A marlenkára sokan legyintenek, hogy az túl macerás süti, nem éri meg neki állni, egyszerűbb megvenni. Pedig a házi Marlenkának nagyon nehéz ellenállni. Szerintem ez az omlós, krémes, gazdag süti minden erőfeszítést megér
és igazából nem is túl nagy munka csak arról van szó, hogy előre kell gondolkodni, tervezni, hogy minden kihűljön az összeállításra.

Diós Marlenka 5 egyszerű lépésben

1. Megfőzni a sűrített tejet karamellé, 2 perces előkészület, utána nem kell mellette állni, kevergetni amíg fő, majd lehűl.
2. A vanília krémet kb. 8 perc megfőzni, de is jóval az összeállítás előtt kell elkészíteni, hogy legyen ideje kihűlni.
3. A dió pirítása opcionális, én ki nem hagynám és csak pár perc a tészta sütése előtt, amikor amúgy is meleg már a sütő.
4. A tészta begyúrása egyszerű, nem kell sokat dolgozni vele, mint egy kelttésztával és nem is olyan érzékeny, mint egy omlós tészta. A nyújtása az, ami tényleg türelmet és aprólékosságot igényel,de utána a sütés már hamar megvan.
5. Maga az összeállítás egyszerű rétegezés, kenegetés, csokizás. Sokkal nehezebb utána 24 óráig távol tartani a családot, hogy összeérjen a süti.

Sűrített tej

Az Auchanban mindig találni szoktam a Nestlé által gyártott sűrített tejet. Ehhez az üvegben kapható változat nem jó sajnos. Ha rákerestek a Google-ben, hogy sűrített tej konzerv, akkor nagyon sok találat van más hazai boltokra és webshopokra is.
Mivel a fiam Esztergomban tanul, mi gyakran ruccanunk át Párkányba is vásárolni, ahol a sűrített tej konzerv annyira alapélelmiszer, hogy minden boltban ott van a lisztes, cukros polcok között.

Karamellizált sűrített tej

Ez tulajdonképpen a dulche de leche névre hallgató mexikói tejkaramella krém és nagyon nagyon finom. Próbáljuk meg nem megenni magában. Nem egyszerű ez tény. Annyira tejszínes, krémes, hogy önmagában is tökéletes desszert krém. Vagy a kávéba kanalazva…
Ha csak tubusosat kapsz, akkor sem kell kevergetve karamellé főznöd. Egy lábosba tegyél konyharuhát, állíts bele egy befőttes üveget és nyomd bele a sűrített tejet. Annyi vizet önts a lábosba, hogy a vízszintje magasabban legyen a sűrített tejnél és így főzd addig, amíg szép barna karamell lesz.

A tészta nyújtása

A Marlenka sikere nagyban múlik azon, hogy mennyire tudjuk vékonyra nyújtani a tésztalapokat. Ha vastagok maradnak, akkor a krémmel nem lesz egyforma arányban a tészta és fojtós lesz a sütink. Ezért mindenképpen sütőpapíron nyújtsuk ki, mert ez a vékonyság már nem emelhető át sérülés nélkül egy sütőlemezre. A sütőpapírok általában többször is felhasználhatóak. Én a Lidl-ben kaphatót szeretem vásárolni, amit 3-4 alkalommal is újra tudok használni.

Kulcsfontosságú: a tészta sütése

Hihetetlennek tűnhet, hogy 4-5 perc alatt megsülnek a tészták, de pont ez az a rész, amin sokan elvéreznek és biztosra menve tovább sütik. Ha 5 percnél tovább sütöd kiszárad és megkeményedik a tésztád. Nincs az a krém, ami rendesen visszapuhítaná. Én mindig beállítom az órát 3 percre és ránézek a tésztára, hogy áll. Általában 4 percnél már jó és veszem is ki.

Diós Marlenka recept

Előkészítési idő 1 óra
Főzési idő 25 perc
Elkészítési idő 3 óra
Adag 10
Végre egy Marlenka recept, ami pont olyan finom, mint az eredeti. Eszméletlenül finom, ne féljetek nekiállni, mert csak 5 egyszerű lépésből áll.

Hozzávalók

A marlenka krémjéhez:

  • 1 doboz sűrített tej konzerv (397 gramm )
  • 6 dkg vaníliás pudingpor (másfél tasak)
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet
  • 4 dl tej
  • 14 dkg vaj

A szóráshoz:

  • 10 dkg dió

A marlenka tésztájához:

  • 3 dkg zsír (vajjal helyettesíthető)
  • 4 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál 10%-os ecet
  • 35 dkg finomliszt (BL55)
  • 1 evőkanál tejföl

A csoki glazúrhoz:

  • 4 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál tejszín

Elkészítés 

  • A sűrített tej konzervről vegyük le a papírt és tegyük egy kisebb lábosba. Öntsünk rá annyi vizet, hogy egy ujjnyira ellepje és tegyünk bele egy kanál ecetet, hogy ne legyen vízköves az edényünk, a hosszas forralástól. Közepes lángon forraljuk fel. Nem szabad erőteljes, lobogó forrásban tartani, csak éppen mocorgó, halk forrásig hevítsük. Innen számolva 2 óráig főzzük, ügyelve rá, hogy a konzervet mindig ellepje a víz. A felnyitás előtt hagyjuk legalább langyosra hűlni, mert a karamell nagyon könnyen okoz égési sérüléseket.
  • A krémhez a pudingport, a cukrot és a sót keverjük össze egy lábosba, majd több részletben keverjük bele a tejet. Közepes tűzön kevergetve főzzük sűrűre. Ha már forr, jöhet bele két adagban a vaj is. Dolgozzuk teljesen simára és szedjük át egy tálba. A tetejére simítsunk fóliát, hogy ne bőrösödjön meg a felülete, mert akkor darabos lesz a krémünk. Így hagyjuk teljesen hidegre hűlni.
  • Ha már a karamell és a krém is langyosra hűlt, 200 fokra előmelegítjük a sütőt (alsó-felső mód, légkeverés nélkül) a dióhoz és a tésztákhoz. A diót terítsük sütőlemezre egy rétegben és 8-10 perc alatt pirítsuk illatosra, majd tegyük félre hűlni. Végül egy nagy késsel aprítsuk durvára.
  • A tésztához tegyük a zsírt és a vajat egy kisebb lábosba, szórjuk rá a cukrot. Üssünk hozzá egy egész tojást és egy sárgáját is. Végül csorgassuk rá a mézet és kevergetve hevítsük melegre. Kb. 50 fokosnak kell lennie, ami érintésre csípi az ujjunkat, de nem égeti. Ekkor vegyük le a tűzről és szórjuk bele a szódabikarbónát. Kanalazzuk rá az ecetet és a habzással mit sem törődve keverjük össze. A kimért lisztet szórjuk egy keverőtálba és öntsük rá a tojásos keveréket. Először egy fakanállal dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a tejfölt is és gyúrjuk egynemű tésztává. Enyhén lisztezett deszkán formázzunk egy hengert belőle, amit osszunk 5 egyenlő részre.
  • Terítsünk egy sütőpapírt a deszkára és a tésztát időnként meglisztezve szép fokozatosan kezdjük el kinyújtani kb. 21 x 28 cm-es téglalappá. Féltávnál tartva lisztezzük meg a tetejét, majd egy határozott mozdulattal átfordítva a másik felét is. Szerintem ez a titka a szép vékony nyújtásnak, mert így nem tapad le a papírra a tészta. Ha elértük a 2 mm-es vékonyságot, ami alatt szó szerint látni lehet az újságot is, emeljük egy sütőlemezre és tegyük az előmelegített sütőbe 4-5 perce sülni. Nyújtsuk ki a maradék négy tésztát is az elsőhöz hasonlóan. Közben, ha felszabadul a sütő mehet is a következő tészta, amíg meg nem sül mind az öt.
  • A krémet már csak össze kell keverni, ehhez vegyük le róla a fóliát. A sűrített tejet emeljük ki a lábosból és kanalazzuk az egészet a krémhez. Kézi robotgéppel pár perc alatt dolgozzuk össze.
  • A tésztalapok széleit egy vonalzó segítségével vágjuk egyenesre és egyforma méretűre. Az első lapot kenjük meg egyenletesen a krém ötödével. Szórjuk meg kevés dióval. Alaposan nyomkodjuk rá a következő tésztát és kenjük meg a krémmel. Szórjuk meg kevés dióval és így haladjunk tovább a többi réteggel is. Végül az utolsó adag krémmel vonjuk be a tetejét és az oldalát is alaposan. A tetejére jó sűrűn jöhet a dió, amit kicsit nyomkodjunk is rá. Tegyük legalább 24 órára hűtőbe, hogy összeérjen az egész és a tésztát átjárja a finom karamellás krém.
  • Ha letelt az idő készítsük el a csokimázat. Az apróra tört csokira öntsünk tejszínt és mikróban 1 perc alatt melegítsük fel és keverjük teljesen simára. Egy üvegre visszahajtjuk egy tasak száját és beleszedjük a csokikrémet. Simítsuk az egyik sarkába és ollóval csak egy pici lyukat vágjunk rajta. Először az egyik irányba csíkozzuk be, majd keresztben is húzzuk végig, hogy rácsos legyen. Ilyenkor érdemes visszatenni a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen és utána szeletelni, de nálunk ezt már senki nem várja ki.

Hűtőben tartva 10 napig friss marad a sütemény.
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 3000 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Örmény
Kulcsszó: diós süti, Marlenka

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .