Bodzavirágos eperlekvár

Bodzavirágos eperlekvár recept

A bodzavirágos eperlekvár nálunk stabil kamra elem, ezért minden évben drukkolok, hogy menjen le az eper ára addig, amíg a bodza nem virágzik el. Ez idén nem igazán sikerült, mert sok hazai eper elfagyott sajnos. Ezért csak egy kisebb adagot főzök be az egyik kedvenc lekvárunkból, amit leginkább linzer kekszek töltésére szoktam félretenni, na meg a családszeretgető croissantos reggelikhez. A hagyományos eperlekvár is népszerű nálunk, de ez a különleges virágos kiemelt szerepet kap a kevés napsütéssel bíró, téli napokon.

Hozzávalók 3 liter lekvárhoz:

2,5 kg eper
1 kg cukor (ízlés szerint lehet több)
20 bodzavirág
dzsemfix vagy pektin (Ha szeretnél rövidíteni a főzési időn és biztosra menni a sűrűséggel, akkor használd hozzá valamelyiket. Pektin szinte minden boltban kapható a befőzős állványon kis tasakban. Rá van írva, hogy x kg gyümölcshöz, mennyi pektin kell.)

Elkészítés:

1. Az alaposan megmosott eprek tetejét kivágjuk és félbevágva egy nagy keverőtálba szórjuk. Egy krumplinyomóval durvára törjük, hogy levet engedjen és bele tudjon majd ázni a bodzavirág finom aromája. Beleszórjuk a cukrot és összekeverjük. A bodzákat alaposan átvizsgáljuk, hogy nehogy legyen rajta egy pici bogár és a virágokkal lefelé belepakoljuk a tálba és egy egy villával alaposan belenyomkodjuk. Fóliával lefedve a hűtőbe tesszük 1 napra, hogy legyen ideje a bodza íznek átjárni az epret.

2. Mint minden befőzésnél, itt is a befőttesüvegeket egy alapos mosogatás után, a sütőben csírátlanítom úgy, hogy 150 fokon 30 percet hevítem őket. Te nyugodtan használj más, neked bevált vagy jobban tetsző módszert. A lényeg, hogy steril üvegbe kerüljön a finom lekvár. Még a főzés előtt egy kis tányért mindig beteszek a fagyasztóba, mert ez segít megállapítani majd, hogy elég sűrű lett-e a lekvár.

3. Az epres pépet átöntjük egy nagy lábosba és közepes hőfokon forrásig hevítjük. 5 perc forrás után vegyük takarékra, halásszuk ki belőle a virágokat és a kiengedett levüket öntsük vissza. Ezen a ponton eldönthetjük, hogy lekvár helyett dzsemet szeretnénk-e? Dzsemhez így ahogy van, darabosan főzzük tovább. Én viszont már most tudom, hogy ezt a lekvárt linzer kekszbe is szeretném tölteni, ezért botmixerrel kisebbre pürésítem, hogy maradjon is benne pár kisebb gyümölcsdarab, de egyenletesen kenhető is legyen az eredmény. Ha rövidítenél a főzési időn és használsz pektint vagy dzsemfixet, akkor azt is most add hozzá a csomagoláson szereplő mennyiségben.

4. Ha ez megvan közepes fokozaton forraljuk 10 percig. A jéghidegre hűlt tálkára cseppentsünk belőle egy keveset és nézzük meg folyik-e. Ha nem, akkor az ujjunkkal óvatosan nyomjuk be, hogy lássuk mennyire lett sűrű. Ha még nagyon híg, időnként megkeverve főzzük tovább és 20 percenként teszteljük újra addig, amíg nem érjük el a kívánt sűrűséget. Amikor már jó vegyük alacsonyabb fokozatra és szedjünk át belőle egy kisebb kancsóba, így precízen és könnyen meg tudjuk tölteni az előkészített steril üvegeket. Fontos, hogy a forró üvegeket, csak hőálló kesztyűben fogjuk meg. Miután megtöltöttük, zárjuk le és állítsuk fejtetőre őket.
Végül egy nagy kosárba rendezgetjük és vastag, meleg takaróval bebugyolálva hagyjuk őket lassan, fokozatosan kihűlni.

Tipp:

Nagyon fontos, hogy csak olyan helyről szedjünk bodzát, ami nem az útszélén van, nem poros, szmogos.

Mást is Befőznél?
Válogass az eddig receptek közül:

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .