A serpenyős csokoládétorta recept gyors és egyszerű is. A selymes csokoládémáz csak ráadás a serpenyős csokoládétorta tetején, amitől minden ünnepi asztalon megállja a helyét. Na, de mitől olyan egyszerű ez a süti? Kezdjük rögtön azzal, hogy nem kell felfűteni a sütőt, simán meg lehet sütni egy serpenyőben is. Ráadásul extra tálat se kell hozzá befogni. Simán ki lehet keverni a serpenyőben is egy kézi habverővel.
Miben süssem a csokitortát?
Mindenképpen egy tapadásmentes, 23 cm-es serpenyőre lesz szükség hozzá, különben sütés után nem fog szépen kijönni a torta. A bekeveréshez olyan habverő kell, ami nem sérti fel a bevonatot, így a fémet nem javaslom. Természetesen nem kell kézzel bekeverni. nyugodtan használhatsz hozzá kézi robotgépet is, de akkor mindenképpen keverőtálat használj az összeállításhoz. A serpenyő felületét felsértheti a robotgép. Kézi habverők közül ez a lapos szerintem a leghatékonyabb ehhez a tésztához.
A kakaópor csokoládé?
Gyakran kérdezik tőlem, hogy mitől csokoládés egy recept, ha nincs is benne csokoládé csak kakaó. Itt szerencsére könnyű a válasz, mert csokimáz azért került rá, rendes csokiból is. Ha nem így lenne is lehetne csokisnak nevezni szerintem, bár én nem szoktam, ha nem használok hozzá csokit. A kakaópor a csokoládé fő alkotóeleme, ahogy hogy a zsiradék vagyis a kakaóvaj nem szerepel a receptben, attól még az ízélményünk csokoládés lesz és szerintem ez a fontos, ebben a kérdésben.
📖 Recept
Serpenyős csokoládétorta
Hozzávalók
A csokoládétortához:
- 1 db tojás
- 8 dkg cukor
- 5 dkg teavaj
- 3 dkg kakaópor (cukrozatlan)
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 dl tej
- 7 dkg finomliszt (BL55)
A csokoládémázhoz:
- 7 dkg étcsokoládé
- 70 ml tejszín
Elkészítés
- A tojást a cukorral és a puha vajjal alaposan kikeverjük. Természetesen keverheted robotgéppel is, de nagyon fontos, hogy ne sértsd fel a serpenyőd tapadásmentes bevonatát. Így, ha robotgépet szeretnél használni, inkább egy keverőtálban állítsd össze a masszát. Ha már halvány sárga és habos, jöhet bele a kakaópor. Szerintem jobb átszitálni, hogy ne legyen benne csomó. Ahogy a szódabikarbónát és a sót is. Kezdjük el összekeverni. Ha már nagyon sűrű lazítsuk egy kevés tejjel, hogy szép simára tudjuk dolgozni.
- Szitáljuk bele a liszt felét. Fokozatosan keverjük össze és újra lazítsunk rajta a tejjel, ha nagyon sűrű lenne. Azzal, hogy felváltva adagoljuk bele a tejet és lisztet, biztosíthatjuk, hogy csomómentes és selymes tésztát kapunk. Egy spatulával szépen húzzuk le a serpenyő oldalára kikevert tésztát és simítsuk el a tetejét egyformára. Fedjük le és kapcsoljuk be mérsékelt lángra. Süssük 12 percig. Ha már szilárd a teteje, vegyük le a fedőt és szúrjunk bele egy fogpiszkálót, hogy ellenőrizzük, a közepe is átsült-e. Ha 12 perc elteltével nem látszik szilárdnak, akkor túl alacsony volt a hőfok és tovább kell sütni.
- Egy spatulával óvatosan nyúljunk alá és körben haladva lazítsuk fel a sütit. Tegyük rá a rácsot és fordítsuk át egy határozott mozdulattal. Amíg hűl a csokoládé készítsük el a csokimázat. A kockákra tört csokit és a tejszínt, folyamatos keverés mellett melegítsük fel egy kis lábosban és keverjük simára. Ha már mindkettő kihűlt a torta közepére öntsük a mázat és óvatosan simítsuk kifele.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?