Ha még kezdő vagy a konyhában, de valami különlegeset szeretnél készíteni, akkor jó szívvel ajánlom ezt a narancsos kacsát. Nincs vele semmi különös para, hogy átsül vagy nem sül? Megpuhul, nem puhul? Mert nagyon lassan a saját szaftjában párolódik teljesen lágyra. Mondhatnám azt is, hogy ez lényegében kamu konfitálás, ami sokkal egyszerűbb, mint az eredeti és kevesebb zsírral jár.
Az adagolás teljesen egyszerű, mellenként vagy combonként 1 evőkanál só és 1,5 teáskanál fűszerkeverék kell. Tehát, ha te 4 személyre készíted, akkor 4 húshoz, 4 evőkanál só és 6 teáskanál fűszerkeverék kell összesen. A fűszerkeveréket helyettesítheted ugyanebben a mennyiségben kínai ötfűszer keverékkel is. Én szecsuáni borsból nem kaptam őröltet ezért a mozsár. Ha te kapsz, akkor nyugodtan használd azt, de abból 1/2 teáskanál elég.
A húst jól látod, hogy nem kell beirdalni, bevágni, mert a lassú sütés miatt nem ugrik hirtelen össze.
A friss kakukkfű minden ételnek olyan pluszt ad, amiért szerintem érdemes beruházni egy cserépbe. Nagyobb élelmiszerüzletekben mindig van belőle kb. 350 ft-ért. Ha te nem tudsz gondoskodni róla és tuti tönkremegy, akkor vágd le a szárakat és egy zacsiban fagyaszd le. Sokkal finomabb lesz így használva, mint a szárított, de persze használhatsz azt is, ha ódzkodsz valamiért a frisstől.
📖 Recept
Narancsos kacsa recept
Hozzávalók
A fűszersóhoz:
- 3 evőkanál só
- 1,5 teáskanál szecsuáni bors
- ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt koriandermag
- ½ teáskanál őrölt szegfűbors
- 2 csipet őrölt tarka bors
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 ág kakukkfű
A sütéshez:
- 3 db kacsa mell és comb vegyesen
- 1 db narancs (kezeletlen, bio)
- 1 db vöröshagyma
- 5 db fokhagymagerezd
- 5 ág kakukkfű
A vajas répához:
- 2 dkg teavaj
- 4 db sárgarépa
- 1 evőkanál petrezselyem (aprított)
- ¼ teáskanál só
A burgonyapüréhez:
- 1,1 kg burgonya
- 5 dkg teavaj
- 1 dl habtejszín
- 1 dl tej
- 2 evőkanál tejföl
- ½ teáskanál só
Elkészítés
- A sót egy kis tálkába kanalazzuk. A szecsuáni borst egy mozsárban finomra őröljük és a sóhoz adjuk. Tovább fűszerezzük szegfűszeggel, koriandermaggal, szegfűborssal, tarka borssal, fahéjjal, kakukkfű levéllel és alaposan összekeverjük.
- Az előkészített, alaposan megtisztított húsokat, a fűszersóval mindenhol bedörzsöljük. Fóliával lefedve 1 órát hagyjuk állni a konyhapulton, vagy akár 1 napot is pácolhatjuk hűtőbe téve.
- A sütőt melegítsük elő 130 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső sütés (légkeveréssel 110 fok). A sütéshez vékonyan karikázzuk fel a narancsot és a hagymát. A fokhagymákat pucoljuk meg. A húsokról folyó víz alatt, alaposan mossuk le a fűszersót. Egy sütőtál aljába terítsük el a hagymákat, a narancsokat és a fokhagymák nagy részét. A húsokat sózzuk meg, őröljünk rá kevés borst is és kakukkfű ágakat alá téve fektessük a narancsokra. Végül fedjük be a maradék kakukkfűvel, narancs szeletekkel és fokhagymával.
- Tegyük az előmelegített sütőbe 2 órára sülni, majd ha letelt vegyük a hőfokot 150 fokra légkeverés nélkül (130 fok légkeveréssel) és süssük még egy órát. Az idő leteltével kapcsoljuk be a grill és 10 perc alatt süssük ropogósra a bőrét. Ha nincs grill funkciónk akkor tegyük maximum hőfokra a sütőt és addig süssük, amíg szépen megpirul.
- Köretnek a répákat meghámoztam negyedeltem és forró serpenyőben hirtelen átpirítottam a vajon. Ha már itt-ott barna alacsonyra veszem a lángot, 2-3 evőkanál vizet locsolok rá, megszórom sóval, petrezselyemmel és lefedve 15 perc alatt puhára párolom.
- A burgonyapüréhez a krumplikat meghámozom, darabolom és bő sós vízben puhára főzöm. Ha megpuhultak, akkor leszűrőm és lecsöpögtetem. Majd burgonyatörővel finomra töröm. Belekeverem a vajat, tejszínt, tejet, tejfölt és sóval ízesítem. Ha már langyosra hűlt fagyis kanállal szedem a kínálótálba.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?