Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Piyaju az ázsiai cukkinifasírt recept

Nagyon remélem, hogy nem én vagyok az egyetlen, akinek van cukkinifasírt toplistája. Nem azt mondom, hogy a cukkinifasírt mindenekfelett van, de annyiféleképpen lehet elkészíteni, például ázsiai módra is. A Piyaju egy bangladesi nassolnivaló, ami egyébként egész ázsia szerte közkedvelt. Ez a fűszeres, hagymás vöröslencsefasírt, önmagában eléggé száraz tud lenni, ezért sokkal finomabb, ha a hagyma mellé jócskán teszünk cukkinit is, amitől szaftosabb és puhább lesz belül, de kívül ropogós marad.

Hozzávalók 4 személyre:

12 dkg vöröslencse
1 közepes méretű cukkini (24 dkg volt a videóban szereplő)
1/2 vöröshagyma (ízlés szerint mehet bele 1 egész is)
1 teáskanál só
1 csokor petrezselyem
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
1 teáskanál őrölt kurkuma
1/2 teáskanál szárított chili (vagy Cayenne-bors)
frissen őrölt fekete bors
olaj a sütéshez

A tálaláshoz:

2 dl tejföl (vagy görög joghurt)
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
2 ág menta levele

Elkészítés:

1. A vöröslencsét tiszta vízben kicsit átmossuk, leöntjük róla, majd egy újabb adag vízben is átmozgatjuk. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg a ráöntött víz tiszta marad a lencse átmozgatása után is. Ha ez megvan, akkor bő vízben hagyjuk ázni 1,5 órát. Akár előző este is beáztathatjuk, csak a minimum legyen 1,5 óra.

2. A megmosott cukkinit feldaraboljuk kis vékony hasábokra és egy szűrőbe szórjuk. A hagymát aprítsuk fel közepes szeletekre, amiket szálakra szedve szórjunk a cukkinire. Egy egész teáskanál sót szórjunk rá és forgassuk alaposan össze. Ezt is hagyjuk egy órát állni a lencsével együtt, így a só át tudja járni és olyan lesz a hagyma és a cukkini is, mintha megpároltuk volna.

3. Ha letelt az idő a zöldségeket kifacsarva áttesszük egy keverőtálba. A vöröslencsét leszűrjük. Egy késes robotgépbe szedjük és finomra aprítjuk (használhatunk botmixert is). Nem kell teljesen pépesre, apróbb szemcsék maradhatnak benne. Szedjük a zöldségekhez. Aprítsunk hozzá durvára petrezselymet. Reszeljünk bele citromhéjat és fűszerezzük kurkumát, szárított chilit és borsot is. Sóra általában nincs szükség mert a zöldségeken elég van, hogy a lencsét is fűszerezze, de kóstold meg nyugodtan, ha bizonytalan vagy. Keverjük alaposan össze és már süthetjük is.

4. Egy serpenyőt hevítsünk fel közepes hőmérsékletre. Öntsünk bele kevés olajat és evőkanállal formázzunk bele kis fasírtokat. Vizes kézzel is lehetne formázgatni, de nem szeretem, ahogy az olaj pattogni kezd tőle, ezért inkább kicsit szöszmötölök a kanállal, hogy csinosak legyenek a szélek is. A nyers lencse miatt ezt tovább kell sütni, mint a sima zöldségfasírtokat. Én mérsékelt lángon oldalanként 5-6 percig szoktam. A következő adag alá tegyünk újabb adag olajat és így süssük ki az összeset.

5. A tálaláshoz keverjük ki a tejfölt a reszelt citromhéjjal és a menta apróra vágott leveleivel. Lehet enni önmagában, hamburgerbe pakolva hús helyett vagy a citromos mentás, hűs tejföllel tálalva is.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .