A klasszikus rumos tea és a forralt bor tipikus téli italok, de mellette sok más finomsággal is kényeztethetjük magunkat. A forró csokoládé trükkjét, a zamatos almapuncs és Pumpkin Spice Latte elkészítését is mutatom a videóban. A téli italok között találsz, gyümölcsöset, csokisat és természetesen kávésat is.

A sűrű forró csokoládé titka

Ha a forró csokiról van szó, akkor egy sűrű, selymes italra gondolunk. Ezt vagy úgy érjük el, hogy irdatlan mennyiségű csokit olvasztunk bele, amitől nem csak sűrű lesz, hanem túlontúl cukros és intenzív ízű is. Szerintem sokkal jobb a csoki mennyiséget kisebbre venni és inkább egy kevés étkezési keményítővel elérni a kívánt sűrűséget. Az étkezési keményítő egyébként egy finom, íztelen púder finomságú por, ami a lisztek mellett található az üzletekben és pl. a főzős pudingpor alapanyaga is.

Mi az almapuncs?

Külföldön forró alma cidernek nevezik ezt az almás italt, de itthon ez alatt mi inkább csak az almás gyümölcssört értjük, aminek semmi köze ehhez a pompás, forró almás italhoz. A gyerekeknek ez az egyik legjobb alternatíva arra, hogy ne csak teát és kakaót főzzünk nekik.
Én gála és golden almából szoktam főzni, de azt hiszem ezt nem lehet elrontani. Ízlésed szerint nyugodtan próbálj ki más almafajtákat is. A fűszernél is teljesen szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. El is hagyhatjuk a gyömbért és pluszban is tehetünk bele akár csillagánizst is.

Mi az a Pumpkin Spice Latte?

Amerikából indult hódító útjára ez a finom sütőtökös, fűszeres kávé, ahogy egyébként a hedonista téli italok is általában. Az egyik legfinomabbat New Yorkban ittam belőle és nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy ugyan macerás, de itthon is el kell készítenem.
Én nagyon szeretem, hogy csak a sütőtök édesíti benne a kávét, de aki tipikusan két cukorral issza a kávéját, mindenképpen tegyen bele cukrot is extrába.

Forró csoki habbal, Fűszeres almapuncs, Pumpkin Spice Latte

Előkészítési idő 10 perc
Főzési idő 10 perc
Elkészítési idő 20 perc
Adag 2
Az ősz tele van melengető rituálékkal, amikkel fényt, energiát és harmóniát vihetünk ezekbe a hideg és sötét időkben. Ez a három meleg ital pont elég arra, hogy átmelegedjen a lelkünk.

Hozzávalók

Pumpkin Spice Latte

    A fűszerkeverékhez:

    • 2 teáskanál őrölt fahéj
    • 1 teáskanál őrölt gyömbér
    • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
    • ½ teáskanál szerecsendió (reszelt)

    A kávéhoz:

    • 10 dkg sült sütőtök
    • 2 dl tej
    • ½ dl tejszín
    • 1 presszókávé

    A fűszeres, tökös habhoz:

    • 4 evőkanál tejszín
    • 1 teáskanál sütőtökpüré
    • 1 csipet őrölt fahéj

    Sűrű forró csokoládé, juharszirupos tejszínhabbal

      A forró csokoládéhoz:

      • 2 teáskanál kakaópor
      • 1 teáskanál étkezési keményítő
      • 1 evőkanál barna cukor
      • 4 dl tej
      • 6 dkg étcsokoládé
      • 1 dl tejszín

      A juharszirupos habhoz:

      • ½ dl tejszín
      • 1 evőkanál juharszirup
      • 1 dkg étcsokoládé (reszelve)

      Fűszeres almapuncs

        Hozzávalók:

        • 3 db alma (nagy)
        • ½ db narancs
        • 4 cm gyömbér
        • 2 evőkanál barna cukor (ízlés szerint mehet bele több is)
        • 8 db fahéjrúd szelet

        Elkészítés 

        A Pumpkin Spice Latte elkészítése:

        • A fűszerkeverék hozzávalóit egy tálkába mérjük és alaposan összekeverjük. Lefedve fél évig megőrzi a frissességét.
        • A sütőtököt pürésítjük egy szitán áttörve. Lehet használni hozzá botmixert vagy egyszerűen csak villát. (Pssszt. a legdurvább esetben natúr sütőtökpürét a babakaja részlegről🤫)
        • A püréből 1 evőkanállal tegyünk egy kisebb lábasba, szórjuk meg fél teáskanál fűszerkeverékkel és öntsük fel a tejjel, tejszínnel és időnként megkeverve forrósítsuk fel.
        • A fahéjas habhoz a tejszínt, a pürét és a fahéjat tegyük egy kisebb pohárba és tejhabosítóval verjük habbá. A kávét főzzük le.
        • Tegyünk egy pohár aljára egy teáskanál pürét, öntsük fel a fűszeres, forró tejjel, kávéval és kanalazzuk rá a habot. Végül kevés őrölt fahéjjal díszítve kínáljuk.
          /1 pohár/

        Sűrű forró csokoládé, juharszirupos tejszínhabbal elkészítése:

        • A kakaóport, az étkezési keményítőt, a barna cukrot egy kisebb lábosba összekeverjük. Folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel.
        • Forrósítsuk fel és adjuk hozzá a csokoládét is. Oldódásig kevergessük és öntsük bele a tejszínt is. Főzzük 2-3 percig, amíg felforr és készen is van.
        • A habhoz öntsük a tejszínt és a juharszirupot egy kisebb pohárba és tejhabosítóval verjük habbá. Tálaljuk a forró csokit a habbal és reszelt étcsokoládéval.
          /2 pohár/

        A fűszeres almapuncs elkészítése:

        • A megmosott almákat és a narancsot cikkekre vágjuk és egy lábasba szórjuk. A gyömbért felszeleteljük és beletesszük. Öntsük fel 1,5 liter vízzel. Ízesítsük cukorral, a fahéjrudakkal és nagy lángon forrásig hevítsük.
        • Ekkor vegyük takarékra és lefedve, éppen hogy forrásban tartva főzzük 1 órán át.
        • Szűrjük át egy szitán úgy hogy egy merőkanállal átnyomjuk a gyümölcsök húsát is a lével együtt. A fűszerdarabokat, a héjakat és a magokat dobjuk el. Még melegen tálaljuk. Hűtőben 3 napig tárolhatjuk.
          /1,8 liter/
        Szerző: Wichmann Anna
        Alapanyag ár: 2000 Ft
        Recept kategória: Ital
        Konyha: Amerikai, Magyar, Olasz
        Kulcsszó: almapuncs, forró csoki, kávé, meleg italok

        Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
        Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
        Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

        Hozzászólás írása

        Recipe Rating




        Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .