A fehér kenyér a legnépszerűbb recept a kenyerek között. A házi változata szerintem mindennél finomabb. Plusz mennyei illatokkal tölti meg a házunkat.
Hozzávalók
Az elő- vagy öregtésztához:
6gporélesztő(1 dkg friss)
2dlvíz
20dkgkenyérliszt(BL80)
A kenyérhez:
3dlvíz
6gporélesztő(1 dkg friss)
55dkgkenyérliszt(BL80)
1evőkanálsó
3evőkanálolaj
Elkészítés
Az elő- vagy öregtésztához az élesztőt, vizet és a kenyérlisztet összekeverjük egy jól záródó műanyagtálban és a hűtőbe tesszük minimum 12 órára. Akár 1 hetet is ott tölthet, sőt le is lehet fagyasztani.
Az elő- vagy öregtésztát egy nagy keverőtálba szedjük és hozzáadjuk a víz háromnegyedét. Ha friss liszt elég ennyi is bele, ha nehézkesen tudjuk dagasztani a tésztát, akkor adjunk majd később hozzá még vizet. A vizzel elkeverjük a tésztát. Majd beleszórjuk az élesztőt, a lisztet, sót és dagasztani kezdjük. Ha már szépen összeállt a tészta adjuk hozzá az olajat is és dagasszuk legalább 10 percig, hogy szép, ruganyos, sima felületű tésztát kapjunk. Ezután takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk duplájára kelni. Ez a konyha hőmérsékletétől és páratartalmától függően 1-2 óra is lehet.
A megkelt tésztát a videóban látható módon áthajtogatjuk, majd hagyjuk újabb 20 percet kelni. Ezt még kétszer megismételjük, majd a harmadik hajtás és pihenés után szedjük át egy deszkára. Óvatosan igazítsuk téglalap formára vigyázva, hogy ne szorítsuk ki belőle az összes levegőt. A videón látható módon bucit formázunk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és letakarva 1 órát kelni hagyjuk.
A sütőt 250 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (230 fok légkeveréssel) előmelegítjük. A megkelt kenyeret több helyen bemetsszük, vizes kézzel óvatosan átsimogatjuk a felületét és letakarva a sütőbe tesszük sülni. 20 perc elteltével, a hőfokot 200 fokra (180 fok légkeveréssel) csökkentjük. Újabb 20 perc elteltével pedig levesszük a tepsi tetejét és szép aranybarnára sütjük, a saját ízlésünknek megfelelően. Ha a kenyér alját megkopogtatva kongó, üres hangot ad, akkor készen van és biztosan átsült. Rácsra téve hagyjuk kihűlni és igyekezzünk megvárni a kihűlést a szeletelés előtt.