Ha egy gazdag, egozitkus csirkeételre vágysz, amit egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, akkor ki kell prónálnod ezt a finom satay mogyorószósszal készült csirkenyársat.
Hozzávalók
A csirkenyárshoz:
6evőkanálkókusztej konzerv(vagy görögjoghurt)
1evőkanálgyömbér(reszelve)
4dbfokhagymagerezd
2evőkanálszójaszósz
2teáskanálcurry por
1teáskanálkurkuma
1evőkanálhalszósz
1evőkanálétolaj
50dkgcsirkemellfilé
A mogyorószószhoz:
3evőkanálnatúr mogyoróvaj
1evőkanálszójaszósz
1evőkanálzöldcitromlé(frissen facsart)
2teáskanáleritrit(vagy cukor)
2teáskanálcsiliszósz
1teáskanálgyömbér(gyömbér)
Elkészítés
Először a pácot készítjük el, amihez a kókuszkonzervtejet egy tálba mérjük. A megmosott gyömbér száraz végét megskalpoljuk és belereszelünk 1 evőkanálnyit. A fokhagymát is reszelhetjük, ha már kéznél van, de persze préselni vagy aprítani is lehetne. Belekanalazzuk a szójaszószt, a curry port, a kurkumát, a halszószt és az olajat, amivel simára keverjük.
A csirkemellett nagyobb kockákra vágjuk, hogy könnyebb legyen majd a nyársra húzni őket. Így pakoljuk a tálba. Forgassuk át alaposan, hogy minden oldalát érje a pác és tegyük a hűtőbe minimum 20 percre, de persze akár egy nappal előbb is elkészítheted és akkor nagyon jól átveszi a hús a pác ízeit.
Addig is tegyük a bambusznyársakat vízbe, hogy ne égjenek meg a grillen. Szedjük a natúr mogyoróvajat egy tálba. és kanalazzuk hozzá a szójaszószt, a zöldcitrom levet, a cukrot vagy eritritet, a gyömbért és a csiliszószt. Keverjük össze, majd fokozatosan hígitsuk vízzel, amíg az állaga nem lesz szósz folyékonyságú.
A húsokat egyesével felszúrjuk a szélesebb oldalán keresztük a beáztatott bambusz nyársakra. Ha nagyon szorosan tesszük, akkor a grill csak egy keskeny oldalt ér és kevesebb lesz a pörzsanyag és az íze is. Süthetjük egy felhevített serpenyőben kevés olajon, faszenes grillen, vagy kontaktgrillben is. Én ez utóbbit szeretem, mert így olajmentesen ki tudom sütni. Pakoljuk a nyársakat a forró grillre és 5-6 perc alatt süssük készre. Végül tálaljuk a mogyoróöntettel.