Egyszerűen elkészíthető szendvicskenyér, amit otthon is könnyen el tudsz készíteni. A kenyérsütőgéppel nincs gondunk se a dagasztásra, se a kelesztésre, mert zárt térben, mindig ugyanannyi idő. Az eredmény egy klassz kenyér, ami szuper alap, finom tízóraikhoz akár suliba, akár kirándulásokra
Puha szendvicskenyér házilag
A házi válozatban az a jó, hogy nem tartalmaz semmilyen extra adalékanyagot, mégis finom puha lesz, amiből mennyei szendvicseket készíthetünk. Én ehhez a recepthez szeretem a legújabb Panasonic SD-YR2550 kenyérsütőgépet használni, mert csak bele kell mérnem az alapanyagokat és utána nincs rá gondom. A rohanós hétköznapokon sokszor egyszerűsítette már az életemet.
Ha nincs kenyérsütőgéped, akkor ezt a tésztát 15-20 percig dagaszd egy keverőtálban. Formázd meg és tedd egy sütőpapírral bélelet vekni formába a tésztát, majd lefedve hagyd a kétszeresére kelni. Ezután 180 fokos (légkeveréses sütőben 160 fok) sütőben 50 perc alatt süssd készre.
Szárított vagy friss élesztő?
A szárított élesztő sokkal megbízhatóbban működik és nem szükséges külön felfuttatni, mint a frisset, ezért én többnyire ezt használom. Ráadásul, ha nem a folyadékhoz szórom, hanem a liszt tetejére, akkor este beütemezhetem a sütést pár órával későbbre és reggel mire felkelünk már a frissen sült kenyér vár minket a konyhában. Amennyiben ragaszkodsz a friss élesztőhöz, a recept leírásban megadom annak is a használatát.
Miért kell kenyérliszt hozzá?
A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen.
Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
Diétás szendvicskenyér
Ha diétát tartasz, akkor elkészítheted a liszt felét teljeskiőrlésűre és a másik felét pedig fehér tönkölylisztre cserélve is. Ebben az esetben a vizet fél dl-vel növeljük meg.
A cukor helyett is nyugodtan használhatsz alternatív édesítőket, pl. mézet, agave szirupot vagy eritritet is, ha a teljes cukormentesség a cél.
A tejet is lehet cserélni laktózmentesre, növényi zabitalra vagy készülhet csak vízzel is, de ebben az esetben, 1 teáskanál plusz olajat javaslok a tésztához tenni.
📖 Recept
Puha szendvicskenyér
Hozzávalók
- 1,5 dl víz
- 2 dl tej
- 3 dkg cukor
- 7 gramm porélesztő (vagy 2,5 dkg friss élesztő)
- 50 dkg kenyérliszt (BL80)
- 1,5 teáskanál só (9 gramm)
- 3 evőkanál étolaj (vagy vaj, olívaolaj, stb..)
Elkészítés
- A tál aljába mérjük a vizet, tejet, cukrot és a porélesztőt. Ha frisset használunk, akkor azt hagyjuk felfutni, mielőtt folytatnánk a liszttel. A lisztet a tetejére szitáljuk, így könnyebben össze tudja dolgozni a gép a folyadékkal. Megszórjuk a sóval így az előbb keveredik el a liszttel, mint az élesztővel.
- Visszaillesztjük a tálat a gépbe és elindítjuk a normál fehér kenyér sütést. Ez 20 perc dagasztással kezdődik. Amikor már összeállt a tészta becsorgatjuk az utolsó alapanyagot az olajat is, így lesz foszlós az eredmény. A dagasztás végén nézzünk rá a tésztára és ha kell lapogassuk le a tetejét, hogy az eredmény egy szép, sima felületű kenyér legyen.
- 1 órás kelesztés következik, ami zárt térben, langyos hőfokon történik, így biztosan a duplájára kel a tészta. Végül 50 perces sütés alatt belül puhára, kívül ropogósra süti a gép a kenyerünket.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Janka
Szuper recept! Köszönöm szépen a családom nevében is! 😊
Lenne egy kérdésem. Kipróbáltam a diétás verziót is,viszont nagyon beesett a teteje. Fele méretűre zsugorodott sajnos. Szeretnék segítséget kérni. Vajon mit rontottam el? (Tej mentesen készült,vízre cseréltem és fél dl-el többet is adtam hozzá, ahogy írtad. Kókusz olaj és agave szirup került bele.) Köszönöm!
Annus
A diétás verzió mindig tömörebb és laposabb, mint a fehér változat. Különben mindenki egészségesebben enne. 😊 Viszont a beesés csak túlkelesztési probléma. Valószínűleg magasabb volt a páratartalom és előbb megkelt és beesett sütés közben.