A bodzaszörp egész évben képes egy korttyal is felidézni a tavaszt, ezért nálam a befőzőszezon általában ezzel indul. Engem teljesen elvarázsol a bodza illata és a finom aromája. A bodzaszörp komoly rajongótáborral bír a családomban is, ezért én mindig tartósat készítek, hogy jól be tudjak tárazni belőle.
Bodzaszörp alapanyagok
Sose szedjünk útszéléről bodzát. Keressünk egy olyan erdős, tisztás részt, ahol szép, tiszta virágokat tudunk begyűjteni.
A borkősav egy teljesen veszélytelen anyag, több gyümölcs természetes alkotóeleme, akárcsak a citromsav. Ezzel a kettővel tutira mehetünk, hogy finom és hosszan eltartható szörpünk lesz.
A friss citrom annyira finom ízt ad neki, hogy szerintem vétek kihagyni belőle, de mindenképpen kezeletlent vegyünk belőle.
Tartósítószermentes bodzaszörp
A tartós befőzéshez bizony steril üvegekre van szükség. Ehhez nem elég alaposan elmosni őket. Több módszer is van a csírátlanításra. Nekem az vált be, hogy 150 fokos sütőben 30 percig sütöm a frissen elmosott üvegeket. Ehhez mindenképpen be kell szerezni hőálló kesztyűt, nekem pl. a patikából van egy dupla cérnakesztyűm, de barkácsáruhazákban is remek, hőálló darabokat lehet vásárolni. A kupakok, ha sérültek nem lehet sterilizálni őket, ezért alájuk mindenképpen tegyünk egy kis darab befőzőfóliát.
Bodzás citromkarikák
A szirupban édeskésre és krémesre ázott citromkarikákat nehogy kidobd! Akár ledarálhatod így, ahogy van és jégkockatartóban lefagyasztva később használhatod sütikbe, krémekbe vagy italok ízesítésére is. A hosszas áztatás miatt nem lesz kesernyés, én 1-2 karikával el is szoktam rágcsálni belőle.
Mitől romlik meg a bodaszörp?
- A megfelelően sterilizált üvegeket és eszközöket kell használnunk, mert már az áztatás alatt is megromolhat a szörp alap, ha nem volt a tároló makulátlanul tiszta. Ugyanígy a virágok átnézésére rá kell szánni az időt, hogy bogarak ne kerüljenek bele.
- Citromból nagyon fontos, hogy kezeletlen vagy bio minősítésűt vegyünk, mert a gombaölőt nem lehet lemosni a gyümölcsről és az össze kemikália beleázik a szörpalapba a készítés során.
- Az áztatásnál nem feltétlenül kell hűtőbe tenni, mert a megfelelő mennyiségű borkősav és citromsav segíti a természetes tartósítást, de meleg idő (tartósan 22 fok felett) esetén feltétlen tegyük a hűtőbe. Szétoszthatjuk több lábosba is, ügyelve rá, hogy arányosan legyen mindegyikben virág és citrom is.
- A konzerválásnál mindenképpen sterilizált üvegeket és sérülésmentes, hibátlan kupakokat lehet csak használni. Ha nem jön létre a vákuum, vagy nem volt megfelelően sterilizálva, napról napra romlik, zavarossá válik és habzani kezd a szörp. Mindenképpen dobd ki.
- A receptben megadott mennyiségeket be kell tartani. Nem szabad több vagy kevesebb citromsavat és borkősavat beletenni. A cukrot le lehet spórolni, de ebben az esetben nem szörphöz hasonlít a végeredmény, hanem inkább egy limonádéhoz.
📖 Recept
Bodzaszörp recept télire
Hozzávalók
- 2,5 kg cukor
- 3 liter víz
- 20 db bodzavirág
- 2 db citrom (kezeletlen vagy bio)
- 2 dkg citromsav
- ½ teáskanál borkősav
Elkészítés
- A cukrot egy lábosba szórjuk és felöntjük a vízzel. Időnként megkeverve felforraljuk és 10 percig főzzük. Ekkor belekeverjük a citromsavat, a borkősavat és hagyjuk langyosra hűlni.
- Addig a virágokat egyesével átválogatjuk, hogy az esetleges bogarakat eltávolítsuk. Megmosni nem szabad, mert akkor elveszti az intenzív aromáját. Ezért fontos tiszta helyről gyűjteni. A citromokat felszeleteljük szép, vékony karikákra és egyesével nézzük át, hogy a magokat kiemeljük. Egy nagy üveg (5 literes) vagy lábost félig pakoljunk meg a virágokkal, aztán jöhetnek a citromok és végül öntsük fel a langyosra hűlt sziruppal. 3-4 napig hűtőben hagyjuk pihenni, de minden nap alaposan keverjük át egyszer.
- Készítsünk elő 4,5 liter szörpnek elegendő űrtartalmú üveget és sterilizáljuk mosogatógépben, sütőben vagy akár mikróban. A szirupból emeljük ki a citromkarikákat és a virágokat. Tiszta anyaggal kibélelünk egy szűrőt és ezen átszűrjük a szörpöt egy tiszta lábosba, így tuti, hogy kristálytiszta lesz. A virágokból is próbáljuk kinyomkodni a szirupot, mert minden cseppje kincs.
- Közepes lángon forraljuk fel a szörpöt és egy hőálló kesztyűben készítsük mellé a steril, forró üvegeket. Egyesével töltsük meg az üvegeket és zárjuk le. Egy nagy kosárba pakolom őket fektetve, hogy a forró szörp a kupakhoz is odafolyjon és egy vastag, meleg takaróval bebugyolálva, félreteszem őket, amíg nem hűlnek ki teljesen.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Lászlóné Peterdy
Nagyon jó ez az oldal.
Annus
Köszönöm szépen az elismerést! 🙂
Judit
Én még csak most fedeztem fel ezt az oldalt, de már most nagyon tetszik. 🌷🍋🍓
Annus
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik 😊🤗🥰
Cili
Annuska! Nagyon finom lett a bodzaszörp a receptet alapján. A citromokat meg kell szárítani és úgy ledaráln? Köszönöm! i
Annus
Kedves Cili, én csak 1-2 órát szoktam hagyni szikkadni.
Beatrix (Bea) Santorelli
A napokban bukkantam az oldalara, es mar ki is probaltam egy receptjet (a koviubiet. A bodzaszorpot elmentem jovore, mikor a bodzabokraim ujra viragba borulnak). Konnyen kovetheto receptek es gusztusos etelek - a tovabbiakban is felkeresem weboldalat majd. Koszonjuk a remek tippeket, igazan tetszenek!
Annus
Oh...olvadozom 🥰 🥰 🥰 nagyon szépen köszönöm ezeket a kedves szavakat 🥰 nagy boldogsággal tölt el.
Timi
Kedves Annuska!
Bodzaszörp készítésénél 2 dkg helyett 20 dkg citromsavat tettem bele véletlenül. Érdemes valahogy még megmenteni a szörpöt, vagy kuka?
Válaszodat előre is köszönöm!
Üdv: Timi
Annus
Kedves Timi, ez most így bitang savanyú lett. Ki nem szívesen dobok ilyesmit. Én lefagyasztanám jégkockás tasakokban és a nyáron 1-2 kockát olvasztanék fel jegesteához, limonádéhoz alapnak, de nem fő ízesítőnek. Csak inkább citrompótlékként tekintenék rá. Bodzaszörpnek sajnos nem menthető már.
Remélem tetszik az ötlet és így megmenekül 😊🤗🥰
Timi
Kedves Annuska!
Köszönöm szépen a válaszodat. Én sem szívesen dobtam volna ki, örülök, hogy másként, de megmenthető. 🙂
Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget!
Az oldalad nagyon szuper, kezdő "szakácsként" egy igazi mentőmellény vagy számomra!
Szilvai Zsuzsi
Kedves Annuskám!
Tavaly a recepted alapján készítettem az első bodzaszörpöm. Olyan nagy sikere lett hogy nyár közepére el is fogyott az összes üveg 🙂 Így nem volt kérdés hogy idén is a Te recepted alapján készítem.
Köszönöm szépen 🙂
Annus
Jaj, de örülök neki 😊 Köszönöm szépen a visszajelzést.
Kedves Annuska!
Nagyon szeretem a receptjeidet, többet is elkészítettem már (mind bevált :)) és van egy listám azokról amiket ezután szeretnék kipróbálni. Életemben nem csináltam még szörpöt de megnéztem a videót és rákaptam. Fantasztikusan finom lett 🙂 Hogyan készítenél ribizliből szörpöt? Meggy is érdekelne 😉 Hálásan köszönöm a recepteket, videókat
Annus
Köszönöm szépen! Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek 😊🤗🥰