Ez az a lepénykenyér, ami puhára és foszlósra sül. A lepénykenyér alapélelmiszer a török és a görög konyhában is. Ezt a fajtát nem tölteni kell, hanem alaposan megpakolni és feltekerni. Vagy éppen falatokra tépkedve padlizsánkrémbe vagy hummuszba mártogatni.
📖 Recept
Egyszerű gyors lepénykenyér
Ezt a puha, foszlós lepénykenyeret magában is élvezet fogyasztani, de alaposan megtöltve maga a tiszta hedonizmus.
Hozzávalók
A tésztához:
- 32 dkg kenyérliszt (BL80)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 5 g porélesztő (1,5 dkg friss élesztő)
- 80 ml víz (langyos)
- 160 ml tej (langyos)
- 2 evőkanál olíva olaj
A formázáshoz:
- 5 dkg finomliszt (BL55)
Elkészítés
- A kenyérlisztet átszitáljuk egy keverőtálba. Beleszórjuk a sót, a cukrot és alaposan elkeverjük. Jöhet bele az élesztő is, amivel átforgatjuk és a közepén mélyedést alakítunk ki. Ha friss élesztőt használsz, akkor azt előbb futtasd fel a langyos vízbe és úgy add a liszthez.A mélyedésben öntjük a langyos vizet, a langyos tejet és az olívaolajat is. Kézzel dolgozzuk össze a tésztát annyira, hogy ne legyenek benne lisztes részek sehol. Lefedve hagyjuk 10 percet állni. Ezalatt az idő alatt a liszt felveszi a nedvességet és sokkal könnyebb lesz simára dolgozni a tésztát.
- Az idő leteltével dagasszuk át a tésztát. Rögtön tapasztalni fogjuk, hogy nyoma sincs a nehézkes állagnak, simán lejön a tál oldaláról és olyan, mintha jól kidolgoztuk volna. 1-2 perc után szép sima lesz. Fedjük le egy fóliával és kelesszük a duplájára, kb. 1 óra alatt.
- Alaposan lisztezzük meg a deszka felületét. Tépjünk a tésztából egy tojásnyi mennyiséget és a lisztes deszkán hajtogassuk be a széleit középre, hogy egy feszes, formás golyót kapjunk. Így készítsük el sorban annyit, amennyit szeretnénk kisütni. A maradék tésztát tegyük egy jól záródó dobozba és mehet a hűtőbe.
- Nyújtsuk ki a tésztákat kb. 2 mm vastagra. A lisztezett deszkán tegyük őket egymás mellé. A serpenyőt hevítsük fel a közepesnél erősebbre. Ha már forró, fektessük bele az elsőt és 1 percig süssük. Fordítsuk át és a másik felét is süssük meg. Akkor jó, ha mindkét felén vannak barna foltok. Így tegyük a rácsra hűlni.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Fatime
Kedves Annus!
Ezt a receptet 00-ás lisztből is el lehet készíteni ? Előre is köszönöm a válaszodat!
Üdv: Fatime
Annus
Kedves Fatime, csak fele arányban keverném 00-ás liszttel, mert az már nagyon erős lenne teliben szerintem. De ki kell próbálni, lehet, hogy elbírja.
Maria Barnes
Definitely the thin Lepeny.
Annus
😊🤗🥰