A bulgur egy nagyon klassz alapanyag, nem csoda, hogy komoly rajongótábora van, ha tartalmas ételeket lehet belőle készíteni. Ha ebből a salátából a két evőkanál olajat elhagynánk, akkor beleférne a legszigorúbb diétába is, mert az édes ízről is a répa és a datolya gondoskodik és nem méz vagy finomított cukor. A sok olaj helyett tahinit használok hozzá, ami finoman fűszerezi is.
TÉNÉ azaz teljes értékű növényi étrend
Ez gyakorlatilag nem a vegánságról szól, hanem arról, hogy csak teljes értékű alapanyagokat használjunk és mellőzzük az olyan finomított élelmiszereket, mint az étolaj vagy a cukor. Ez az étel, ha a két evőkanál olajat elhagynánk, akkor teljesen beleférne a TÉNÉ diétába is, mert az édes ízről is a répa és a datolya gondoskodik és nem az agave szirup vagy finomított cukor. Hogy ne legyen száraz én tahinit használok hozzá a még több olaj helyett, ami nagyon jó zsíradék pótló a TÉNÉ receptekhez.
Bulgur saláta vagy köret?
Ha csak simán hétköznapra készítem ezt a salátát, akkor nem szoktam külön dresszinget is készíteni hozzá. Csak az olajjal és kevés citromlével forgatom össze. Ilyenkor köretként eszem sült füstölt tofuval vagy más gazdagabb feltéttel. Azonban, ha önálló fogásként tálalom, akkor igénylem, hogy legyen hozzá egy gazdag, selymes öntet is tele ízzel. Ehhez igyekszem elhagyni az olajat és a cukrot és datolyával, tahinivel készítem el.
Legfinomabb datolya
Én mindig olyan datolyát keresek, amin a fresh dates felirat van mert puhább és frissebb az íze, mint annak, amit tovább hagytak a napon aszalódni és aszalt datolyaként árusítják. Ráadásul az ára is jóval kedvezőbb szokott lenni. Egy nagy dobozzal általában 1200 Ft-ba szokott kerülni, míg a többi a háromszorosa is akár. A vízben áztatás segít abban, hogy finomabbra turmixoljuk és jobban kiadja az édes ízést az öntetbe.
Zöldséges bulgur recept
A bulgur egy szuper alapanyag és szerencsére itt nálunk vidéken is minden üzletben beszerezhető már. Az íze és az állaga is a tarhonyára hasonlít a leginkább, hiszen búzaszemekből készül, amit előfőznek majd szárítás után törnek rizsszem nagyságúra. Nagyjából úgy is kell elkészíteni, mint a rizst, érdemes egy szűrőben alaposan átöbílteni folyó víz alatt, majd dupla mennyiségű vízzel puhára párolni. Az a mázli, hogy elég felforralni és utána szép lassan a saját gőzében megpuhul. Mivel olyan, mint a tarhonya vagy a rizs, tökéletes köret pl. raguk mellé is.
Bulgur saláta extrákkal
Lehetne tovább fűszerezni fokhagymával, aszalt paradicsommal vagy például pirított dióval is nagyon finom. Zöldekből a leginkább rukkolával és bébispenóttal szeretem kiegészíteni, de ezeket csak közvetlen a tálalás előtt forgatom bele, hogy ne ázzon el a levél. Zöldségek közül sütve nagyon jó bele a cukkini, sütőtök és a padlizsán is. Nyersen meg gyakorlatilag minden jól áll neki, nálam a pritamin paprikra a leggyakoribb vendégszereplő.
📖 Recept
Zöldséges bulgur saláta
Hozzávalók
A salátához:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 db sárgarépa
- 20 dkg bulgur
- 4 dl víz
- 1 teáskanál só
- ½ db kígyóuborka
- 2 db paradicsom
- ½ db lilahagyma
- ½ csokor petrezselyem
- ½ db citrom
A salátadresszinghez:
- 4 db datolya (puha)
- 1 db citrom (kezeletlen vagy bio)
- 4 evőkanál tahini
- só és frissen őrölt bors
Elkészítés
- A dresszinghez kimagozzuk a datolyát és 1 dl forró vízbe áztatjuk. A répákat meghámozzuk és félkarikákra vágjuk. Egy kisebb lábost (1,5 literes) erősen felhevítünk. Belecsorgatunk egy kanál olívaolajat és rá söpörjük a répát. Sózzuk, borsozzuk és kevergetve kicsit lepirítjuk, hogy barnára karamellizálódjon itt-ott. Végül 2-3 kanál vizet öntünk rá és alacsony lángon 10 percig pároljuk lefedve.
- A bulgurt folyó víz alatt alaposan átöblítjük és a párolt répához szórjuk. Öntsük fel kétszeres mennyiségű (4 dl) vízzel. Sózzuk meg, keverjük át és várjuk meg, hogy felforrjon. Fedjük le és tegyük félre 20 percre, hogy megduzzadjon és megpuhuljon. Ennyi idő pont elég neki, nem kell azon izgulni, hogy leég vagy nem főtt át.
- Szedjük egy nagy salátástálba, hogy gyorsabban hűljön és keverjük át. Aprítsuk hozzá a többi zöldséget is. Az uborkát, paradicsomot és a lilahagymát is tetszés szerint apríthatjuk falatnyi darabokra. A petrezselymet elég nagyjából kicsire vágni, nem kell egészen finomra. Mindet szórjunk a tálba és alaposan forgassuk össze. Hogy ne tapadjon össze, locsoljuk meg a maradék 1 evőkanál olajjal, facsarjuk rá a fél citrom levét, sózzuk, borsozzuk és keverjük össze.
- A datolyákat áttesszük egy késes aprítóba, 4 evőkanál vízzel és a tahinivel. Reszeljünk bele kevés citromhéjat és facsarjuk bele a citrom levét is. Sózzuk, borsozzuk és így aprítsuk teljesen finomra. Ha sűrűnek tűnik, akkor még hígíthatjuk a datolya vizével, hogy folyós salátaöntetet kapjunk. Végül tálaljuk a salátával.
▶️ Tahini recept elkészítése házilag
Egyszerű bulgur recept
Még több vegán recept videó, ide kattintva.
Kenyér receptek, ide kattintva.
Házias receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?