A Pavlova koszorú egy ikonikus desszert, ami Anna Pavlováról kapta a nevét, aki korának legnagyobb balerinája volt. Eredetileg a Pavlova koszorú torta alakban készül, de nekem így sokkal ellenállhatatlanabb lesz. Ráadásul tálalni is szebben lehet, mint az eredetit, ami vágásnál száz darabra esik szét, ebből meg szép, csinos adagokat tudunk egyben kínálni.

Egyszerűen elkészíthető Pavlova süti

Ahogy megnézzük a fotóját, a videón az elkészítést, nem biztos, hogy mindenki használná az egyszerű kifejezést rá. Nekem is megnyúlt az arcom, amikor először ezt hallottam. Az indoklás az volt, hogy nem kell gyúrni, nyújtani, csak egy jó habverő kell hozzá, 4 alapanyag, mi ebben olyan bonyolult?
Na nekem azért lenne rá pár válaszom. Pl. el lehet szúrni azzal, hogy nem verjük elég keményre a habot. Aztán ott van a sütés, ami jó sok türelmet igényel. És végül a sütőben kihűtés.

Az ellentétek kiegészítik egymást

Ez különösen igaz erre a desszertre is. A habcsók külseje ropogós, egészen pillecukorszerű a puha belseje és töményen édes. Ehhez kell párosnak a joghurtos tejszínes hab és a savanykás gyümölcs is. Önmagában a Pavlova alap pont olyan tömény lenne, mint a habkarika, csak az állaga pompásabb.

Pavlova koszorú recept

Előkészítési idő 20 perc
Főzési idő 1 óra 20 perc
Elkészítési idő 3 óra
Adag 8
A Pavlova koszorú kiindulási alapja az ikonikus torta volt. A torta lényűgözően szép, de nem lehet kívánatosan tálalni. Minden vágásnál sérül a szép külalakja. A koszorú formával ezt teljesen kivédhetjük.

Hozzávalók

A koszorúhoz:

  • 6 db tojásfehérje
  • 1 evőkanál keményítőpor
  • 30 dkg porcukor (lehet kristálycukor is)
  • 1 teáskanál citromlé (lehet borecet is)

A joghurtos habhoz:

  • 30 dkg görög joghurt
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1,5 dl tejszín

A tálaláshoz:

  • 20 dkg eper
  • 15 dkg málna
  • 2 ág menta

Elkészítés 

  • Még mielőtt nekikezdesz a sütésnek, keresni kell egy tálat, amin a koszorút kínálni fogod. Annál mindenképpen kisebbre kell rajzolni a sütemény tervét, mert sütés közben nőni fog. Nagyon fontos a jó minőségű sütőpapír, amiről sütés után le tudjuk szedni a desszertet. Itt sajnos nem megoldás, hogy jól kivajazod előtte a tepsit, mert arra is rá tud kötni.
  • A sütőpapírra fektessünk egy megfelelő méretű, kör alakú tálcát, amit ceruzával rajzoljunk körbe. majd egy kisebb tányért tegyünk a közepére és ezt is rajzoljuk körbe, hogy lássuk a koszorú margóit. A papírt fordítsuk át, hogy ne a ceruzás felén süssük meg a süteményt. A sütőt melegítsük elő 120 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül.
  • A tojásokat egyesével kettéválasztjuk és a fehérjéket egy nagy keverőtálba tesszük. Robotgéppel verni kezdjük és amikor már habos, beleszórjuk a keményítőt és több részletben, apránként belekeverjük a cukrot is. Ha már fényes és kemény a hab, belecsavarjuk a citromlevet és addig habosítjuk tovább, amíg olyan kemény és sűrű lesz a hab, hogy egy kanállal kiemelve nem csúszik le róla. Nálam kb. 8 percig tart ilyen keményre felverni. A habból egy kevéssel rögzítsük a papírt a tepsihez, hogy formázás és sütés közben ne mozduljon el a tepsiről.
  • Úgy a legegyszerűbb 8 egyforma részre osztani a habot, hogy fagyiadagoló kanalat használunk hozzá, de természetesen lehet evőkanállal vagy habzsákkal is formázni. Ahhoz, hogy a koszorú arányos legyen először alulra tegyünk egy adagot, majd vele szemben felülre. Aztán jobb oldalra és vele szemben balra. Így megvan a 4 hely és jöhet a maradék helyre, a másik 4 gombóc. A többi habot pedig szépen körben haladva elosztjuk a 8 tetején. Ahhoz, hogy meg lehessen tölteni egy evőkanállal alakítsunk ki mélyedéseket a halmok közepén és mehet is a sütőbe 80 percre sülni. Ha letelt kapcsoljuk le a sütőt és egy vékonyabb késsel kitámasztva az ajtót, hagyjuk a sütőben, lassan kihűlni kb. 2-3 óra alatt.
  • Egy éles, nagy kést csúsztassunk óvatosan a sütemény alá és haladjunk lassan körbe vele, hogy meggyőződjünk róla, hogy a sütőpapír mindenhol elengedte. Két kézzel óvatosan emeljük át a kínáló tálra. A habhoz a joghurtot szedjük egy keverőtálba, szórjuk meg vaníliás cukorral, porcukorral és öntsük rá a tejszínt. Robotgéppel keverjük lágy habbá és kanalazzuk a sütikre. Végül díszítsük eper és málna szemekkel. Majd pár levél mentával.
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 800 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Ausztrál
Kulcsszó: Pavlova, torta

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .