Ez a hagyományos indonéz csirke étel, a krémes satay mogyorószósz miatt nálunk egyaránt kedvenc lett a felnőtteknél és a gyerekeknél is. A hús páca nagyon jól használható más ételekhez is, ha egy kis egzotikumra vágytok az ebédlőasztalnál.
Csirkenyársak satay mogyorószósszal
Nagyon összetett, de kifinomult ízű a csirke fűszerezése és a satay mogyorószósz is. Remélem nem problémás, hogy ebben az ételben nem csak a megszokott hagyományos alapanyagokat használom. Egy kicsit teszt is, hogy jöhet-e több ilyen recept vagy sem. Kérlek feltétlenül írd meg nekem kommentben, hogy tudjak tervezni a jövőben.
Nyársak satay mogyorószósszal
Sokan azt hiszik, hogy ehhez az ételhez feltétlen csirkét kell használni, mert Európában ez terjedt el leginkább, de Indonéziában még pacalt is találunk a nyársakon, nem hogy más állatokat. A pác tökéletesen működik más húsokkal, például hallal, sertéssel vagy akár tofuval, gombával is, ha vega módon szeretnéd elkészíteni.
Satay mogyorószósz
Az étel szíve lelke az ikonikus satay mogyorószósz, amit eredetileg pirított, és mozsárban szétzúzott mogyoróval készítenek el, de egyszerűbb kész, natúr mogyoróvajból kikeverni. A halszósztól nem kell megijedni, nem lesz erőteljes halas íze tőle, csak elmélyíti az ízeket. Ha valaki nem tudja, akkor meg nem mondaná, hogy halszósz van benne.
Mogyoróvaj házilag
Natúr mogyoróvajat lehet vásárolni a Lidlben, Auchanban, Tescoban, Intersparban, stb.. de házilag is elkészíthető sokkal olcsóbban. Én is a házit használom hozzá, aminek a készítését már korábban megosztottam veletek. Ehhez a sötétebb pörkölésű a legjobb. A boltban kapható natúr mogyoróvaj eleve ilyen szokott lenni. csak elvétve látok pörköletlent. Így készítsd el házilag a mogyoróvajat.
Csirkenyársak satay mogyorószósszal
A tálalása nagyon eltérő. Mi szeretjük kenyérlepénnyel tálalni, aminek a receptjét megtalálod a linkre kattintva. Sokan pedig hasábburgonyával, párolt rizzsel és sült hagymával tálalják. Egy biztos, egy kis savanyúság ne hiányozzon mellőle.
📖 Recept
Csirkenyársak satay mogyorószósszal
Hozzávalók
A csirkenyárshoz:
- 6 evőkanál kókusztej konzerv (vagy görögjoghurt)
- 1 evőkanál gyömbér (reszelve)
- 4 db fokhagymagerezd
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 teáskanál curry por
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 evőkanál halszósz
- 1 evőkanál étolaj
- 50 dkg csirkemellfilé
A mogyorószószhoz:
- 3 evőkanál natúr mogyoróvaj
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál zöldcitromlé (frissen facsart)
- 2 teáskanál eritrit (vagy cukor)
- 2 teáskanál csiliszósz
- 1 teáskanál gyömbér (gyömbér)
Elkészítés
- Először a pácot készítjük el, amihez a kókuszkonzervtejet egy tálba mérjük. A megmosott gyömbér száraz végét megskalpoljuk és belereszelünk 1 evőkanálnyit. A fokhagymát is reszelhetjük, ha már kéznél van, de persze préselni vagy aprítani is lehetne. Belekanalazzuk a szójaszószt, a curry port, a kurkumát, a halszószt és az olajat, amivel simára keverjük.
- A csirkemellett nagyobb kockákra vágjuk, hogy könnyebb legyen majd a nyársra húzni őket. Így pakoljuk a tálba. Forgassuk át alaposan, hogy minden oldalát érje a pác és tegyük a hűtőbe minimum 20 percre, de persze akár egy nappal előbb is elkészítheted és akkor nagyon jól átveszi a hús a pác ízeit.
- Addig is tegyük a bambusznyársakat vízbe, hogy ne égjenek meg a grillen. Szedjük a natúr mogyoróvajat egy tálba. és kanalazzuk hozzá a szójaszószt, a zöldcitrom levet, a cukrot vagy eritritet, a gyömbért és a csiliszószt. Keverjük össze, majd fokozatosan hígitsuk vízzel, amíg az állaga nem lesz szósz folyékonyságú.
- A húsokat egyesével felszúrjuk a szélesebb oldalán keresztük a beáztatott bambusz nyársakra. Ha nagyon szorosan tesszük, akkor a grill csak egy keskeny oldalt ér és kevesebb lesz a pörzsanyag és az íze is. Süthetjük egy felhevített serpenyőben kevés olajon, faszenes grillen, vagy kontaktgrillben is. Én ez utóbbit szeretem, mert így olajmentesen ki tudom sütni. Pakoljuk a nyársakat a forró grillre és 5-6 perc alatt süssük készre. Végül tálaljuk a mogyoróöntettel.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?