A szép, világos színű házi baracklekvár készítése egyszerű és nem igényel semmilyen extra tudást. A hagyományos baracklekvár két fő változata a darabos és a sima, amiből én a simát preferálom, mert könnyebb süteményekbe tölteni később.
Mennyi barack és pektin kell?
Ha pektint vagy dzsemfixet használsz, akkor kövesd a csomagoláson szereplő mértékegységeket. Ne feledd, hogy mindig a tiszta súlyt kell figyelembe venni, pucolás után. Én ebben a receptben 2 kg tisztított azaz hámozott és kimagozott barackot használtam. Ehhez pontosan 2,7 kg barackot kellett megvásárolnom és megtisztítanom. Én a közepesen sűrű lekvárokat szeretem. A videóban mutatom is milyen 2 dkg pektinnel a 2 kg barack. Ha sűrűbbet szeretnél egyszerűen növeld a pektin súlyát. Ha 4 dkg-ot teszel hozzá, akkor megáll benne majd a kanál és töltheted akár buktába is.
Mennyi cukor és üveg kell?
Ehhez nekem elég volt 75 dkg cukor, Így összesen 2,8 liter lekvárom lett, ennyi űrtartalmú üvegre volt szükségem. Viszont, ha éretlenebb a barack vagy édesebben szereted, akkor növelheted a cukor mennyiségét. A cukor mennyiségtől is függ, hogy mennyi üveg kell majd hozzá. Ezért én mindig 3-4 üveggel többet sterilizálok, mint amennyi a belőtt cél mennyiség.
Mi a különbség a lekvár és a dzsem között?
Sok vita van arról, hogy mi a különbség a lekvár és a dzsem között. Az egyik verzió szerint a lekvárt hosszan főzzük, a dzsemet viszont pektinnel rásegítve elég rövidebb ideig főzni. Ezért is nevezik a pektines termékeket dzsemfixnek és nem lekvárfixnek. A rövidebb főzéstől aromásabb és gyümölcsösebb ízű lesz a dzsemünk. Na, de a dzsemfixek előtti időben az volt a mondás, hogy a dzsem darabos és kevesebb cukorral készül, míg a lekvár teljesen homogén állagú és annyi a cukor súlya, mint a gyümölcsé.
Én azt mondom ne vitatkozzunk ezen, inkább örüljünk neki, hogy a boltban már lehet vásárolni tiszta pektint vagy dzsemfixet is, amiben citromsav is van ugyan, de az is csak az eltarthatóságot növeli. Mindkettő természetes anyag a pektint pl. többnyire almából, almahéjból állítják elő.
Szerintem szuper, hogy nem kell órákig főzni a gyümölcsöket, hogy sűrű lekvárt kapjunk. Sokkal finomabbak lesznek, úgyhogy én pektin párti vagyok. A sárgabaracknál az állagot tekintve pedig lekvárpárti. Míg az epernél szeretem a gyümölcsdarabokat, itt a sima, selymes állagot részesítem előnyben.
Mi a pektin?
A pektin egy 100%-ban természetes anyag, ami a kereskedelmi forgalomban többnyire almából vagy citromból készül. A pektin (E440) egy szénhidrátokkal rokon vegyület, mely a húsos gyümölcsök például alma, körte vagy a zöldségek például sárgarépa sejtfalából állítható elő. A tiszta pektin a fehéres, bézses színű, se íze, se illata nincsen. Vízzel elkeverve sűrű, kocsonyaszerű lesz és elsősorban gyümölcszselékben és lekvárokban érdemes használni, hogy frissebb, teljesebb ízű maradjon lekvár és ne főzzük rommá a gyümölcsöket annak érdekében, hogy a víztartalma elpárologjon és a saját, természetes pektin tartalma besűrítse. Ez csak egy apró trükk, hogy finomabbat főzzünk.
A pektint nagyobb üzletekben a befőző részlegen tudunk vásárolni, ahol a dzsemfixek, citromsav, savanyúsághoz passzoló termékek vannak egy állványon kihelyezve.
Mitől marad halvány a baracklekvár?
Valójában a halvány, szép barackszínű lekvár titka abban rejlik, hogy a lehető legkevesebb ideig főzzük a cukorral, ami így nem tud karamellizálódni és nem színezi el a gyümölcsöt. Ezért csak most fogjuk a barackhoz adni és nem a főzés elején.
Hogyan készül a cukormentes baracklekvár?
Minden pont ugyanaz, mint a cukrosnál, csak a cukor mennyiséget cseréljük le az általunk kedvelt édesítőre. Én a leginkább eritrit és stevia 1:1 keverékét ajánlom és általában feleannyi elég belőle, mint amennyit a cukorból tennék.
A másik lehetőség, hogy tényleg érett sárgabarackokat vásárolunk, és egy nagy tepsiben a sütőben sütve készítjük el, pont úgy, ahogy a cukormentes szilvalekvár receptvideóban mutatom nektek. Így teljesen cukor és édesítőmentes lekvárt kapunk. Ne várjunk édes lekvárélményt, de nekem finom és nagyon jól lehet használni süteményekhez és palacsintához is.
Végül a teljes értékű növényi étrendnek megfelelően elkészíthetjük aszalt datolyával is. 4 kg barackhoz 1 kg friss datolyát érdemes adni a főzés elején. A magozott datolyák belsejét mindig nézzük át, hogy ne legyen "lakója" és a főzés félidejénél botmixerrel pépesítsük és kóstoljuk meg, hogy elég édes lett-e. A datolyát Auchanban, Tescoban és a Magosboltban is jó áron lehet beszerezni.
📖 Recept
Házi baracklekvár recept
Elkészítés
- Mint minden befőzésnél, itt is a befőttesüvegeket egy alapos mosogatás után, a sütőben csírátlanítom úgy, hogy 150 fokon 30 percet hevítem őket. Te nyugodtan használj más, neked bevált vagy jobban tetsző módszert. A lényeg, hogy steril üvegbe kerüljön a finom lekvár. Még a főzés előtt egy kis tányért mindig beteszek a fagyasztóba, mert ez segít megállapítani majd, hogy elég sűrű lett-e a lekvár. Azzal kezdünk, hogy vizet öntünk egy lábosba és felforraljuk. Mellé készítünk egy tál hideg vizet.
- A barack tisztításához tegyünk a forrásban lévő vízbe pár barackot, ami nem hűti el teljesen. Főzzük 1 percig és emeljük át a hideg vízbe. A forró vízbe mehet az újabb adag gyümölcs. A hűlteknek meg le tudjuk húzni vékonyan a héját. A magot is emeljük ki és tegyük a barackokat egy tálba. Fontos, hogy ne főzzük túl sokáig a barackokat. 1 perc elég nekik, hogy könnyen lehessen hámozni. Ha nem tudod addig meghámozni a barackokat, akkor is szedd ki mellé a lábasból a már készeket. Vagy haladj kevesebb barackkal, ha gyors így a tempó, vagy használ egy nagyobb hideg vizes vizes tálat, hogy bele tudjon gyűlni a gyümölcs. Ha esetleg hibás részt találsz, akkor azt vágd ki belőle, ne főzd bele a lekvárba.
- A megpucolt barackokat öntsük át egy lábosba és közepes tűzön, kevergetve főzzük, amíg nem forr fel. Így már eléggé megpuhult ahhoz, hogy botmixerrel simára pürésítsük. Természetesen, ha azt szeretnéd, hogy darabos legyen a dzsemed, akkor ezt a lépést hagyd ki. A pektin szeret csomósodni. Hogy ezt elkerüljük keverjük össze a cukorral. Ha dzsemfixet használsz, azt is keverd össze a cukorral és több részletben keverjük a gyümölcshöz. Időnként megkeverve forraljuk fel a lekvárt. Innentől már nincs sok hátra, úgyhogy mellé készítjük a sterilizált üvegeket és kupakokat.
- Ha a lekvár felforrt, tartsuk 3 percig forrásban, majd cseppentsünk belőle a lehűtött tányérra egy keveset. Ha nem folyik egyik irányba sem és az ujjunkkal belenyomva bőrösödik és kellően sűrű, akkor készen is vagyunk. Vegyük le a lábost a tűzről és töltsük meg az üvegeket. Én ehhez egy mérőkancsót szeretek használni, így gyorsabb is és nem csepegtetek mindent össze a tölcsérrel és a merőkanállal. Töltsünk meg két üveget. Zárjuk le a kupakkal és fordítsuk őket át. Erre azért van szükség, mert ebbe a pici levegőben is lehet penészgomba , amitől meg tudna romolni. Így viszont a forró lekvár sterilizálja a levegőt és a kupakot is. A többi üveget is ugyanígy töltsük meg. Hagyjuk 5 percet állni az üvegeket majd tegyük őket már az aljukkal lefelé egy pléddel bélelt kosárba. Alaposan bebugyolálva, így a száraz dunsztban hagyjuk kihűlni 1-2 nap alatt.
- Címkézzük fel az üvegeket és készen is vagyunk.
Tipp:
Természetesen nem kötelező meghámozni a barackot, lehet a héjával együtt is lekvárt főzni belőle, de én jobban szeretem pucolva.További lekvárok:
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Dobozi Mihalyné
Biztos nagyon finom. Köszönöm
Annus
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik 😊🤗🥰
Maria Barnes
I am always learning something NEW from yor RECIPES and METHOD. Thank you.
Zsuzsa Várkonyi
Kedves Annuskám! Nagyon tetszenek a receptjeid, már jó párat megcsináltam. Most a baracklekvárt csináltam először így a te ajánlásoddal, kiváncsi leszek, hogy milyen? Soha nem tettem bele pektint. A színe ilyen gyönyörű, mint a te recepted. Köszönöm a tippjeidet.
Annus
Remélem, hogy ízleni fog 😊
Réka
Szia!
Köszönöm szépen a recepted, csodás lett a lekvárpm, hála Neked! 🙂
Annus
Köszönöm szépen! Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek 😊🤗🥰