Régimódi, egyszerű almás pite a jól bevált receptem szerint. Szerintem a sok töltelékről lesz az almás pite ellenállhatatlan. Tudom, hogy rengetegnek tűnik az alma mennyisége, de a pitében 2X annyi töltelék szükséges, mint a tészta maga.

Legfinomabb almás pite

Van egy pár olyan süteményrecept, amit álmomból felébresztve is tudok, az egyik pont ez. Nem azért, mert egyszerű, hanem mert annyira sokszor kellett már megsütnöm a családnak, hogy esélyem sincs elfelejteni.
Ez nem egy olyan recept, ami a nagyimtól tanultam. Sokáig minden sütésnél változtattam rajta, hogy meglegyen a tökéletes töltelék és tészta arány.

Gyors almás pite

Na ezt felejtsd el, gyors nem lehet már csak azért sem, mert az alma hámozása, csumázása, reszelése nem egy megúszós konyhai művelet. Ehhez kell egy kellemes rádió adó, nyugalom és mehet a konyha terápia, egy stresszes munkanap után.

Nagy tepsi, kis tepsi

A nagy tepsik hossz és kereszt méretei sokszor eltérnek. Ez a recept a legtöbb nagy tepsihez elegendő mennyiség. A leírásban megadom az enyém pontos méreteit. Ha csak kisebbet szeretnél sütni, akkor a recept alatt megtalálod a pontos mennyiséget egy kisebb tepsihez is.
Annyira omlós ez a tészta, hogy nem szükséges sem sütőpapír, sem lisztezés a tészta alá. Szépen kijön a zománcos tepsiből magától is.

Zsíros pite?

Na nem pecsenyezsír, hanem a szép hófehér fajta, amit dobozban lehet a boltokban venni. Nekem a Lidl-ben és az Aldiban kapható is bevált. Csak annyit teszek bele, hogy az eredmény porhanyós és omlós legyen. Persze le lehet cserélni sima vajra, de akkor az eredmény nem fog gyerekkori emlékeket idézni.

Az almás pite fűszerei

Nálam csak és kizárólag fahéj kerül bele. A vanília és a citrom is változtatna a hagyományos almás pite ízvilágán. Nem hogy a szerecsendió, csillagánizs, szegfűszeg, kardamom és a többi. Tudom, hogy sokan úgy készítik el mint, ha mézeskalács lenne, de szerintem az már egy másik süti.

A pite nyújtása, formázása

Szerencsére a tésztának pont elég annyi idő a hűtőben, amíg a töltelék elkészül. Bár rutinnal és egy jó minőségű nyújtódeszkával és fával mindenből, mindent lehet nyújtani, de a gombóc alakú tésztából kört praktikus nyújtani. Ezért szeretem rögtön téglatest formára igazítani a tésztákat a hűtés előtt és így könnyebb lesz tepsi méretűre nyújtani.

Omlós almás pite recept

Előkészítési idő 30 perc
Főzési idő 35 perc
Elkészítési idő 1 óra 10 perc
Adag 10
Régimódi almás pite a jól bevált receptem szerint, amivel gyakran kényeztetem a családomat. Két titka van a jó almás pitének, amit a videóban meg is mutatok nektek.

Hozzávalók

A pite tésztájához:

  • 50 dkg finomliszt (BL55)
  • 10 dkg porcukor
  • 8 gramm sütőpor
  • ¼ teáskanál
  • 20 dkg vaj (hideg)
  • 5 dkg zsír (hideg)
  • 7 dkg tejföl
  • 2 db tojássárgája

A töltelékhez:

  • 2,7 kg alma (gála vagy golden fajta)
  • 15 dkg cukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 4 dkg búzadara

A tetejére:

  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tejszín

Elkészítés 

  • Egy 39 x 26 cm-es nagy tepsit előkészítünk és a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba. Jöhet hozzá a porcukor, a sütőpor és a só is. Keverjük alaposan össze a száraz alapanyagokat és szórjuk bele a kockákra vágott hideg vajat. Kanalazunk hozzá kevés zsírt, hogy omlós legyen és a liszttel alaposan morzsoljuk össze. Addig kell összedörzsölni a lisztet és a zsiradékokat, amíg apró morzsás lesz. Ekkor jöhet bele a tejföl és a két tojássárgája is. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk egynemű tésztává. Vegyük ketté és egyesével csomagoljuk fóliába. Így mehetnek a hűtőbe, amíg elkészül a töltelék.
  • A töltelékhez az almákat meghámozzuk, félbevágjuk és kivájjuk a csumájukat és reszeljük durvára. Nagyon fontos, hogy ne reszeljük túl finomra. Az a jó, ha szépen megmaradnak a szálak így több nedvességet tart meg a gyümölcs és zamatosabb lesz a pite. A lereszelt almákból tenyérnyi adagokat nyomjunk össze a két kezünkkel egyszer és így tegyük át egy nagy keverőtálba, hogy a reszelés közben engedett lé ne áztassa el a tésztát. Szórjuk meg a cukorral, fahéjjal és a búzadarával. Alaposan forgassuk össze, hogy mindenhova jusson a fűszerekből.
  • Jöhet az első tészta, amit enyhén lisztezett deszkán, lassan haladva, óvatosan nyújtsunk ki a tepsivel megegyező méretre. Kicsit lisztezzük meg és tekerjük fel a nyújtófára. Így emeljük a tepsire és terítsük bele.
    Terítsük rá a tölteléket és szépen simítsuk el, hogy egyenletes vastag legyen mindenhol.
    Majd nyújtsuk ki a második tésztát is a tetejére és a fa segítségével terítsük rá. A széléről vágjuk le a felesleges tésztákat, hogy szép csinos legyen.
  • A lekenéshez a tojássárgáját és a tejszínt keverjük ki és egy ecsettel kenjük le a pite tetejét. Egy villával sűrűn szúrjuk végig a pitét, de nagyon fontos, hogy ne csak a tetejét bökjük meg. Egészen a süti aljáig szúrjuk a villát, hogy az almából kisülő gőznek legyen útja. Így tegyük az előmelegített sütőbe 30-35 percre sülni.

Közepes méretű, azaz 20 x 15 cm-es tepsihez
A pite tésztájához:
25 dkg finomliszt (BL55)
5 dkg porcukor
4 gramm sütőpor
1 csipet só
10 dkg vaj (hideg)
2,5 dkg zsír (hideg)
3,5 dkg tejföl
1 db tojássárgája
A töltelékhez:
1,4 kg alma (gála vagy golden fajta)
7 dkg cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
2 dkg búzadara
Alapanyag ár: 2000 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Magyar
Kulcsszó: almás pite, almás süti, pite recept

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol a csokitorta mellett sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

3 hozzászólás

  1. Pingback: 3 téli ital - Forró csokoládé habbal, Fűszeres almapuncs, Pumpkin Spice Latte | Annuskám receptek videóval

  2. Polonkainé Kati Válasz

    Megsütöttem, nagyon finom lett, én tettem bele gy kis citromhéjat, nekem az úgy az igazi.

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .