Ennek a csokoládétortának 3 nagy előnye van:
1. a tészta receptje a Ladurée cukrász könyvéből származik és egyszerűen tökéletes.
2. Nincs különösebb aggodalom a hab összetörésével, sokat elbír.
3. a krémet nem kell főzni, elég a csokit megolvasztani hozzá és kikeverni az egészet.
📖 Recept
Egyszerű csokitorta
Hozzávalók
A tésztához:
- 6 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg étkezési keményítő
- 2 dkg kakaópor
- 1 csipet só
- 6 db tojás
A krémhez:
- 3 dl habtejszín
- 1 tasak habfixáló
- 50 dkg mascarpone
- 8 dkg étcsokoládé (olvasztott)
- 1 csipet só
- tej (opcionális)
- 15 dkg porcukor
- 6 evőkanál kakaópor
A díszítéshez:
- 5 dkg étcsokoládé
Elkészítés
- Azzal kezdünk, hogy a sütőt előmelegítjük 170 fokra (alsó-felső mód, légkeverés nélkül) és két 23 cm-es tortakarikát kibélelünk sütőpapírral. Egy közepes keverőtálba szórjuk a lisztet, a cukrot, a keményítőt, a kakaóport, a sót és alaposan összekeverjük. 6 tojást egyesével kettéválasztunk és a fehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadjuk a sárgáját és tovább verjük 1-2 percig, amíg halvány sárga és habos lesz. A száraz hozzávalókat több részletben beleszitáljuk, miközben széles mozdulatokkal keverjük. Ha nem megy egyszerre a szitálás és a keverés, akkor mindig egy kis adagot szitáljunk a tetejére és keverjük át a következő adag előtt. Így megóvjuk a tésztát attól, hogy összeessen vagy csomós legyen. A tésztát elosztjuk a két formában szemre, de ha precízen, mérleggel szeretnéd, akkor 62 dkg az összes tészta, ezt kell kétfelé venni. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Nálam befér egymás mellé a kettő, de ha neked nem, akkor egymás után is sütheted, nem lesz baja 15 perc állástól.
- Amíg sül a tészta a krémhez a tejszínt habosítani kezdjük. Ha már kicsit lazább, habosabb beleszórjuk a habfixálót és keményre verjük. A mascarponet egy keverőtálba szedjük, az olvasztott csokival, 1 csipet sóval és simára keverjük. Ha túl kemény a mascarpone, akkor adjunk hozzá kevés tejet, hogy könnyen keverhető legyen. Szórjuk bele a porcukrot és keverjük simára, majd szitáljuk bele a kakaóport is, amivel szintén keverjük simára. Végül forgassuk bele a tejszínhabot is, de nem kell félni, hogy összeesik. Nagyon jó állagú krémet kapunk.
- Az időközben kisült tésztákat emeljük sütőrácsra és húzzuk le róluk a sütőpapírt. Így hagyjuk teljesen kihűlni. A torta összeállításához én szeretek sütőpapírt használni a torta alá, mert eléggé maszatos a készítés a végén könnyebb átemelni egy tálaló tálra. Ha nincsen forgó tortaállványod sincs semmi baj, egy tálca is jó hozzá, amit a szélénél fogva egy textilen könnyen tudsz forgatni.
- Emeljük az első tésztát az aljával felfelé az állványra. Kanalazzunk rá a töltelékből annyit, hogy egy jó 2 centis réteg legyen rajta elsimítva. Fedjük be a másik tésztával szintén az aljával felfelé és a krémből annyit kenjünk körben az oldalára és a tetejére, hogy vékonyan beburkolja. Ez még nem a végleges mennyiség. Most csak annyit kenünk rá, hogy lezárjuk vele a morzsás részt és szebben rá tudjuk majd kenni a többit. Ha egyenletesre simítottuk, tegyük be a hűtőbe 30-60 percre dermedni. A maradék krém 2/3-át szedjük a közepére és kifelé simítva kezdjünk el haladni az oldalára is. Ha már egyenletesnek látjuk a krémet, a spatuláról váltsunk egy kenőkésre és ezzel simítsuk egyenletesre. A maradék krémmel kozmetikázzuk ki a hiányosságokat. Egy nagy csokitáblából forgácsoljunk késsel apróbb darabokat és körben díszítsük vele a tortát a szélén. Szeletelés előtt tegyük a hűtőbe minimum 1 órára dermedni.
Tipp:
- Van lágyabb és keményebb mascarpone is, nekem elég lágy volt ezért ki tudtam keverni simán. Viszont, ha keményebbet veszel és nem veszi a robotgéped könnyen, akkor adagolj hozzá annyi tejet, hogy gond nélkül tudja keverni a gép.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol a csokitorta mellett sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Szabina
Kedves Anna,
Szívesen megcsinálnám a tortát viszont a cukrot szeretném helyettesíteni. Mézzel működhet? Vagy inkább eritrit? Milyen magas kakaótartalmú csokival érdemes elkészíteni?
Válaszodat előre is köszönöm!
Üdv. : Szabina
Annus
Kedves Szabina, én mézzel még nem sütöttem ilyen mennyiségben. Eritrit és xilit keverékét szoktam használni. 70% feletti étcsoki mind jó!
Viktória
Kedves Anna!
Kisfiam szülinapjára szeretném megsütni ezt a tortát, de csak 22cm-es torta formám van, Nem probléma, ugye? 🙂 Illetve a tetejére torta ostyát szeretnék helyezni. A krém állaga alapján simán mehet rá vagy kell esetleg jégzselé, bármi? Előre is köszönöm válaszát. Üdv: Viktória
Annus
Örülök, hogy megtetszett 😊🤗🥰 A krémtől át fog ázni az ostya, mindenképpen egy zsíros krém kell, ami pl. vaj és cukor 1:1-ben kikeverve.
Puskás Erika
Fantasztikusan finom, köszönöm a receptet, sokszor fogom késziteni,