Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tökös dhal recept ◾ VEGÁN, PÉNZTÁRCABARÁT, FINOM

Írta Posted on 0 Nincs címke 0

Én azt szeretem nagyon ebben az ételben, hogy semmit nem kell előkészítenem. Felteszek egy klassz zeneválogatást, főzök egy csésze teát és kezdődhet a főzős kikapcsolódás. Amíg felmelegszik a serpenyő, pont van elég idő előkészíteni az első alapanyagokat. Miközben pirulnak jut idő a következőkre és néha egy korty teára. Nem kell agyon kavargatni, pont elég ott lenni mellette és ütemesen adagolni bele a soron következő alapanyagokat. Az eredmény pedig egy laktató, tápláló, gazdag fogás, ami jól bírja az újramelegítéseket, ezért általában nagyobb adagot szoktam készíteni belőle.

A párolt rizs recept egyrészt bonus track, mert lehet hozzá enni naan kenyeret is, amit már elég sok üzletben látok már, vagy akár főtt krumplit is. Viszont sosem árt megtanulni, finom, illatos rizst főzni. Én jázmin rizs párti vagyok, de ezt direkt nem írtam oda, bármelyik fajtával pont jó lesz.

A párolt rizshez:
20 dkg rizs
2 evőkanál olaj
2 ág petrezselyem
4 dl víz
1 teáskanál só

A dhalhoz:
2 evőkanál olaj
2 mogyoróhagyma vagy 1 nagy vöröshagyma
1 sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
3 cm gyömbér (1 dkg)
2 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt koriander mag
2 teáskanál mustárpor
1 teáskanál kurkuma por
1/2 teáskanál Cayenne bors
20 dkg vöröslencse
5 dl zöldség alaplé (vagy 2 zöldségleves kocka)
2 dl víz
1 kg sütőtök (én muskotálytököt használtam, de jó hozzá más is)
1-2 szem zöld kardamom
1 rúd fahéj
2-3 ág koriander zöld vagy petrezselyemzöld
só és frissen őrölt bors

Elkészítés:
1. A rizst alaposan leöblítjük folyó víz alatt és hagyjuk lecsöpögni. A lábost felhevítjük és 2 evőkanál olajat öntünk bele. Rászórjuk a rizst és időnként megkeverve addig pirítjuk, amíg kifehéredik és pár szem megbarnul. A petrezselymet apróra vágjuk. Felöntjük a dupla mennyiségű vízzel, megszórjuk 1 teáskanál sóval, petrezselyemmel és lefedve alacsony lángon puhára főzzük kb. 20-25 perc alatt. Lefedve hagyjuk állni a gőzben a tálalásig.

2. Egy nagy méretű, magas falú serpenyőt felhevítünk közepes lángon és beleöntünk 2 evőkanál olajat. Közben meghámozzuk a hagymákat és a répát, amiket apróra vágva a serpenyőbe szórunk. Kevergetve pirítsuk őket addig, amíg a hagyma üveges lesz. A fokhagymát pucoljuk meg és finomra aprítva söpörjük a többihez pirulni. Közben egy kiskanál segítségével lekapargatjuk a gyömbér héját és apró kockákra vágva keverjük a többihez.

3. Ha illatozni kezd a fokhagyma, jöhetnek a fűszerek. Először kanalazzuk bele a római köményt és a koriandert és 1-2 percig pirítsuk. Tudom, hogy kevésnek tűnik az olaj, mert felszívták a fűszerek, de elég bele ennyi bőven. Majd fűszerezzük tovább a mustárporral, kurkumával, Cayenne borssal és kevergetve pirítsuk még 1 percig. Szórjuk bele a vöröslencsét és öntsük fel az alaplével és a vízzel.

4. A tököt meghámozzuk és kockákra vágva beleszórjuk. Tegyük bele a kardamomot és a fahéjat. Ízesítsük sóval, borssal és lefedve kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük a lencsét és a tököt is. Ha már puha apróra vágva keverjük bele a koriander vagy petrezselyemzöldet. A dhal 1/3 részét szedjük kancsóba és botmixerrel vagy turmixszal pürésítsük simára és ezt visszakeverve az edénybe főzzük, ízlésünknek megfelelően sűrűre, fedő nélkül.

5. Tálaláshoz lazítsuk át a rizsszemeket óvatosan és kínáljuk a raguval gazdagon megpakolva.

Tipp: 

– A tök mellé jöhet bele karfiol vagy bármi más, amit szeretsz használni. Én például nagyon szeretek bele füstölt tofut is pirítani a hagymával együtt. Vagy pritaminpaprikát is.

– Lehet készíteni más lencsével is, de számolj vele, hogy lehet hosszabb a főzési ideje, így a zöldségeket később add hozzá.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..