Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bodzaszörp recept télire ◾ EGYSZERŰEN ELKÉSZÍTHETŐ

A bodzaszörp egész évben képes egy korttyal is felidézni a tavaszt, ezért nálam a befőzőszezon általában ezzel indul. Engem teljesen elvarázsol a bodza illata és a finom aromája. A bodzaszörp komoly rajongótáborral bír a családomban is, ezért én mindig tartósat készítek, hogy jól be tudjak tárazni belőle.

Hozzávalók 4,5 literhez:

2,5 kg cukor
3 liter víz
15-20 db bodzavirág
2 db citrom (kezeletlen vagy bio)
2 dkg citromsav
1/2 teáskanál borkősav

Elkészítés:

1. A cukrot egy lábosba szórjuk és felöntjük a vízzel. Időnként megkeverve felforraljuk és 10 percig főzzük. Ekkor belekeverjük a citromsavat, a borkősavat és hagyjuk langyosra hűlni.

2. Addig a virágokat egyesével átválogatjuk, hogy az esetleges bogarakat eltávolítsuk. Megmosni nem szabad, mert akkor elveszti az intenzív aromáját. Ezért fontos tiszta helyről gyűjteni. A citromokat felszeleteljük szép, vékony karikákra és egyesével nézzük át, hogy a magokat kiemeljük. Egy nagy üveg (5 literes) vagy lábost félig pakoljunk meg a virágokkal, aztán jöhetnek a citromok és végül öntsük fel a langyosra hűlt sziruppal. 3-4 napig hagyjuk pihenni, de minden nap alaposan keverjük át egyszer.

3. Készítsünk elő 4,5 liter szörpnek elegendő űrtartalmú üveget és sterilizáljuk mosogatógépben, sütőben vagy akár mikróban. A szirupból emeljük ki a citromkarikákat és a virágokat. Tiszta anyaggal kibélelünk egy szűrőt és ezen átszűrjük a szörpöt egy tiszta lábosba, így tuti, hogy kristálytiszta lesz. A virágokból is próbáljuk kinyomkodni a szirupot, mert minden cseppje kincs.

4. Közepes lángon forraljuk fel a szörpöt és egy hőálló kesztyűben készítsük mellé a steril, forró üvegeket. Egyesével töltsük meg az üvegeket és zárjuk le.
Egy nagy kosárba pakolom őket fektetve, hogy a forró szörp a kupakhoz is odafolyjon és egy vastag, meleg takaróval bebugyolálva, félreteszem őket, amíg nem hűlnek ki teljesen.

Tipp:

  • A borkősav egy teljesen veszélytelen anyag, több gyümölcs természetes alkotóeleme, akárcsak a citromsav. Ezzel a kettővel tutira mehetünk, hogy finom és hosszan eltartható szörpünk lesz.
  • Sose szedjünk útszéléről bodzát. Keressünk egy olyan erdős, tisztás részt, ahol szép, tiszta virágokat tudunk begyűjteni.
  • A friss citrom annyira finom ízt ad neki, hogy szerintem vétek kihagyni belőle, de mindenképpen kezeletlent vegyünk belőle.
  • A tartós befőzéshez bizony steril üvegekre van szükség. Ehhez nem elég alaposan elmosni őket. Több módszer is van a csírátlanításra. Nekem az vált be, hogy 150 fokos sütőben 30 percig sütöm a frissen elmosott üvegeket. Ehhez mindenképpen be kell szerezni hőálló kesztyűt, nekem pl. a patikából van egy dupla cérnakesztyűm, de barkácsáruhazákban is remek, hőálló darabokat lehet vásárolni.
  • A kupakok, ha sérültek nem lehet sterilizálni őket, ezért alájuk mindenképpen tegyünk egy kis darab befőzőfóliát.
  • A szirupban édeskésre és krémesre ázott citromkarikákat nehogy kidobd! Akár ledarálhatod így, ahogy van és jégkockatartóban lefagyasztva később használhatod sütikbe, krémekbe vagy italok ízesítésére is. A hosszas áztatás miatt nem lesz kesernyés, én 1-2 karikával el is szoktam rágcsálni belőle.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.

2 Responses
  • Lászlóné Peterdy
    május 28, 2020

    Nagyon jó ez az oldal.

    • Annus
      június 1, 2020

      Köszönöm szépen az elismerést! 🙂

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .