Ez az a lepénykenyér, ami puhára és foszlósra sül. A lepénykenyér alapélelmiszer a török és a görög konyhában is. Ezt a fajtát nem tölteni kell, hanem alaposan megpakolni és feltekerni. Vagy éppen falatokra tépkedve padlizsánkrémbe vagy hummuszba mártogatni.

 

Egyszerű gyors lepénykenyér

Előkészítési idő 10 perc
Főzési idő 10 perc
Kelesztési idő 1 óra
Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Adag 4
Ezt a puha, foszlós lepénykenyeret magában is élvezet fogyasztani, de alaposan megtöltve maga a tiszta hedonizmus.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 32 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 gr porélesztő (1,5 dkg friss élesztő)
  • 80 ml víz (langyos)
  • 160 ml tej (langyos)
  • 2 evőkanál olíva olaj

A formázáshoz:

  • 5 dkg finomliszt (BL55)

Elkészítés 

  • A kenyérlisztet átszitáljuk egy keverőtálba. Beleszórjuk a sót, a cukrot és alaposan elkeverjük. Jöhet bele az élesztő is, amivel átforgatjuk és a közepén mélyedést alakítunk ki. Ha friss élesztőt használsz, akkor azt előbb futtasd fel a langyos vízbe és úgy add a liszthez.
    A mélyedésben öntjük a langyos vizet, a langyos tejet és az olívaolajat is. Kézzel dolgozzuk össze a tésztát annyira, hogy ne legyenek benne lisztes részek sehol. Lefedve hagyjuk 10 percet állni. Ezalatt az idő alatt a liszt felveszi a nedvességet és sokkal könnyebb lesz simára dolgozni a tésztát.
  • Az idő leteltével dagasszuk át a tésztát. Rögtön tapasztalni fogjuk, hogy nyoma sincs a nehézkes állagnak, simán lejön a tál oldaláról és olyan, mintha jól kidolgoztuk volna. 1-2 perc után szép sima lesz. Fedjük le egy fóliával és kelesszük a duplájára, kb. 1 óra alatt.
  • Alaposan lisztezzük meg a deszka felületét. Tépjünk a tésztából egy tojásnyi mennyiséget és a lisztes deszkán hajtogassuk be a széleit középre, hogy egy feszes, formás golyót kapjunk. Így készítsük el sorban annyit, amennyit szeretnénk kisütni. A maradék tésztát tegyük egy jól záródó dobozba és mehet a hűtőbe.
  • Nyújtsuk ki a tésztákat kb. 2 mm vastagra. A lisztezett deszkán tegyük őket egymás mellé. A serpenyőt hevítsük fel a közepesnél erősebbre. Ha már forró, fektessük bele az elsőt és 1 percig süssük. Fordítsuk át és a másik felét is süssük meg. Akkor jó, ha mindkét felén vannak barna foltok. Így tegyük a rácsra hűlni.
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 600 Ft
Recept kategória: Kenyér
Konyha: Görög, Török
Kulcsszó: lepénykenyér, pita

 

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .