A jaffa szörp mindig is slágertermék volt itthon, ami nem is csoda, mert a gyümölcs is sokunk kedvence. A jaffa szörp a Jaffa városából származó, jaffa fajtájú narancsokból készült eredetileg.
Narancs szörp bio vagy kezeletlen narancsból
Az első és legfontosabb, hogy ehhez bio vagy kezeletlen narancsot kell venni, amit szerencsére most a szezonban sok üzlet tart. Nagyon lényeges, hogy nem elég a gombaölővel kezelt narancsokat alaposan átsikálni és utána abból főzni, mert a vegyszer nem csak a gyümölcs felületén van. Nem véletlenül írják rá a boltban, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas. Én ezt az 1 kg-ot 800 forintért vettem az Auchanban és ebből 1 liter szörp lesz és 10 dkg cukrozott narancshéj, ami kb. 10 kg süti ízesítésére elég évközben. Ha megnézed mennyibe kerül egy liter narancsszörp, máris nem fog drágának tűnni.
📖 Recept
Narancs szörp
Hozzávalók
- 1 kg narancs (kezeletlen vagy bio)
- 70 dkg cukor
- 7 dl víz
- 3 teáskanál citromsav
Elkészítés
- Az alaposan megmosott narancsok héját nagyon vékonyan egy zöldségpucolóval lehámozzuk. Igyekezzünk úgy haladni, hogy a fehér rész nélkül szedjük le. Válogassuk át és a fehér részeket vágjuk le róla. Így szórjuk egy 2 literes fazékba. A narancsok levét kifacsarjuk, 7 dl-t kell kapnunk, ha kevesebb, akkor pótoljuk ki vagy használjunk annyi cukrot és vizet, amennyi a narancslé lett.
- Felöntjük tiszta hideg vízzel úgy, hogy bőven ellepje és erős fokozaton felforraljuk. Forraljuk 5 percig, majd szűrjük le róla a vizet. Erre a kesernyés lére nem lesz szükségünk. A narancshéjhoz szórjuk a cukrot, a citromsavat és felöntjük a vízzel, és a narancsok, átszűrt kifacsart levével. Keverjük el és főzzük közepes erősségen, a forrástól számítva 20 percig.
- Levesszük, kihűtjük és 1 egész estét hagyjuk állni hűvös helyen, hogy még jobban aromatizálódjon. Ha szeretnénk fűszerekkel megbolondítani, pl, fahéjrúddal, szegfűszeggel, rozmaringgal akkor azt is most tegyük bele.
- Másnap átszűrjük egy tiszta edénybe. Ezeket a finom narancshéjakat is felhasználjuk. Ezért szűrtük le a narancslevet, hogy itt a célegyenesben fel tudjuk használni a héjakat is. Egy kis tálkába cukrot szórunk. A szárazra lecsöpögött héjakat belepakoljuk felváltva újabb cukor rétegekkel. A tetejére is szórjunk cukrot. Így hagyjuk pár napig szikkadni.
- Előkészítünk 1 literhez elegendő sterilizált, tiszta üvegeket. A leszűrt szörpöt 5 percig forraljuk. Szedjük egy kancsóba és egy tölcsér segítségével töltsük meg az üvegeket. Zárjuk le szorosan és mehetnek is a dunsztba. Először fejjel lefelé, hogy a forró folyadék a tetején rekedt levegőt és kupakot is sterilizálja. Majd 5 perc elteltével egy konyharuha segítségével fordítsuk át és így hagyjuk 2 nap alatt kihűlni.
- A kopogósra száradt narancshéjakat tárolhatjuk így is, de egy késes robotgép segítségével is finomra apríthatjuk. Először pulzálva, majd folyamatosan aprítva. Így felhasználhatjuk az összes sütibe és krémbe, italba ami narancshéjat ír. Jól záródó üvegben 1 évig eltartható.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Ildiko Bauer
Szia Annus, szeretném kérdezni, hogy a Jaffa cukorpótlóval is elkészíthető? Nagyon köszönöm a választ.
Annus
Kedves Ildikó, igen, csak akkor felbontás után 1 héten belül el kell fogyasztani.
Ildiko Bauer
Nagyon szépen köszönöm. A cukros változatát már elkészítettem és isteni lett❤
Barbara
Kedves Annuska!
A szörp csodás és isteni finom.
A cukrozott héjjal kapcsolatban bizonytalanodtam el. Rétegeztem a cukorral. Lefedve tároljam? Pulton vagy hűtőben?
(Igazából 3 napja lefedve, dobozban, hűtőben van…de gyanús hogy nem történik semmi és kicsit sem száraz).
Köszönöm szépen a válaszodat!
Annus
Én lefedés nélkül a konyhapulton szoktam hagyni, a hűtőben tovább tart, de más különbség nincs.😊