvatosan nyomkodjuk a széléhez körben. A túl logó felesleget vágjuk le és pótoljuk ki vele a hiányosabb részeket, ha vannak.
A szélét tűrjük vissza alá körben, így vastagabb lesz a pereme és szépen tudjuk mintázni az ujjunkkal. Két újjal nyomjuk meg finoman kivülről, miközben egy újjal szemben ellentartunk, így csinosabb lesz.
A töltelékhez üssük fel a tojásokat és verjük habosra. Szórjunk rá 3/4 teáskanál sót és öntsük bele a tejszínt. Reszeljük bele a sajtokat és keverjük el alaposan, hogy ne álljon össze benne. A spárga csúcsokat kiemeljük, hogy majd a tetejére tegyük.A többit keverjük a sajtos szószba. Így mehet a pitébe. A csúcsokat pedig rakosgassuk szépen a tetejére. Végül előmelegített sütőben, 45-50 perc alatt süssük készre.