A hagyományos, békebeli zserbó receptet elég sok vita övezi. Nem csak a háziasszonyok körében kérdéses például a zserbó esetén az, hogy élesztős vagy sütőporos, a cukrászok se képesek ebben megegyezni. Szerintem a sütőporos zserbó sokkal omlósabb lesz és 2 hét után is friss marad, így nagy ünnepségek előtt kifejezetten jól jön, hogy előre elkészíthetjük. Legalábbis én mindig vadászom az olyan sütemények receptjét, amit jóval előbb el tudok készíteni és a családi, baráti eseményekre már elég csak a főzésre koncentrálnom. Na jó, meg 1-1 tortára és krémes desszertre, mert azok sem hiányozhatnak a jeles eseményekről.

Muszáj zsírral sütni?

A zsír természetesen elhagyható vagy pótolható mással is, de én a hagyományos sütiknél a békebeli, régi ízekért rajongok.

Zserbó recept

Előkészítési idő 30 perc
Főzési idő 35 perc
Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Adag 12
Szerintem a sütőporos zserbó sokkal omlósabb lesz és 2 hét után is friss marad, így nagy ünnepségek előtt kifejezetten jól jön, hogy előre elkészíthetjük.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt (BL55)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor (12 gramm)
  • ½ teáskanál (2 gramm)
  • ½ db citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio)
  • 20 dkg vaj (jéghideg)
  • 10 dkg zsír (cserélhető vajra)
  • 1 db tojás
  • 8 dkg tejföl

A töltelékhez:

  • 35 dkg darált dió
  • 25 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • ½ db citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio)
  • 60 dkg sárgabaracklekvár

A tetejére:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj (vagy olvasztott vaj)

Elkészítés 

  • A lisztet, porcukrot, sütőport és a sót átszitáljuk egy keverőtálba. Reszelünk bele citromhéjat és elkeverjük. A jéghideg vajat belekockázzuk és a lisztes keveréket elmorzsoljuk a vajjal. Amikor már borsónyi méretűek a morzsák beledolgozzuk a zsírt is. Feltörünk egy tojást és a tejföllel együtt sima tésztát gyúrunk.
    Ez egy precíz sütemény, ezért jobb mérlegen elosztani négyfelé a tésztát, amit kis hengerekké formázva, fóliába csomagolunk kettesével. Így mehetnek a hűtőbe 30 percet pihenni.
  • A darált dióhoz szórjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, belereszeljük a maradék citrom héjat és alaposan összekeverjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül) és egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Kiveszünk egy tésztát, meghintjük liszttel és 25 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk. Ha még kezdő vagy és nehezen boldogulsz a vékony tésztával, akkor nyújtsd inkább kisebbre. Vastagabb, magasabb lesz, de ez egyáltalán nem baj. Ne aggódj, ha nem ér ki a tepsi széléig, úgy is szépen meg lehet sütni, nem fog kifolyni a töltelék. És egy jó hír: az a fontos, hogy a legalsó tészta legyen szép, mert az lesz alul. A többi középen és a tetején nem baj, ha kicsit cakkos, szépen összesülnek majd. A második, harmadik zserbónál bele fogsz jönni a vékonyabb tészták kezelésébe is. A kinyújtott tésztát félbehajtjuk és egy határozott mozdulattal a tepsire emeljük. Kihajtjuk és szépen óvatosan beleigazgatjuk az ujjbegyeinkkel körben.
  • Megkenjük 20 dkg baracklekvárral és meghintjük a diós töltelékből is 20 dkg-val, amit óvatosan elterítünk a lekváron. Folytathatjuk a sort a következő tésztával, lekvárral és diós töltelékkel, ahogy az elsőnél is készítettük. Ha megvagyunk az utolsó tésztával is, egy villával egészen a tepsi aljáig bökjük meg több helyen a zserbót, hogy ne púposodjon fel sütés közben. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 35 perc alatt készre.
  • Ha már kihűlt a sütemény, daraboljuk fel a csokoládét apró kockákra. Szórjuk egy kis lábosba és tegyük alacsony hőfokra. A zserbóra terítsünk egy sütőpapírt, fektessünk rá egy deszkát és egy határozott mozdulattal fordítsuk át. Ha már olvadozik a csokoládé folyamatosan keverjük, amíg teljesen folyékony lesz. Ekkor kapcsoljuk le a hőt alatta, öntsük hozzá az olajat és keverjük simára. Csorgassuk a süti közepére és kenőkéssel egyenletesen terítsük el rajta középről kifelé haladva.

Kb. 30 perc alatt köt meg teljesen, és már szeletelhetjük is.
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 3000 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Magyar
Kulcsszó: diós süti, zserbó

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .