Az eredeti marlenka receptre sokan legyintenek, hogy az túl macerás süti, nem éri meg neki állni, egyszerűbb megvenni. Pedig a házi Marlenkának nagyon nehéz ellenállni. Szerintem ez az omlós, krémes, gazdag süti minden erőfeszítést megér és igazából nem is túl nagy munka csak arról van szó, hogy előre kell gondolkodni, tervezni, hogy minden kihűljön az összeállításra.
Diós Marlenka recept 5 egyszerű lépésben
1. Megfőzni a sűrített tejet karamellé, 2 perces előkészület, utána nem kell mellette állni, kevergetni amíg fő, majd lehűl.
2. A vanília krémet kb. 8 perc megfőzni, de is jóval az összeállítás előtt kell elkészíteni, hogy legyen ideje kihűlni.
3. A dió pirítása opcionális, én ki nem hagynám és csak pár perc a tészta sütése előtt, amikor amúgy is meleg már a sütő.
4. A tészta begyúrása egyszerű, nem kell sokat dolgozni vele, mint egy kelttésztával és nem is olyan érzékeny, mint egy omlós tészta. A nyújtása az, ami tényleg türelmet és aprólékosságot igényel,de utána a sütés már hamar megvan.
5. Maga az összeállítás egyszerű rétegezés, kenegetés, csokizás. Sokkal nehezebb utána 24 óráig távol tartani a családot, hogy összeérjen a süti.
Sűrített tej
Az Auchanban mindig találni szoktam a Nestlé által gyártott sűrített tej konzervet, amiből a legegyszerűbb elkészíteni a marlenka krémet. A krémhez az üvegben kapható sűrített tej változat nem jó sajnos, de a tubusos vagy a házi igen. Lehet vásárolni tubusban a Sparban, Tescoban, Coop üzletláncokban is. Az a lényeg, hogy adott mennyiségnél kicsit többet vegyél, hogy pontosan ki tud mérni a tubusból kinyomkodva is.
Sűrített tej készítés házilag
Sűrített tej készítése házilag
Karamellizált sűrített tej
Ez tulajdonképpen a dulche de leche névre hallgató mexikói tejkaramella krém és nagyon nagyon finom. Próbáljuk meg nem megenni magában. Nem egyszerű ez tény. Annyira tejszínes, krémes, hogy önmagában is tökéletes desszert krém. Vagy a kávéba kanalazva...
Ha házi sűrített tejet vagy tubusosat használsz, akkor tedd egy befőttes üvegbe, amit lezársz. Egy lábosba tegyél konyharuhát, állíts bele egy befőttes üveget és annyi vizet önts a lábosba, hogy a vízszintje magasabban legyen a sűrített tejnél. Hevítsed lassú forrásig és így főzd addig, amíg szép barna karamell lesz (2-3 óra).
Dulche de Leche készítése házilag
Az eredeti marlenka tészta nyújtása
A Marlenka sikere nagyban múlik azon, hogy mennyire tudjuk vékonyra nyújtani a tésztalapokat. Ha vastagok maradnak, akkor a krémmel nem lesz egyforma arányban a tészta és fojtós lesz a sütink. Ezért mindenképpen sütőpapíron nyújtsuk ki, mert ez a vékonyság már nem emelhető át sérülés nélkül egy sütőlemezre. A sütőpapírok általában többször is felhasználhatóak. Én a Lidl-ben kaphatót szeretem vásárolni, amit 3-4 alkalommal is újra tudok használni.
Kulcsfontosságú: az eredeti marlenka tészta sütése
Hihetetlennek tűnhet, hogy 4-5 perc alatt megsülnek a tészták, de pont ez az a rész, amin sokan elvéreznek és biztosra menve tovább sütik. Ha 5 percnél tovább sütöd kiszárad és megkeményedik a tésztád. Nincs az a krém, ami rendesen visszapuhítaná. Én mindig beállítom az órát 3 percre és ránézek a tésztára, hogy áll. Általában 4 percnél már jó és veszem is ki.
Eredeti marlenka torta készítése
Fiam nagy kedvence ez a süti ezért a szülinapjára már többször készítettem tortának. Egyszerűen a tésztából kerek lapokat nyújtok és ugyanúgy sütöm és töltöm, mint a szögletes változatot. A tészta mennyiségből egy hatalmas torta jön ki, ezért gyakran ketté szoktam venni a mennyiséget és két kisebb tortát sütök vagy az egyiket négyzetesre készítem el, hogy legyen az asztalon szelet is és tortacikk is.
📖 Recept
Diós Marlenka recept
Hozzávalók
A marlenka krémjéhez:
- 1 doboz sűrített tej konzerv (397 gramm )
- 6 dkg vaníliás pudingpor (másfél tasak)
- 10 dkg cukor
- 1 csipet só
- 4 dl tej
- 14 dkg teavaj
A szóráshoz:
- 10 dkg dió
A marlenka tésztájához:
- 3 dkg zsír (vajjal helyettesíthető)
- 4 dkg teavaj
- 15 dkg cukor
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál 10%-os ecet
- 35 dkg finomliszt (BL55)
- 1 evőkanál tejföl
A csoki glazúrhoz:
- 4 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál tejszín
Elkészítés
- A sűrített tej konzervről vegyük le a papírt és tegyük egy kisebb lábosba. Öntsünk rá annyi vizet, hogy egy ujjnyira ellepje és tegyünk bele egy kanál ecetet, hogy ne legyen vízköves az edényünk, a hosszas forralástól. Közepes lángon forraljuk fel. Nem szabad erőteljes, lobogó forrásban tartani, csak éppen mocorgó, halk forrásig hevítsük. Innen számolva 3 órán át főzzük, ügyelve rá, hogy a konzervet mindig ellepje a víz. A felnyitás előtt hagyjuk legalább langyosra hűlni, mert a karamell nagyon könnyen okoz égési sérüléseket.
- A krémhez a pudingport, a cukrot és a sót keverjük össze egy lábosba, majd több részletben keverjük bele a tejet. Közepes tűzön kevergetve főzzük sűrűre. Ha már forr, jöhet bele két adagban a vaj is. Dolgozzuk teljesen simára és szedjük át egy tálba. A tetejére simítsunk fóliát, hogy ne bőrösödjön meg a felülete, mert akkor darabos lesz a krémünk. Így hagyjuk teljesen hidegre hűlni.
- Ha már a karamell és a krém is langyosra hűlt, 200 fokra előmelegítjük a sütőt (alsó-felső mód, légkeverés nélkül) a dióhoz és a tésztákhoz. A diót terítsük sütőlemezre egy rétegben és 8-10 perc alatt pirítsuk illatosra, majd tegyük félre hűlni. Végül egy nagy késsel aprítsuk durvára.
- A tésztához tegyük a zsírt és a vajat egy kisebb lábosba, szórjuk rá a cukrot. Üssünk hozzá egy egész tojást és egy sárgáját is. Végül csorgassuk rá a mézet és kevergetve hevítsük melegre. Kb. 50 fokosnak kell lennie, ami érintésre csípi az ujjunkat, de nem égeti. Ekkor vegyük le a tűzről és szórjuk bele a szódabikarbónát. Kanalazzuk rá az ecetet és a habzással mit sem törődve keverjük össze. A kimért lisztet szórjuk egy keverőtálba és öntsük rá a tojásos keveréket. Először egy fakanállal dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a tejfölt is és gyúrjuk egynemű tésztává. Enyhén lisztezett deszkán formázzunk egy hengert belőle, amit osszunk 5 egyenlő részre.
- Terítsünk egy sütőpapírt a deszkára és a tésztát időnként meglisztezve szép fokozatosan kezdjük el kinyújtani kb. 21 x 28 cm-es téglalappá. Féltávnál tartva lisztezzük meg a tetejét, majd egy határozott mozdulattal átfordítva a másik felét is. Szerintem ez a titka a szép vékony nyújtásnak, mert így nem tapad le a papírra a tészta. Ha elértük a 2 mm-es vékonyságot, ami alatt szó szerint látni lehet az újságot is, emeljük egy sütőlemezre és tegyük az előmelegített sütőbe 4-5 perce sülni. Nyújtsuk ki a maradék négy tésztát is az elsőhöz hasonlóan. Közben, ha felszabadul a sütő mehet is a következő tészta, amíg meg nem sül mind az öt.
- A krémet már csak össze kell keverni, ehhez vegyük le róla a fóliát. A sűrített tejet emeljük ki a lábosból és kanalazzuk az egészet a krémhez. Kézi robotgéppel pár perc alatt dolgozzuk össze.
- A tésztalapok széleit egy vonalzó segítségével vágjuk egyenesre és egyforma méretűre. Az első lapot kenjük meg egyenletesen a krém ötödével. Szórjuk meg kevés dióval. Alaposan nyomkodjuk rá a következő tésztát és kenjük meg a krémmel. Szórjuk meg kevés dióval és így haladjunk tovább a többi réteggel is. Végül az utolsó adag krémmel vonjuk be a tetejét és az oldalát is alaposan. A tetejére jó sűrűn jöhet a dió, amit kicsit nyomkodjunk is rá. Tegyük legalább 24 órára hűtőbe, hogy összeérjen az egész és a tésztát átjárja a finom karamellás krém.
- Ha letelt az idő készítsük el a csokimázat. Az apróra tört csokira öntsünk tejszínt és mikróban 1 perc alatt melegítsük fel és keverjük teljesen simára. Egy üvegre visszahajtjuk egy tasak száját és beleszedjük a csokikrémet. Simítsuk az egyik sarkába és ollóval csak egy pici lyukat vágjunk rajta. Először az egyik irányba csíkozzuk be, majd keresztben is húzzuk végig, hogy rácsos legyen. Ilyenkor érdemes visszatenni a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen és utána szeletelni, de nálunk ezt már senki nem várja ki.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Veronika
Köszönöm a Marlenka receptet! Nagyon jól sikerült!
Annus
Köszönöm a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Dombiné Lengyel Krisztina
Annuskám, ez a recept csodálatos. 🥰 nagyon szépen köszönöm. Alig bírjuk hónapig, puhulásig kivárni. Az alapanyag tökéletesen elegendő, az ízek, illatok mesések. 😍
Annus
Köszönöm a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Barbi
Kedves Annus! Hol szoktad venni ezt a sűrített tejet? Rákerestem a neten, de főleg cukrász webshopokat dobott ki...Köszi: Barbi
Annus
Kedves Barbi, ahogy a bejegyzésben is írom az Auchanban, de van a Sparban és a Tescoban is nálunk. Feltettem a sűrített tej receptvideót is, hogy ne legyen akadály a nehéz beszerzés.
Itt találod: https://annuskam.hu/suritett-tej-recept/
Katalin
Kedves Annuska! Kipróbáltam a receptet, és tökéletesen sikerült! 🙂 Anyukám szerint finomabb, mint az eredeti! Gratulálok és köszönöm szépen!
Annus
Jaj, de örülök neki 😊 Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰
Kérlek, ha teheted értékeld a receptet az 5 csillag megnyomásával, ezzel segíted a munkámat, hogy továbbra is új recepteket készíthessek nektek.🤍
Marti
Kedves Annuska,
Kakaós marlenka recept is lesz? Az az én kedvencem és már nagyon el szeretném készíteni.
Köszönöm 😀
Annus
Jelenleg még nem tervezem, de köszönöm szépen az ötletet 😊
Kovács Enikő
Kedves Annuska! Elkészítettük a csoki szalámi recepteket, és szuper jók! Cukrászként mondom, hogy a videóid és a receptjeid is tökéletesek! A technológiai buktatókra mindig felhívod a figyelmet! Én szívből ajánlom mindenkinek, mert itt minden lépés és mennyiség pontosan passzol! Imádom az oldaladat! Most a marlenkát teszteljük! Tőled tanulok!
Annus
Kedves Enikő, köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Maria Barnes
A SPECTACULAR and challenging cake, Your Video easy demonstration gives me CONFIDENCES to create
This impressive delicacy for family and friends. THANK YOU MARIA BARNES.
Annus
Thank you for your kind! 😊 Have a great day! 👌
Edus
Isteni, nagyon köszönöm!! 🙂
Annus
Örülök, hogy megtetszett 😊🤗🥰
Hegedűs Réka
Kedves Annuska!
Köszönöm a szuper receptet. Igaz most tartok a sütés felénél, de a krémet már el kellett dugnom a család elől😊
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Kovácsné Szarvas Erika
Kedves Annuska!
Köszönöm a receptet, nagyon szuper! Mindenkinek nagyon ízlett a családban!
Annus
Jaj, nagyon örülök neki! Köszönöm szépen ezt a csodálatos visszajelzést 😊🤗🥰
Vastag Gabriella
Kedves Annus!
Koszonom a receptet nagyon jo lett a barataimnak nagyon izlett. Tovabbi jo munkat.
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést. Nagyon örülök neki, hogy sikere van nálatok is 😊🤗🥰