Ez a citromos trüffel bonbon recept, amilyen egyszerű, annyira nagyszerű. Nagyon krémes és gazdag ízű a fehércsokitól, tejszíntől és vajtól. A frissen házilag készült citromos trüffel bonbonhoz nem kell semmilyen extra kütyü vagy bonyolult eljárás és pont ez a hátránya. Az ember könnyedén nekiáll és hát a kalóriák elég húzósak, így csak saját felelősségedre próbáld ki.
Citrom trüffel bonbon bevonása
A hempergetéshez általában porcukrot használnak ennél a bonbonnál, de én kókuszreszelékkel is lazítok rajta, hogy ne legyen olyan édes és kevés citromhéj is jót tesz neki. Így aprítsuk finomra. Természetesen előtte bevonhatjuk kevés temperált fehércsokival is, hogy legyen rajta egy roppanós réteg és tartósabb legyen a bonbonunk, de ez leglább 30 perccel meghosszabbítja az elkészítését.
Csokitemperálás
A temperálásra akkor van szükség, ha valódi csokit használunk, aminek az összetételében a kakaóvaj szerepel kizárólag zsírként és nem olaj vagy pálmazsír. Ez utóbbiakat nem is csokoládénak nevezzük, hanem bevonónak és olvasztás után simán lehet használni.
Ha rendes csokit használunk és teszünk hozzá olajat, ahogy zserbó receptvideóban mutattam, akkor szintén nem kell temperálni, mert az olaj megakadályozza a kikristályosodást. Ehhez a bonbon bevonathoz is tehetsz olajat, ha nem akarsz vesződni a temperálással, de hidd el megéri a fáradozást ez a kis cukrász kaland. Nagyon finom roppanós, csokit kapsz és az íze is tisztább lesz.
📖 Recept
Citromos trüffel bonbon recept
Hozzávalók
- ½ dl habtejszín
- 2 db citrom (kezeletlen vagy bio)
- 20 dkg fehér csokoládé
- 4 dkg teavaj
- 2 dkg porcukor
- 1 dkg kókuszreszelék
Elkészítés
- Egy kisebb lábasba vizet melegítünk és fölé teszünk egy tálat, ami nem ér bele a vízbe. Öntsük bele a tejszínt, reszeljük bele egy citrom héját és szórjuk bele a fehércsokit. Pár perc alatt keverjük egészen simára. Ha ez megvan le is vehetjük a tűzről.
- Facsarjunk bele ízlés szerint fél vagy egy egész citrom levét. Ha korábban belefacsarjuk, akkor összekaphatja a tejszínt és rossz állaga lesz. Keverjük bele a vajat és ezzel készen is van az alapmasszánk. Tegyük hűtőbe minimum 3 órára, hogy formázhatóra dermedjen.
- A hempergetéshez tegyük egy késes aprítóba a cukrot és a kókuszreszeléket. Reszeljünk bele kevés citromhéjat és aprítsuk a géppel finom, púderszerűre. Ha nincs hozzá késes robotgéped, akkor kikeverheted csak simán is a porcukrot, kókusszal és kevés citromhéjjal.
- A lehűlt kemény fehércsokis trüffelből egy kiskanállal vegyünk ki egy keveset és formázzunk golyót belőle. Hempergessük meg és készen is van, mehet a tálkába. Igyekezzünk velük, mert a fehércsoki nagyon olvadós. Ha mind elkészült tegyük a hűtőbe, hogy újra megszilárduljon. Ha nem sikerült szép gombócokat készíteni, akkor lehűtés után könnyen tudjuk a szilárdabb bonbonokat golyósítani. Az elkészült bonbonokat jól zárodó dobozban, a hűtőben 10 napig tárolhatjuk.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Takács Icu
Kedves Anna!
Szeretném elkészíteni ezt az édességet, az lenne a kérdésem, hogy ez mennyi ideig áll el és hogy hűtőben kell tartani?
Köszönöm válaszod:
Takács Icu
Annus
Kedves Icu, köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik 😊🤗🥰 Ezeket az információkat a recept legvégén szoktam írni.