A csokoládés felhőtorta olyan gluténmentes torta, amiben nincsen kompromisszum. A csokoládés felhőtorta, minden cukrászdában megállná a helyét. Külföldön nagyon nagy karriert futott be, és most itt az ideje, hogy meghódítsa hazánkat is.
Miért esik össze a torta?
Mivel teljesen lisztmentesen készül és még kakaóporral sem helyettesítjük benne, nagyon légies lesz. Ennek a könnyű, törékeny állagnak az ára, hogy hűlés után menthetetlenül összeesik. Így lesz hely egy jó nagy adag tejszínhabnak is és máris tökéletes a csokitortánk. Intenzív csokoládé íz és könnyű tejszínhab minden falatban tökéletes párost alkotnak.
Torta teljesen kezdőknek is
Ez a süti egy igazi, gazdag csokoládétorta, amihez nem kell lapokat sütni, külön krémeket főzni, mégis tökéletes, hedonista élményben lesz részed. 4 fő alkotóelemből áll, ami a csokoládé, tojás, cukor és a vaj.
Csokoládé olvasztás egyszerűen
A csokoládét és a vajat megolvaszthatod mikróban is. Ebben az esetben 30 másodpercenként vedd ki a csokit és keverd át, amíg nem lesz sima. Ha már olvadt keverd bele a vajat is.
Nekem egész egyszerűen nem fér be ez a keverőtálam a mikróba ezért inkább vízgőz felett olvasztom össze őket. Ehhez keressünk egy olyan lábost, aminek a tetejére úgy tudjuk rátenni a tálat, hogy nem ér le az aljáig. Annyi vizet öntsünk a lábosba, hogy szintén ne érje el a tál alját. Így biztonságosan tudjuk a csokit megolvasztani, anélkül, hogy benne lévő cukor karamellizálódna.
Tejszínhabos díszítés
Ha nem fogy el aznap a sütemény, akkor érdemes habfixálót is adni a tejszínhabhoz felverés közben, így tuti nem fog megfolyni a hűtőben állás alatt. Én szeretem natúr tálalni a tortához, de természetesen ízesítheted cukorral és vaníliával is a tejszínt felverés közben.
📖 Recept
Csokoládés felhőtorta recept
Hozzávalók
A csokitortához:
- 34 dkg étcsokoládé
- 16 dkg teavaj
- 9 db tojás
- 1 csipet só
- 25 dkg cukor
- 2 evőkanál rum
A tálaláshoz:
- 3 dl tejszín
- 5 dkg étcsokoládé (forgácsolni)
- 1 teáskanál kakaópor (cukrozatlan)
Elkészítés
- Keressünk egy olyan lábost, aminek a tetejére úgy tudunk rátenni egy nagy keverőtálat, hogy nem ér le az aljáig. Annyi vizet öntsünk bele, hogy szintén ne érje el a tál alját. Forraljunk vizet a lábosban, tegyük rá a tálat és tördeljük bele a csokoládét. Amikor már kezd olvadni, keverjük simára a vajjal együtt. Emeljük le a tálat.
- Sütőpapírral béleljük ki a 26 cm-es, kapcsos sütőformát úgy, hogy a szélén 8 cm magas legyen a papír és a sütőt melegítsük elő 180 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül).
- 6 tojást egyesével szétválasztunk külön tálakba gyűjtve a fehérjét és a sárgáját. 3 db tojást pedig egészben adunk a tojássárgákhoz. A fehérjéhez sót adunk és robotgéppel habosítani kezdjük. Amikor már laza és fehér beleszórunk 10 dkg cukrot két részletre elosztva. Sűrű, kemény habbá verjük.
- A sárgájához öntünk 15 dkg cukrot és 2-3 perc alatt halványsárgára dolgozzuk a robotgéppel. Öntsük a kihűlt csokis vajhoz és dolgozzuk simára a tésztát. Szedjük bele a fehérjehab felét és keverjük lazán össze. Jöhet a maradék is, de ezt már óvatosabban forgassuk bele.
- A tésztából vegyünk 1-1 cseppet, amivel a sütőpapírt a forma széléhez tudjuk tapasztani, hogy ne mozduljon el. Öntsük bele a tésztát és tegyük az előmelegített sütőbe 40 percre sülni. Ahogy kivesszük sütőből összeesik. Ha kihűlt emeljük le a formát és a papírt róla.
- A díszítéshez verjük habbá a tejszínt. Halmozzuk a torta közepére és igazítsuk csinosra. A tetejére egy zöldséghámozóval kanyarítsunk csokiforgácsokat. Végül hintsük meg kevés kakaóporral.26 cm-es tortaformához
22 dkg étcsokoládé
11 dkg vaj
18 dkg cukor
6 db tojás (4 szétválasztva, 2 egész)
1 evőkanál rum
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Nagy Endrene
Kedves Annuskám! Köszönőm a recepteket, de mivel sajnos gruten érzékeny vagyok, most ennek még jobban örültem. Kérésem a Lincez karika, és a Rigó Jancsi lenne. Gondolo, hogy sok kérések lesz, és bőven lesz kívánság, azt is szívesen fogom olvasni, vagy elkészíteni. Az ember minden nap tanul újat, hogy a közmondás mondja, holtig tanulunk. Tisztelettel üdvözlöm Klári. 🌸🌞
🥰
Annus
Köszönöm 😊 szorgalmasan dolgozunk tovább a következő recepteken 😊