Ez a puha almás süti egy igazi klasszikus, ami csodásan mutat minden desszert asztalon. Az évek alatt átesett egy kis ráncfelvarráson, ugyanis a vajat és a cukrot is felére csökkentettük a tésztában. Azt szeretem ebben a sütiben, hogy könnyű összeállítani a tésztáját és tele lehet pakolni jó sok gyümölccsel és lekvárral.

Mi az alma-baracklekvár párost szeretjük a legjobban, de nyugodtan kísérletezz körtével vagy más gyümölcsökkel és lekvárokkal is.

Lehet hozzá kristálycukrot is használni, de akkor tovább kell dolgozni a robotgéppel. Egészen addig, amíg a cukor felolvad a vajban. Ezért praktikusabb a porcukor, amit itthon szoktam darálni sima kristálycukorból. Így tutira nem csomós és az ára is kedvezőbb.

Fontos, hogy ne hűtőhideg tojást használjunk, mert akkor összekapja a vajat kis darabokra és hiába a robotgépes keverés, a sütőben el fog vizesedni a tészta.

Puha almás süti recept

Előkészítési idő 20 perc
Főzési idő 1 óra 10 perc
Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Adag 6
Ez a puha almás süti egy igazi klasszikus, ami csodásan mutat minden desszert asztalon. A puha almás süti kevés alapanyagból áll és egyszerűen elkészíthető.

Hozzávalók

  • 20 dkg finomliszt (BL55)
  • 1 teáskanál sütőpor (8 gramm)
  • 1 csipet
  • 13 dkg vaj (puha)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 14 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 5 evőkanál baracklekvár
  • 4 db alma (pl.: Gála)
  • ½ teáskanál őrölt fahéj

A tálaláshoz:

  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés 

  • Egy 24 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk és a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül) előmelegítjük. A tésztához először a száraz alapanyagokat keverjük össze, azaz a lisztet, sütőport és a sót.
  • A puha vajat krémesre keverjük egy keverőtálban. Jöhet hozzá a vaníliás cukor és a porcukor több részletben, hogy ne csapjon ki a tálból. Ha már szép habos jöhetnek a tojások. Egyszerre csak egyet adjunk hozzá, hogy szépen bele tudjuk dolgozni. A harmadik tojásnak elég csak a sárgája. Érdemes megállni és egy spatulával leszedni a tál oldalára kiment részeket.
  • A lisztes keveréket több kisebb adagban beleszitáljuk, hogy laza és csomómentes tésztát kapjunk. Szedjük az előkészített tortaformába és simítsuk el a felületét. Kanalazzunk rá lekvárt gazdagon. Ha esetleg a lekvárod nagyon sűrű, melegítsd meg, hogy folyósabb legyen és könnyebben eloszlasd a tészta tetején.
  • Most jöhetnek az almák, amiket egyesével meghámozunk, félbevágunk, kivájuk a magházukat és kivágjuk a csutka maradék részeit. Keresztben szeleteljük fel vékonyan a feleket. Tegyük őket a tésztára és alaposan nyomkodjuk bele, hogy 1 centire a besüllyedjen. A többi almát is ugyanígy pakoljuk rá, amíg tele lesz a forma.
  • Hintsük meg kevés őrölt fahéjjal és a maradék lekvárt kanalazzuk a gyümölcsök tetejére. Így mehet az előmelegített sütőbe 70 percre sülni. Kihűlés után porcukorral meghintve tálaljuk.
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 1200 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Magyar
Kulcsszó: almás süti, puha almás süti

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .