Régimódi, egyszerű almás pite a jól bevált receptem szerint. Szerintem a sok töltelékről lesz az almás pite ellenállhatatlan. Tudom, hogy rengetegnek tűnik az alma mennyisége, de a pitében 2X annyi töltelék szükséges, mint a tészta maga.
Legfinomabb almás pite
Van egy pár olyan süteményrecept, amit álmomból felébresztve is tudok, az egyik pont ez. Nem azért, mert egyszerű, hanem mert annyira sokszor kellett már megsütnöm a családnak, hogy esélyem sincs elfelejteni.
Ez nem egy olyan recept, ami a nagyimtól tanultam. Sokáig minden sütésnél változtattam rajta, hogy meglegyen a tökéletes töltelék és tészta arány.
Gyors almás pite
Na ezt felejtsd el, gyors nem lehet már csak azért sem, mert az alma hámozása, csumázása, reszelése nem egy megúszós konyhai művelet. Ehhez kell egy kellemes rádió adó, nyugalom és mehet a konyha terápia, egy stresszes munkanap után. Azonban maga a tésztaösszeállítás gyors, ezzel a módszerrel, amit a videóban mutattam nektek. Nem kell dagasztani, keleszteni, mint a kelt almás pitét.
Nagy tepsi almás pite
A nagy tepsik hossz és kereszt méretei sokszor eltérnek. Ez a recept a legtöbb nagy tepsihez elegendő mennyiség. A leírásban megadom az enyém pontos méreteit. Ha csak kisebbet szeretnél sütni, akkor a recept alatt megtalálod a pontos mennyiséget egy kisebb tepsihez is.
Annyira omlós ez a tészta, hogy nem szükséges sem sütőpapír, sem lisztezés a tészta alá. Szépen kijön a zománcos tepsiből magától is.
Almás pite zsírral
Na nem pecsenyezsír, hanem a szép hófehér fajta, amit dobozban lehet a boltokban venni. Nekem a Lidl-ben és az Aldiban kapható tiszta sertészsír is bevált. Csak annyit teszek bele, hogy az eredmény porhanyós és omlós legyen. Persze le lehet cserélni sima vajra, de akkor az eredmény nem fogja gyerekkori extra omlós pite emlékét megidézni.
Az almás pite fűszerei
Nálam csak és kizárólag fahéj kerül bele. A vanília és a citrom is változtatna a hagyományos almás pite ízvilágán. Nem hogy a szerecsendió, csillagánizs, szegfűszeg, kardamom és a többi. Tudom, hogy sokan úgy készítik el mint, ha mézeskalács lenne, de szerintem az már egy másik süti.
A pite nyújtása, formázása
Szerencsére a tésztának pont elég annyi idő a hűtőben, amíg a töltelék elkészül. Bár rutinnal és egy jó minőségű nyújtódeszkával és fával mindenből, mindent lehet nyújtani, de a gombóc alakú tésztából kört praktikus nyújtani. Ezért szeretem rögtön téglatest formára igazítani a tésztákat a hűtés előtt és így könnyebb lesz tepsi méretűre nyújtani.
Alma reszelés egyszerűen
Én egy sokéves Bosch MUM multi robotgépet használok, ami dagaszt, habot ver és reszel is többféle tárcsával. Ma már nem lehet kapni az én típusomat, de az összes általam tesztelt utódja pont ilyen jó. Arra kell keresned, hogy Bosch MUM robotgép és kiválasztani egy neked megfelelő felszereltségű és árkategóriájú gépet. Pl. miért vennél olyat, amiben van húsdaráló, ha te sosem használnád?
📖 Recept
Omlós almás pite recept
Hozzávalók
A pite tésztájához:
- 50 dkg finomliszt (BL55)
- 10 dkg porcukor
- 8 gramm sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 20 dkg teavaj (hideg)
- 5 dkg zsír (hideg)
- 7 dkg tejföl
- 2 db tojássárgája
A töltelékhez:
- 2,7 kg alma (gála vagy golden fajta)
- 15 dkg cukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 4 dkg búzadara
A tetejére:
- 1 db tojássárgája
- 1 evőkanál tejszín
Elkészítés
- Egy 39 x 26 cm-es nagy tepsit előkészítünk és a sütőt légkeverés nélkül, alsó-felső módban, 200 fokra előmelegítjük (180 fok légkeveréssel, ha szereted kiszárítani). A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba. Jöhet hozzá a porcukor, a sütőpor és a só is. Keverjük alaposan össze a száraz alapanyagokat és szórjuk bele a kockákra vágott hideg vajat. Kanalazunk hozzá kevés zsírt, hogy omlós legyen és a liszttel alaposan morzsoljuk össze. Addig kell összedörzsölni a lisztet és a zsiradékokat, amíg apró morzsás lesz. Ekkor jöhet bele a tejföl és a két tojássárgája is. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk egynemű tésztává. Vegyük ketté és egyesével csomagoljuk fóliába. Így mehetnek a hűtőbe, amíg elkészül a töltelék.
- A töltelékhez az almákat meghámozzuk, félbevágjuk és kivájjuk a csumájukat és reszeljük durvára. Nagyon fontos, hogy ne reszeljük túl finomra. Az a jó, ha szépen megmaradnak a szálak így több nedvességet tart meg a gyümölcs és zamatosabb lesz a pite. A lereszelt almákból tenyérnyi adagokat nyomjunk össze a két kezünkkel egyszer és így tegyük át egy nagy keverőtálba, hogy a reszelés közben engedett lé ne áztassa el a tésztát. Szórjuk meg a cukorral, fahéjjal és a búzadarával. Alaposan forgassuk össze, hogy mindenhova jusson a fűszerekből.
- Jöhet az első tészta, amit enyhén lisztezett deszkán, lassan haladva, óvatosan nyújtsunk ki a tepsivel megegyező méretre. Kicsit lisztezzük meg és tekerjük fel a nyújtófára. Így emeljük a tepsire és terítsük bele.Terítsük rá a tölteléket és szépen simítsuk el, hogy egyenletes vastag legyen mindenhol.Majd nyújtsuk ki a második tésztát is a tetejére és a fa segítségével terítsük rá. A széléről vágjuk le a felesleges tésztákat, hogy szép csinos legyen.
- A lekenéshez a tojássárgáját és a tejszínt keverjük ki és egy ecsettel kenjük le a pite tetejét. Egy villával sűrűn szúrjuk végig a pitét, de nagyon fontos, hogy ne csak a tetejét bökjük meg. Egészen a süti aljáig szúrjuk a villát, hogy az almából kisülő gőznek legyen útja. Így tegyük az előmelegített sütőbe 30-35 percre sülni.
25 dkg finomliszt (BL55)
5 dkg porcukor
4 gramm sütőpor
1 csipet só
10 dkg vaj (hideg)
2,5 dkg zsír (hideg)
3,5 dkg tejföl
1 db tojássárgája A töltelékhez:
1,4 kg alma (gála vagy golden fajta)
7 dkg cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
2 dkg búzadara
Bónusz videórecept: Puha almás süti videó
A puha almás süti receptjét itt találod
Egyszerű almás süti, ide kattintva.
Fűszeres almapuncs recept, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol a csokitorta mellett sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Polonkainé Kati
Megsütöttem, nagyon finom lett, én tettem bele gy kis citromhéjat, nekem az úgy az igazi.
Annus
Köszönöm a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Emese Gellérfi
Követtem a leírásodat, ugyanúgy csináltam mindent, isteni finom, puha, mutatós lett! Köszönöm a receptet! 🙂
Annus
Köszönöm a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Krecz Nóra
Drága Annuskám ! A recept-ek egyszerűen tökéletes 😊😍 köszönöm szépen aranyos vagy hogy +osztod 😊
Annus
Köszönöm a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Irena Szabariová
Megsútôttem, Fínom lett, kôszônôm a receptet
Annus
Köszönöm a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Olàh judit
Szia szeretném még kérdezni mi a neve és a màrkàja az aprító nak amit hasznàlsz köszönöm.
Annus
Szia Judit! Ez ak onyhai robotgép a Boschtól egy MultiTalent.
Catalina Eva
Nagyon megkivantam a tesztat mikozben neztem a viseo-t. Kerlek szepen, milyen homersekleten sutotted, es aragaznak hogyan felel ez meg? Koszonom.
Annus
Kedves Éva, köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik 😊🤗🥰 Én mindig az első pontban leírom, hogy hány fokon kell sütni. A te sütődet nem ismerem így nem tudom megmondani minek felel meg.
Catalina Eva
"Egy 39 x 26 cm-es nagy tepsit előkészítünk és a sütőt 200 fokra előmelegítjük." Bocsanatot kerek de nem vettem eszre.
Fazekas Klára
Kedves Annuska!
Egyenlöre csak a recepteket olvastam el es máris imádom !
További sok sikert: Klára
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést. Nagyon örülök neki, hogy tetszenek 😊🤗🥰
Judit McP
nagyon jo recept, a csalad nem tudta eldonteni, hogy a turogombocot vagy ezt az almas pitet akarjak ma, igy mindkettot megcsinaltam 🙂
Friss alma helyett kortebefottet es mirelit afonya, malna, szeder kevereket tettem bele. A fagyasztott gyumolcsoket felolvasztottam es szitan gyengen kinyomkodtam. Ugyanannyi gyumolcsot hasznaltam, mint a videoban lattam, ugy "szemre". Tokeletes lett! Koszonom!
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Josef
Ez az öt csillag nem csak erre a reaceptre szól!
Essig amit megcsináltam mindegyik 5*-os.
KÖSZÖNÖM.Szinte nincs is olyan hét,hogy ne csinálnék valamit Annuskámtól !
Vörös József
Igazán gusztusos holnap ki is próbálom...Köszönöm
Annus
Örülök, hogy megtetszett 😊🤗🥰
Fodor Ria
Nagyon szeretem a receptjeidet, pontos, precíz útmutatásokat adsz, könnyű ezek alapján jókat sütni!
Annus
Jaj, de örülök neki 😊 Köszönöm szépen a visszajelzést.
Papp Józsefné Erzsi
Imádom a munkáidat amiota megláttam ujra tanulok sütni. Sok puszi érte Nagyon szeretünk
Annus
Köszönöm szépen a kedves visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Kérlek, ha teheted értékeld a receptet az 5 csillag megnyomásával, ezzel segíted a munkámat, hogy továbbra is új recepteket készíthessek nektek.🤍
H Niki
Nagyon szuper recept, mindig húzódoztam nekiugrani egy pitének. Nagyon szeretem, de már sok nagyon gyengét vettem, ezt látva eldöntöttem itt az idő.
Ez pont olyan amit szerettem hajdanán gyerekfejjel, meg olyan nagyis. Könnyű volt megcsinálni. Bitang sokat ettem belőle 🤦♀️😁🥰
Mostmár fogom készíteni.
Annus
Jaj, nagyon örülök neki! Köszönöm szépen ezt a csodálatos visszajelzést 😊🤗🥰
L.Andi
Nekem is nagyon finomra sikerült, köszönöm ezt a kiváló receptet és az ízléses videót. Öröm volt megsütni, ajánlani fogom a barátaimnak is, mert nekik ebből sajnos nem jutott.
Annus
Jaj, de örülök neki 😊 Köszönöm szépen a visszajelzést.
Zita
Egy hónappal ezelőtt megsutottem a sütit a receptet alapján és isteni finom lett. Akkora sikere volt, hogy a családom alig várja már, hogy karácsonyra újra megsüssem.
Nagyon szépen köszönöm
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Kreditke
Ma megsütöttem, nagyon finom lett, és ráadásul majdnem olyan, mint a mamám receptje. 3 dolgot megtanultam: 1. Tényleg nem kell sütőpapír, 2. miért kell jól megszurkálni 3. A morzsolás után jön a tejföl, tojássárgája. Nagyon szépen köszönöm!
Annus
Jaj, nagyon örülök neki! Köszönöm szépen ezt a csodálatos visszajelzést 😊🤗🥰
L.Andi
Ismét megsütöttem és ismét nagyon finom lett. Pontosan, szépen betartva a receptet. Nálam az almareszelés az érzékeny pont, de most elővettem a robotgépet, így már pofon egyszerű és gyors volt minden. Annyira hálás vagyok ezért az eredeti almás pite receptért, hogy el sem tudom mondani. Továbbá hálás az a sok barát, akit megkínáltam vele. Köszönöm Annuska!
Annus
Jaj, de örülök neki 😊 Köszönöm szépen a visszajelzést.
Hajdu Kata
Köszönöm szépen a receptet!
A kislányom kért almás pitét, és a Te receptedet választottuk, együtt néztük a videót és együtt is sütöttük meg!
Nagyon finom, pihe puha omlós tészta!
Annus
Jaj, de örülök neki 😊 Köszönöm szépen a visszajelzést.
Vincze Marianna
Nagyon finom lett.
Köszönöm szépen 🤪😊🥰
Annus
Nagyon örülök, hogy kipróbáltad és nektek is úgy ízlett, mint nekünk. 😊🤗🥰
Timi
Kedves Annus, nagyon finom a süti, régóta kerestem ezt az ízt.
Annus
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik 😊🤗🥰
Soos Renáta
Az igazság az, hogy pontosan ugyanaz a gond; mint a legtöbb receptnél.. kimértem pontosan mindent a leírás szerint és ennek ellenére is baromi száraz lett és porhanyós a tészta, egyáltalán nem lehetett rendes tésztáva gyúrni. Szétesik.
Annus
Ilyenkor mindig vígasztal az a több száz komment, üzenet azoktól, akik valóban a recept szerint készítették el sikeresen és azóta a családnak új kedvence lett. 😊 Bízom benne, hogy máshol megtalálod azt a receptet, tudást, amire szükséged van, hogy te is sikeresen elkészíthesd.
Miklos Piroska
Köszönöm a receptet.Követlek imádom a sütiket.Adjon a Jóisten jó egészséget neked.
Annus
Nagyon köszönöm a támogatásodat és a kedvességedet! Nagyon jólesik. 😊🤗🥰
Borò
Minden igyekezetem ellenére, hozzávalók grammra pontosan kimerese után a videót utánozva a tészta egy kezelhetetlen, morzsolòdò szikladarab lett.
Sajnálom, jó receptnek tűnt.
Annus
Ilyenkor mindig vígasztal az a több száz komment, üzenet azoktól, akik valóban a recept szerint készítették el sikeresen és azóta a családnak új kedvence lett. 😊 Bízom benne, hogy máshol megtalálod azt a receptet, tudást, amire szükséged van, hogy te is sikeresen elkészíthesd.
Rózsa Viktória
Elkészítettem pontosan a recept szerint. Isteni finom lett, és nagyon nagy segítség volt a videó is. A hétvégén újra megsütöm, és még biztosan máskor is.
Köszönöm szépen!
Annus
Jaj, nagyon örülök neki! Köszönöm szépen ezt a csodálatos visszajelzést 😊🤗🥰
Vanessza
Szia!
Már többször elkészítettem ezt a receptet és mindenkinek nagyon ízlett.Anyukám megkért,hogy karácsonykor is csináljam meg csak 1 kg lisztből.Tudnál nekem segíteni ha 1kg lisztből csinálom akkor a többi hozzávalóból mennyit kell tenni?🥺❤️
Annus
Kedves Vanessza, sokkal jobban jársz, ha két külön adagot készítesz. Ha egyszerre gyúrod be pont a dupláját az 1 kg liszthez, tovább kell dolgoznod a tésztával és megolvadnak a zsíradékok, így az eredmény nem lesz olyan omlós, mint a szimpla adag. Plusz, amíg az egyik tepsit sütöd, a másik tepsin az alma eláztatja a tésztát az állás közben. Ha mégis egyszerre szeretnéd begyúrni, akkor minden pont kettővel kell szorozni, hogy jó legyen.❤️
Vanessza
Köszönöm❤️❤️❤️