A répás hasé tipikusan az, amire az nagyon igaz, hogy ha valaki nem tudja, akkor meg nem mondja, hogy ez vegán. A répás hasé íze és a gazdag állaga is leginkább egy mediterrán kolbászkrémre hasonlít. Simán kétszersültre vagy melegszendvicsbe töltve is eszméletlen finom, de leveles tésztában hasénak sütve, szerintem a legmenőbb lencsés partifalat.
Annyira jól néz ki ez a hajtogatás, hogy egy ideig ezzel a technikával fog készülni itthon a vendégváró. Lehetne édessé is tenni máktöltelékkel vagy dióssal, de ki tud ilyenkor édesre gondolni?
A fűszerektől ne menjetek a Dunának. Ha nincs otthon római kömény és szecsuáni bors, akkor pont jó lesz helyette kicsit több fokhagyma és fekete bors. A füstölt paprika az nagyon kell, de persze az helyett is lehet sima paprikát használni.
Be kell valljam, hogy annyira jó minőségű lencsekonzervet lehet venni az Aldiban, hogy mindig van itthon pár dobozzal, hogy ilyen fogásokkal ne kelljen sokat bíbelődni főzéssel, de persze lehet főzni hozzá sima vagy vörös lencsét is.
📖 Recept
Füstölt lencsés répás hasé recept
Hozzávalók
- 8 db sárgarépa
- 4 evőkanál étolaj
- 2 ág kakukkfű levele (vagy fél teáskanál szárított)
- só és frissen őrölt bors
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- ½ teáskanál fokhagymapor
- ½ teáskanál szecsuáni bors
- 20 dkg lencsekonzerv (vagy főtt lencse)
- 4 ág petrezselyem
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 2 db 27 dkg friss leveles tészta
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alsó-felső mód, nem légkeverés). A répákat meghámozzuk, negyedeljük és 2 evőkanál olajat locsolunk rájuk. Fűszerezzük kakukkfűvel borssal, sóval, őrölt római köménnyel, fokhagymával, porrá zúzott szecsuáni borssal és alaposan forgassuk össze a tepsin. Rendezzük egymás mellé és előmelegített sütőben, süssük aranybarnára kb. 30 perc alatt.
- A répák összsúlyát lemérjük, mert pontosan annyi lencse kell hozzá, amennyi a sült répa súlya. Nekem 20 dkg lett, így a lencsekonzervből is ennyi kell. Leöblítjük és egy kancsóba szórjuk. Hozzápakoljuk a répákat és botmixerrel pürésítjük. A petrusokat összefogjuk, finomra aprítjuk és a pasztához szórjuk. Fűszerezzük füstölt paprikával, borssal, fokhagymaporral és 2 evőkanál olajat is csorgassunk bele, hogy krémesebb legyen. Pici só és teljesen simára dolgozzuk a géppel.
- A leveles tésztát kicsomagoljuk és magunk elé terítjük. Kanalazzunk rá a krémből és egyenletesen kenjük el a tésztán 2-3 mm vastagságban. A papír segítségével hajtsuk be az alsó oldalt középre, majd a felsőt is hajtsuk le hozzá. Az alsó felét kenjük meg a pasztával egyenletesen, majd hajtsuk rá az üresen maradt részt. Finoman nyomkodjuk össze és daraboljuk ujjnyi vastag szeletekre. A papírral együtt emeljük a tepsire és rendezzük őket egymást 1-1 centi távolságra. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük készre. Közben készítsük el a másik adag tésztát is.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?