Különleges házi szörp, aminek ízét egész évben élvezhetjük. Nagyon egyszerű elkészíteni és sokkal finomabb, mint a bolti jaffa szörp.
Hozzávalók
1kgnarancs(kezeletlen vagy bio)
70dkgcukor
7dlvíz
3teáskanálcitromsav
Elkészítés
Az alaposan megmosott narancsok héját nagyon vékonyan egy zöldségpucolóval lehámozzuk. Igyekezzünk úgy haladni, hogy a fehér rész nélkül szedjük le. Válogassuk át és a fehér részeket vágjuk le róla. Így szórjuk egy 2 literes fazékba. A narancsok levét kifacsarjuk, 7 dl-t kell kapnunk, ha kevesebb, akkor pótoljuk ki vagy használjunk annyi cukrot és vizet, amennyi a narancslé lett.
Felöntjük tiszta hideg vízzel úgy, hogy bőven ellepje és erős fokozaton felforraljuk. Forraljuk 5 percig, majd szűrjük le róla a vizet. Erre a kesernyés lére nem lesz szükségünk. A narancshéjhoz szórjuk a cukrot, a citromsavat és felöntjük a vízzel, és a narancsok, átszűrt kifacsart levével. Keverjük el és főzzük közepes erősségen, a forrástól számítva 20 percig.
Levesszük, kihűtjük és 1 egész estét hagyjuk állni hűvös helyen, hogy még jobban aromatizálódjon. Ha szeretnénk fűszerekkel megbolondítani, pl, fahéjrúddal, szegfűszeggel, rozmaringgal akkor azt is most tegyük bele.
Másnap átszűrjük egy tiszta edénybe. Ezeket a finom narancshéjakat is felhasználjuk. Ezért szűrtük le a narancslevet, hogy itt a célegyenesben fel tudjuk használni a héjakat is. Egy kis tálkába cukrot szórunk. A szárazra lecsöpögött héjakat belepakoljuk felváltva újabb cukor rétegekkel. A tetejére is szórjunk cukrot. Így hagyjuk pár napig szikkadni.
Előkészítünk 1 literhez elegendő sterilizált, tiszta üvegeket. A leszűrt szörpöt 5 percig forraljuk. Szedjük egy kancsóba és egy tölcsér segítségével töltsük meg az üvegeket. Zárjuk le szorosan és mehetnek is a dunsztba. Először fejjel lefelé, hogy a forró folyadék a tetején rekedt levegőt és kupakot is sterilizálja. Majd 5 perc elteltével egy konyharuha segítségével fordítsuk át és így hagyjuk 2 nap alatt kihűlni.
A kopogósra száradt narancshéjakat tárolhatjuk így is, de egy késes robotgép segítségével is finomra apríthatjuk. Először pulzálva, majd folyamatosan aprítva. Így felhasználhatjuk az összes sütibe és krémbe, italba ami narancshéjat ír. Jól záródó üvegben 1 évig eltartható.