Dulce de Leche házilag elkészítve, nem csak egyszerű, de olcsó is. Ez a karamellizált tejkrém garantáltan családi kedvenc lesz. Ez a finomság eredetileg egy latin-amerikai gasztronómiai ínyencség, ahol sütemények és palacsinták töltelékeként használják. Ami szuper, hogy hűtőben hónapokig eltartható, így nagyobb adagot is készíthetsz belőle egyszerre.
Dulce de Leche sűrített tejből
Alapvetően sűrített tejből készül többnyire úgy, hogy a konzerves változatát vízben 2-3 óra alatt karamellé főzzük. Ezt videón is megmutattam nektek a Marlenka recept videóban. Azonban, ha a sűrített tejből tubusos vagy házi változatod van, akkor más módot kell találnunk.
Dulce de Leche főzős módszer
Ha nem szimpatikus a sütős módszer, akkor töltheted a sűrített tejet egy befőttes üvegbe is, amiből akkorát válasz, hogy maradjona tetejénél minimum 2 centi üresen. Alaposan zárd le az üveget és tedd egy konyharuhával bélelet lábosba. Önts bele annyi vizet, hogy az üveg tetejéig érjen és forrald fel a vizet. Állítsd be, hogy csak gyönyöző forrásban legyen és főzzed 2-3 órán át. Ennek előnye, hogy folyamatosan figyelemmel tudod követni, hogy mennyire barna már, de lassabban készül el, mint a sütős verzió. Ha elkészült szigorúan tilos még melegen kinyitni. Meg kell várni, hogy kihűljön.
Házi sűrített tej készítése
Nem feltétlenül kell boltban vásárolni konzervben vagy tubusban. Házilag is elkészítheted, aminek már korábban feltettem a receptjét. A sűrített tej receptjét itt találod.
Dulce de Leche a Marlenka krém
Ez a karamellizált tejkrém az alapja a Marlenkának is, aminek a receptvideóját már korábban is megosztottam veletek. Nagyon jól lehet használni macaron vagy torta tölteléknek is. Akár egy kis sóval, sós karamellt is keverhetünk belőle.
📖 Recept
Dulce de Leche recept
Hozzávalók
- 6 dl sűrített tej
Elkészítés
- A sütőt 220 fokra alsó-felső sütés, légkeverés nélkül (200 fokra légkeveréssel) előmelegítjük. A sűrített tejet egy tapadásmentes sütőformába öntjük. Alufóliával szorosan lezárjuk és egy nagyobb tepsire tesszük. Öntsünk bele annyi forró vizet, hogy felérjen kb. a sűrített tej magasságáig. Így tegyük a forró sütőbe 2 órára sűlni. Időként nézzünk rá és ha kell pótoljuk az elpárolgott vizet.
- Az eredmény egy szép, sűrű karamell lett. Ha még nem elég sötétbarna tovább kell sütni a kívánt intenzitásig. Sütés után kissé darabos, ezért szedjük át egy keverőtálba és botmixerrel keverjük selymesen simára. Így töltsük egy csattos üvegbe. Hűlés közben szép sűrűre köt. A sütés közben kb. 5% ot veszít a súlyából, így 5,5 dl lesz. Hűtőben tárolva 3 hónapig áll el.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Kiss Bori
Ezt azonnal ki kellett próbálnom. Sajnos azt a részt nem hallottam, hogy magában nem szabad kóstolni....🙈🙈🙈
Annus
Örülök, hogy kedvedre való 😊 Köszönöm szépen a visszajelzést.
Patricia
Kedves Annus!
Éppen most készítem a krémet házi sűrített tejből.
Lekváros befőttes üvegem volt csak, amit kimostam és abban főzöm. Bízom benne hogy hőalló, hiszen abba töltöttem bele a forró sűrített tejet is.
Az lenne a kérdésem, hogy talán csak 1-2 cm hely maradt az üvegben. Ez probléma lehet?
Valamint az üveg kupakját is fedje be a víz, vagy elég csak addig amíg a krém van az üvegben?
Előre is köszönöm a segítséget.
Annus
Kedves Patricia nem baj, hogy kevés hely maradt, csak zárd le erősen, hogy ne menjen bele a gőz. Az is elég, ha addig ér, amíg a sűrített tej van az üvegben. Az alá ne menjen a vízszint. Ezért szoktam többet tölteni, hogy ne kelljen figyelni, hogy alápárolgott-e.