Ha még kezdő vagy a konyhában, de valami különlegeset szeretnél készíteni, akkor jó szívvel ajánlom ezt a narancsos kacsát. Nagyon lassan a saját szaftjában párolódik teljesen lágyra, fűszeresre.
Hozzávalók
A fűszersóhoz:
3evőkanálsó
1,5teáskanálszecsuáni bors
½teáskanálőrölt szegfűszeg
1teáskanálőrölt koriandermag
½teáskanálőrölt szegfűbors
2csipetőrölt tarka bors
1teáskanálőrölt fahéj
2ágkakukkfű
A sütéshez:
3dbkacsa mell és comb vegyesen
1dbnarancs(kezeletlen, bio)
1dbvöröshagyma
5dbfokhagymagerezd
5ágkakukkfű
A vajas répához:
2dkgteavaj
4dbsárgarépa
1evőkanálpetrezselyem(aprított)
¼teáskanálsó
A burgonyapüréhez:
1,1kgburgonya
5dkgteavaj
1dlhabtejszín
1dltej
2evőkanáltejföl
½teáskanálsó
Elkészítés
A sót egy kis tálkába kanalazzuk. A szecsuáni borst egy mozsárban finomra őröljük és a sóhoz adjuk. Tovább fűszerezzük szegfűszeggel, koriandermaggal, szegfűborssal, tarka borssal, fahéjjal, kakukkfű levéllel és alaposan összekeverjük.
Az előkészített, alaposan megtisztított húsokat, a fűszersóval mindenhol bedörzsöljük. Fóliával lefedve 1 órát hagyjuk állni a konyhapulton, vagy akár 1 napot is pácolhatjuk hűtőbe téve.
A sütőt melegítsük elő 130 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső sütés (légkeveréssel 110 fok). A sütéshez vékonyan karikázzuk fel a narancsot és a hagymát. A fokhagymákat pucoljuk meg. A húsokról folyó víz alatt, alaposan mossuk le a fűszersót. Egy sütőtál aljába terítsük el a hagymákat, a narancsokat és a fokhagymák nagy részét. A húsokat sózzuk meg, őröljünk rá kevés borst is és kakukkfű ágakat alá téve fektessük a narancsokra. Végül fedjük be a maradék kakukkfűvel, narancs szeletekkel és fokhagymával.
Tegyük az előmelegített sütőbe 2 órára sülni, majd ha letelt vegyük a hőfokot 150 fokra légkeverés nélkül (130 fok légkeveréssel) és süssük még egy órát. Az idő leteltével kapcsoljuk be a grill és 10 perc alatt süssük ropogósra a bőrét. Ha nincs grill funkciónk akkor tegyük maximum hőfokra a sütőt és addig süssük, amíg szépen megpirul.
Köretnek a répákat meghámoztam negyedeltem és forró serpenyőben hirtelen átpirítottam a vajon. Ha már itt-ott barna alacsonyra veszem a lángot, 2-3 evőkanál vizet locsolok rá, megszórom sóval, petrezselyemmel és lefedve 15 perc alatt puhára párolom.
A burgonyapüréhez a krumplikat meghámozom, darabolom és bő sós vízben puhára főzöm. Ha megpuhultak, akkor leszűrőm és lecsöpögtetem. Majd burgonyatörővel finomra töröm. Belekeverem a vajat, tejszínt, tejet, tejfölt és sóval ízesítem. Ha már langyosra hűlt fagyis kanállal szedem a kínálótálba.
Tipp: A kacsasütésből visszamaradt fűszeres zsírt én át szoktam szűrni és nagy lángon elfőzöm belőle a vizet. Ezt a fűszeres zsírt szoktam használni csirkemell sütéshez vagy májkrém, húspástétom készítéshez is.