Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Narancsos kacsa recept ◾ SÜTŐBEN KÉSZÍTVE, EGYSZERŰEN

Írta Posted on 0 Nincs címke 2

Ha még kezdő vagy a konyhában, de valami különlegeset szeretnél készíteni, akkor jó szívvel ajánlom ezt a narancsos kacsát. Nincs vele semmi különös para, hogy átsül vagy nem sül? Megpuhul, nem puhul? Mert nagyon lassan a saját szaftjában párolódik teljesen lágyra. Mondhatnám azt is, hogy ez lényegében kamu konfitálás, ami sokkal egyszerűbb, mint az eredeti és kevesebb zsírral jár.

Az adagolás teljesen egyszerű, mellenként vagy combonként 1 evőkanál só és 1,5 teáskanál fűszerkeverék kell. Tehát, ha te 4 személyre készíted, akkor 4 húshoz, 4 evőkanál só és 6 teáskanál fűszerkeverék kell összesen. A fűszerkeveréket helyettesítheted ugyanebben a mennyiségben kínai ötfűszer keverékkel is. Én szecsuáni borsból nem kaptam őröltet ezért a mozsár. Ha te kapsz, akkor nyugodtan használd azt, de abból 1/2 teáskanál elég.
A húst jól látod, hogy nem kell beirdalni, bevágni, mert a lassú sütés miatt nem ugrik hirtelen össze.
A friss kakukkfű minden ételnek olyan pluszt ad, amiért szerintem érdemes beruházni egy cserépbe. Nagyobb élelmiszerüzletekben mindig van belőle kb. 350 ft-ért. Ha te nem tudsz gondoskodni róla és tuti tönkremegy, akkor vágd le a szárakat és egy zacsiban fagyaszd le. Sokkal finomabb lesz így használva, mint a szárított, de persze használhatsz azt is, ha ódzkodsz valamiért a frisstől.

Hozzávalók 3 személyre:

A fűszersóhoz:
3 evőkanál só
1,5 teáskanál szecsuáni bors
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt koriandermag
1/2 teáskanál őrölt szegfűbors
2 csipet őrölt tarka bors
1 teáskanál őrölt fahéj
2 ág kakukkfű

A sütéshez:
3 db kacsa mell és comb vegyesen
1 kezeletlen, bio narancs
1 vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
5 ág kakukkfű

A vajas répához:
2 dkg vaj
4 sárgarépa
1 evőkanál aprított petrezselyem

A burgonyapüréhez:
1,1 kg burgonya
5 dkg vaj
1 dl tejszín
1 dl tej
2 evőkanál tejföl

Elkészítés:

1. A sót egy kis tálkába kanalazzuk. A szecsuáni borst egy mozsárban finomra őröljük és a sóhoz adjuk. Tovább fűszerezzük szegfűszeggel, koriandermaggal, szegfűborssal, tarka borssal, fahéjjal, kakukkfű levéllel és alaposan összekeverjük.

2. Az előkészített, alaposan megtisztított húsokat, a fűszersóval mindenhol bedörzsöljük. Fóliával lefedve 1 órát hagyjuk állni a konyhapulton, vagy akár 1 napot is pácolhatjuk hűtőbe téve.

3. A sütőt melegítsük elő 130 fokra. A sütéshez vékonyan karikázzuk fel a narancsot és a hagymát. A fokhagymákat pucoljuk meg. A húsokról folyó víz alatt, alaposan mossuk le a fűszersót. Egy sütőtál aljába terítsük el a hagymákat, a narancsokat és a fokhagymák nagy részét. A húsokat sózzuk meg, őröljünk rá kevés borst is és kakukkfű ágakat alá téve fektessük a narancsokra. Végül fedjük be a maradék kakukkfűvel, narancs szeletekkel és fokhagymával.

4. Tegyük az előmelegített sütőbe 2 órára sülni, majd ha letelt vegyük a hőfokot 150 fokra és süssük még egy órát. Az idő leteltével kapcsoljuk be a grill és 10 perc alatt süssük ropogósra a bőrét. Ha nincs grill funkciónk akkor tegyük maximum hőfokra a sütőt és addig süssük, amíg szépen megpirul.

5. Köretnek a répákat meghámoztam negyedeltem és forró serpenyőben hirtelen átpirítottam a vajon. Ha már itt-ott barna alacsonyra veszem a lángot, 2-3 evőkanál vizet locsolok rá, megszórom sóval, petrezselyemmel és lefedve 15 perc alatt puhára párolom.

6. A burgonyapüréhez a krumplikat meghámozom, darabolom és bő sós vízben puhára főzöm. Ha megpuhultak, akkor leszűrőm és lecsöpögtetem. Majd burgonyatörővel finomra töröm. Belekeverem a vajat, tejszínt, tejet, tejfölt és sóval ízesítem. Ha már langyosra hűlt fagyis kanállal szedem a kínálótálba.

Tipp: A kacsasütésből visszamaradt fűszeres zsírt én át szoktam szűrni és nagy lángon elfőzöm belőle a vizet. Ezt a fűszeres zsírt szoktam használni csirkemell sütéshez vagy májkrém, húspástétom készítéshez is.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..