Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egyszerű csokitorta recept ◾ HÁZI CUKRÁSZAT

Írta Posted on 0 Nincs címke 1

Ennek a csokoládétortának 3 nagy előnye van: 1. a tészta receptje a Ladurée cukrász könyvéből származik és egyszerűen tökéletes. 2. Nincs különösebb aggodalom a hab összetörésével, sokat elbír. 3. a krémet nem kell főzni, elég a csokit megolvasztani hozzá és kikeverni az egészet.

10 szelethez:

A tésztához:
6 dkg liszt
15 dkg porcukor
5 dkg étkezési keményítő
2 evőkanál holland kakaópor
1 csipet só
6 tojás

A krémhez:
3 dl habtejszín
1 tasak habfixáló
50 dkg mascarpone
8 dkg olvasztott étcsokoládé
1 csipet só
tej opcionális
15 dkg porcukor
6 evőkanál holland kakaópor

A díszítéshez:
5 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

1. Azzal kezdünk, hogy a sütőt előmelegítjük 170 fokra és két 23 cm-es tortakarikát kibélelünk sütőpapírral. Egy közepes keverőtálba szórjuk a lisztet, a cukrot, a keményítőt, a kakaóport, a sót és alaposan összekeverjük. 6 tojást egyesével kettéválasztunk és a fehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadjuk a sárgáját és tovább verjük 1-2 percig, amíg halvány sárga és habos lesz. A száraz hozzávalókat több részletben beleszitáljuk, miközben széles mozdulatokkal keverjük. Ha nem megy egyszerre a szitálás és a keverés, akkor mindig egy kis adagot szitáljunk a tetejére és keverjük át a következő adag előtt. Így megóvjuk a tésztát attól, hogy összeessen vagy csomós legyen. A tésztát elosztjuk a két formában és 15 perc alatt készre sütjük. Nálam befér egymás mellé a kettő, de ha neked nem, akkor egymás után is sütheted, nem lesz baja 15 perc állástól.

2. Amíg sül a tészta a krémhez a tejszínt habosítani kezdjük. Ha már kicsit lazább, habosabb beleszórjuk a habfixálót és keményre verjük. A mascarponet egy keverőtálba szedjük, az olvasztott csokival, 1 csipet sóval és simára keverjük. Ha túl kemény a mascarpone, akkor adjunk hozzá kevés tejet, hogy könnyen keverhető legyen. Szórjuk bele a  porcukrot és keverjük simára, majd szitáljuk bele a kakaóport is, amivel szintén keverjük simára. Végül forgassuk bele a tejszínhabot is, de nem kell félni, hogy összeesik. Nagyon jó állagú krémet kapunk.

3. Az időközben kisült tésztákat emeljük sütőrácsra és húzzuk le róluk a sütőpapírt. Így hagyjuk teljesen kihűlni. A torta összeállításához én szeretek sütőpapírt használni a torta alá, mert eléggé maszatos a készítés a végén könnyebb átemelni egy tálaló tálra. Ha nincsen forgó tortaállványod sincs semmi baj, egy tálca is jó hozzá, amit a szélénél fogva egy textilen könnyen tudsz forgatni.

4. Emeljük az első tésztát az aljával felfelé az állványra. Kanalazzunk rá a töltelékből annyit, hogy egy jó 2 centis réteg legyen rajta elsimítva. Fedjük be a másik tésztával szintén az aljával felfelé és a krémből annyit kenjünk körben az oldalára és a tetejére, hogy vékonyan beburkolja. Ez még nem a végleges mennyiség. Most csak annyit kenünk rá, hogy lezárjuk vele a morzsás részt és szebben rá tudjuk majd kenni a többit. Ha egyenletesre simítottuk, tegyük be a hűtőbe 30-60 percre dermedni. A maradék krém  2/3-át szedjük a közepére és kifelé simítva kezdjünk el haladni az oldalára is. Ha már egyenletesnek látjuk a krémet, a spatuláról váltsunk egy kenőkésre és ezzel simítsuk egyenletesre. A maradék krémmel kozmetikázzuk ki a hiányosságokat. Egy nagy csokitáblából forgácsoljunk késsel apróbb darabokat és körben díszítsük vele a tortát a szélén. Szeletelés előtt tegyük a hűtőbe minimum 1 órára dermedni.

Tipp:
Van lágyabb és keményebb mascarpone is, nekem elég lágy volt ezért ki tudtam keverni simán. Viszont, ha keményebbet veszel és nem veszi a robotgéped könnyen, akkor adagolj hozzá annyi tejet, hogy gond nélkül tudja keverni a gép.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..