Ebben a “lasagnében” az a jó, hogy ugyan a tészta helyett cukkini van, a besamel helyett meg csak mozzarella sajt, de ezek egyáltalán nem vonnak le az élvezeti értékéből, csak a kalóriából. A szósz a nálunk jól bevált sztenderd módon készül, amit sok ételhez szoktunk használni. A mennyisége nem csak a cukkinis lasagnéhoz elég. Rám itthon elég fenyegetően néznének, ha csak egy evésre való adagot főznék belőle. Ez az, amit 3 napon át is szívesen esznek tésztával, rakott ételnek, melegszendvicsfeltétnek, és még számos más módon. Meg egyébként ez is olyan, hogy minél nagyobb mennyiség, annál finomabb lesz. A bor természetesen elhagyható kisgyerekek esetében.
Maga a szósz elég lenne 8 ember spagettijére. Ennek a mennyiségnek a negyede kell a 2 cukkiniből készülő mennyiséghez. Ha te eleve csak ezt az ételt készítenéd el, akkor a cukkinit és a mozzarellát kivéve a szósznak csak a negyedét készítsd el.

Hozzávalók 2 személyre:

4 evőkanál olaj
50 dkg sertés és marha darált hús
1 vöröshagyma
2 sárgarépa
15 dkg zellergumó
2 fej csiperke gomba
3 gerezd fokhagyma
1 dl vörösbor
2 db 40 dkg-os darabolt-paradicsomkonzerv
5 dl passzírozott paradicsom
2 – 2 ág rozmaring és kakukkfű
4 ág bazsalikom
2 cukkini
1 mozzarella (12,5 dkg)
2 dkg parmezán
só és frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. A 3 evőkanál olajat felhevítjük egy nagy méretű lábosban és a darált hús magas lángon megpirítjuk. Közben meghámozzuk és lereszeljük a hagymát, répát, zellert, gombát és a fokhagymát.

2. Ha már a hús itt-ott pirult, hozzáforgatjuk a zöldségeket és ezekkel is tovább pirítjuk 5 percig. Közben sóval és borssal fűszerezzük. Majd jöhet hozzá a vörösbor, amivel hagyjuk, hogy felforrjon, mielőtt belekevernénk a paradicsomot. Ha már forrt egyet jöhet bele a két paradicsom konzerv, a passzírozott paradicsomlé és a zöld fűszerek. Lefedve közepes tűzön 30 percig főzzük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

3. Közben a két cukkinit hosszában vékonyra szeleteljük egy mandolinnal vagy késsel. A szeleteket besózzuk és 10 percet állni hagyjuk. Utána folyó vízben átöblítjük és alaposan lecsöpögtetjük.

4. Egy kerámia tálat a maradék 1 evőkanál olajjal kikenünk és az alján elterítjük a szószt 1 centi vastagon. Ráteszünk egy réteg cukkinit, amire jöhet újabb adag szósz. A mozzarella sajtot felszeleteljük és kb. a háromnegyedét elosztjuk a szószon. Erre jöhet egy újabb réteg cukkini, szósz, a maradék mozzarella sajt. Befedjük a cukkinivel, ráreszeljük a parmezán sajtot és 40 perc alatt készre sütjük.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

1 Hozzászólás

  1. Pingback: Menemen török lecsó recept - Annuskám

Hozzászólás írása

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .