Egy finom fehér kenyér receptből minden házba kell legalább egy. Szerintem egyáltalán nem bonyolult a kenyérsütés házilag, viszont sokat kell babusgatni. Na nem egy nagy kaland, de 20 percenként hajtogatni, meg nyugtatni a családtagokat, hogy még ennyi, meg annyi idő, mire meg lehet vágni, kicsit körülményes, de nagyon megéri. Az igazi fehér kenyér belül foszlós, puha, kívül pedig ropogós a héja, ami hűlés közben cserepes lesz.
Fehér kenyér élesztővel, öregtésztával
Nem kovászos, mert azt feltételezem, hogy nem sok helyen van otthon kovász, akinél meg van, annak nem kell videó egy sima fehér kenyérhez, de terveim szerint szépen lassan eljutunk majd a kovászos videókhoz is, ha lesz rá igény. Addig pedig haladunk az elő- vagy öregtésztás vonalon.
Sütés gőz nélküli sütőben
A kacsasütőben az a jó, hogy benn tartja a gőzt, így olyan, mintha kemencében sülne a kenyér. Ha nincs ilyen edényed, akkor jénaiban is lehet sütni. Sőt, akár vaslábosban is teheted, de ha semmi ilyened nincs, akkor sima tepsin is sütheted. Utóbbinál csak 200 fokon süssük és a sütő aljába tegyünk egy kis tepsiben 4 dl vizet, hogy gőzben tudjon sülni a kenyér.
A kenyér időzítése
Ha délután állunk neki, akkor formázás után közvetlenül tegyük hűtőbe és reggelre tökéletesen meg fog kelni. A hűtőből azonnal mehet az előmelegített sütőbe sülni.
Fehér kenyér összetevői
A kenyérliszt azért fontos, mert magasabb a sikértartalma a finomlisztnél, így minőségibb, jobban megkelt kenyeret tudunk sütni. Természetesen készítheted finomliszttel is vagy csak fele részben finomliszttel, de kicsit tömörebb lesz. Én nagyon szeretek porélesztőt használni hozzá, mert mindig kéznél van, be lehet spájzolni belőle, de a receptben megadom a friss élesztő anyaghányadát is, hogy tud helyettesíteni, ha azt jobban szereted használni.
A fehér kenyér ára szerintem mindenképpen baráti. Az élesztő nem egy drága alapanyag. A kenyérliszt kilós ára pedig mindig kevesebb, mint a bolti kenyéré.
Nem fehér kenyeret szeretnél?
A fehér liszt felét vagy akár háromnegyedét is helyettesíthetjük rozs vagy teljes kiőrlésű liszttel, csak ebben az esetben a kenyérhez 8 gr porélesztőt mérjünk ki 6 gr helyett. Ha nagyon száraz a liszt és nehezen tudjuk dagasztani a tésztát, adjunk hozzá még egy kevés vizet, hogy jól kezelhető tésztánk legyen. Ha viszont túl lágynak érezzük, akkor adjunk még hozzá 2-3 evőkanál lisztet.
Fehér kenyér kenyérsütőgépben
El tudod készíteni ezt a receptet kenyérsütőgépben is. Akkor jársz jól, ha a géppel bedagasztod a tésztát és kiveszed onnan a hajtogatáshoz és formázáshoz. Majd visszateszed az utolsó kelesztéshez és sütéshez. Szerintem így nagyon finom, foszlós, levegős kenyeret lehet benne készíteni.
📖 Recept
Pihe-puha fehér kenyér recept
Hozzávalók
Az elő- vagy öregtésztához:
- 6 g porélesztő (1 dkg friss)
- 2 dl víz
- 20 dkg kenyérliszt (BL80)
A kenyérhez:
- 3 dl víz
- 6 g porélesztő (1 dkg friss)
- 55 dkg kenyérliszt (BL80)
- 1 evőkanál só
- 3 evőkanál olaj
Elkészítés
- Az elő- vagy öregtésztához az élesztőt, vizet és a kenyérlisztet összekeverjük egy jól záródó műanyagtálban és a hűtőbe tesszük minimum 12 órára. Akár 1 hetet is ott tölthet, sőt le is lehet fagyasztani.
- Az elő- vagy öregtésztát egy nagy keverőtálba szedjük és hozzáadjuk a víz háromnegyedét. Ha friss liszt elég ennyi is bele, ha nehézkesen tudjuk dagasztani a tésztát, akkor adjunk majd később hozzá még vizet. A vizzel elkeverjük a tésztát. Majd beleszórjuk az élesztőt, a lisztet, sót és dagasztani kezdjük. Ha már szépen összeállt a tészta adjuk hozzá az olajat is és dagasszuk legalább 10 percig, hogy szép, ruganyos, sima felületű tésztát kapjunk. Ezután takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk duplájára kelni. Ez a konyha hőmérsékletétől és páratartalmától függően 1-2 óra is lehet.
- A megkelt tésztát a videóban látható módon áthajtogatjuk, majd hagyjuk újabb 20 percet kelni. Ezt még kétszer megismételjük, majd a harmadik hajtás és pihenés után szedjük át egy deszkára. Óvatosan igazítsuk téglalap formára vigyázva, hogy ne szorítsuk ki belőle az összes levegőt. A videón látható módon bucit formázunk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és letakarva 1 órát kelni hagyjuk.
- A sütőt 250 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (230 fok légkeveréssel) előmelegítjük. A megkelt kenyeret több helyen bemetsszük, vizes kézzel óvatosan átsimogatjuk a felületét és letakarva a sütőbe tesszük sülni. 20 perc elteltével, a hőfokot 200 fokra (180 fok légkeveréssel) csökkentjük. Újabb 20 perc elteltével pedig levesszük a tepsi tetejét és szép aranybarnára sütjük, a saját ízlésünknek megfelelően. Ha a kenyér alját megkopogtatva kongó, üres hangot ad, akkor készen van és biztosan átsült. Rácsra téve hagyjuk kihűlni és igyekezzünk megvárni a kihűlést a szeletelés előtt.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Kamanczi Zsuzsanna
Tisztelt Annuska!
Nagyon köszönöm a receptet. Az elmúlt 1 hónapban folyamatosan sütöm a kenyeret. Nagyon jó. Viszont most kipróbáltam hogy éjjelre be raktam a hűtőbe szépen megkelt jó állagú lett de kenyér héja ehetetlen lett. Nem tudom mit rontottam el. A jénai ba raktam és annak a tetejét raktam ra lehet ez volt a gond?
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat.
Sajnos én még nem tapasztaltam olyan hibát, hogy a héja a jénaiban kelesztéstől és sütéstől ehetetlen lenne. A héj rossz állagát a rosszul működő sütő szokta okozni többnyire. Nem ingadozik a hő?
Eniko
En is megsutottem olyan finom lett negy nap utan meg mindig puha volt. Mar ami maradt belole 🙂 Ez az eddigi legjobb kenyer recept amit keszitettem. Koszi hogy feltetted.
Udvozlettel
Eniko
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Zsolt
Köszönöm a receptet! Sajnos a végeredmény mindig kicsit lapos, és tömör. Azt hiszem gyakorolnom kell még. Kicsit össze vagyok zavarodva az élesztő mennyiségekkel kapcsolatban. Milyen porélesztőt használsz? Amit én használok rá van írva hogy a 7g-os tasak 25 g friss élesztőnek felel meg. Ez alapján a 10g friss élesztő, amit a receptben írsz kevésnek tűnik.
Én mindig friss élesztőt használok, és kb. 20 g-ot mint az előtésztához mind a végleges bucihoz. Lehet túl sokat használok, és ezért marad mindig lapos a végeredmény?
Annus
Szia Zsolt, például a lidl zöld csomagos porélesztője megbízhatóbban működik, mint a friss élesztők, aminél tapasztalat nélkül nem lehet biztosan tudni, hogy tényleg friss-e és jól fog működni a receptben. Az átváltás nem annyira lineráis, mint a csomagoláson sugalják, függ a mennyiség a tészta zsír és nedvességtartalmától is, ezért ebben a receptben pont nem jó az általános, ezért adtam meg én a hozzávalóknál.
Laposság oka az is lehet, hogy nem hagyod elég ideig kelni vagy az is, hogy hagyod túlkelni és összemegy. Az ujjtesztet mindenképpen végezd el, akkor biztosra mehetsz a kelesztési réssszel.
Zsolt
Köszönöm a segítséget! Épp most vettem a ki a sütőből egy szép nagy kenyeret 🙂
Annus
Nagyon örülök, hogy kipróbáltad és nektek is bevált. 😊🤗🥰
Várnai Györgyné
Kedves Annuska!
Nagyon sok receptedet elkészítettem már, és mindig sikerültek is, amit a pontos instrukcióidnak is köszönhetek. Most azonban megakadtam a kenyér-receptnél. Kérdésem, hogy mikor kel hűtőbe tenni, kelesztés és hajtogatások után, vagy csak a kelesztés után, és másnap kel hajtogatni? Örülnék, ha választ kaphatnék erre.
Annus
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszenek a receptek 😊🤗🥰
A kérdésedre nem egyértelmű a válasz mert mindkét módszer jó. Az egyéni döntés, hogy mikor szeretnéd sütni, hajtogatni és keleszteni. Nekem az vált be, ha begyúrás után hagyom a konyhában kelni és hajtogatni, majd formázás után teszem a hűtőbe és reggel irány a sütő. De ugyanígy jó az is, ha begyúrás után teszed a hűtőbe, reggel hajtogatod, keleszted, formázod és sütöd.
Vozár Pálné
Tisztelt Annuska! Nagy várakozással fogtam hozzá a kenyérsütéshez, mert az eddigi próbálkozásaim nem igazán lettek jók , beszereztem a kenyerlisztet, utolsó esélyt adva , hogy sikerüljön végre olyan kenyeret sütni, ami kiváltja az egyre drágább bolti, ugy látom, hogy a közepe kissé nem sült meg teljesen, lehet a hőfokon kellene módosítani, talán nem volt annyira laza és ruganyos a tészta a
Annus
Ha a közepe nem sült meg, akkor kizárólag a sütési módon kell változtatni. 😊
Szabóné Molnár Tamaa
Kedves Anna!
Imádom a receptjeidet. Most csinálom a kenyeret . Olyan kérdésem van hogy a 3. kelesztés után mikor cipót formáltam nekem kicsit ragadt a tésztám. Ez mitől lehet?
Annus
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszenek a receptek 😊🤗🥰 Nem volt elég ideig dagasztva ezért maradt ragadós.
Szabóné Molnár Tamaa
Ó. Pedig igyekesztem. Akkor leközelebb jobban odafigyelek. Remélem attól meg jo lesz az eredmény ha kisül 😊