Nagyon sokféle saláta készül padlizsánból, nekem ez a legendás joghurtos török padlizsánsaláta a kedvenc verzióm. Klassz köretnek is grillen sült húsok mellé vagy pitákba, tortillákba, szendvicsekbe kenve is jól csúszik.
Padlizsán pizsomában
A klasszikus török előkészítés, hogy nagyjából a héja felét levágjuk csíkosan, mintha pizsamát viselne. A héja finom ízt ad neki és a joghurtot is lilásra színezi, de a túl sok héjtól nem lesz jó a saláta állaga, ezért a szószos receptekben érdemes a felétől elbúcsúzni.
Joghurtos török padlizsánsaláta fűszerezése
A fűszerezésre fektessük nagyobb figyelmet, mert a padlizsán, mint egy szivacs, úgy szívja magába az ízeket és a precíz előkészítés elengedhetetlen a finom salátához. Természetesen úgy még autentikusabb lenne, ha őrölt római köményt, őrölt koriander magot és citromot is használnánk hozzá, de annyira megszoktam a török büfés verziót, hogy igazodtam az egyszerűségéhez az évek alatt.
A padlizsán sütése
Lehetne sütni 200 fokos sütőben egy tepsin szétterítve vagy sokan bő olajban szokták sütni, de én például ezt egyáltalán nem szeretem. Túl olajos lesz, mert a padlizsán nagyon sok olajat tud felszívni. A faszenes grillen lesz a legfinomabb, de egy saláta miatt nem szoktam begyújtani, ezért szoktam a kontaktgrillt választani.
Török vagy görög joghurt?
Természetesen törökkel a legfinomabb, de sajnos itthon nagyon kevés helyen lehet kapni, ezért görög joghurttal a legjobb helyettesíteni. Szinte látom a kérdéseket, hogy lehet-e tejföllel, kefírrel, sima joghurttal és a rövid válaszom nem. A hosszú válaszom pedig az, hogy természetesen elkészítheted más tejtermékkel, akár kókuszjoghurttal is, de az íze egyáltalán nem fog hasonlítani. A görög joghurtból a só egy olyan ízt hoz ki, ami teljesen felidézi a nyaraláson kóstolt ízeket.
📖 Recept
Joghurtos török padlizsánsaláta recept
Hozzávalók
- 1 db padlizsán (30 dkg)
- só és frissen őrölt bors
- 1 evőkanál étolaj
- 20 dkg görög joghurt
- 1 db fokhagymagerezd
- 1 evőkanál olívaolaj
- ½ teáskanál füstölt paprika
- 1 evőkanál petrezselyem
Elkészítés
- A padlizsán két végét levágjuk, az aljára állítjuk, és a héj felét függőleges csíkokban levágjuk. Fél centis szeletekre daraboljuk és egy tálra fektetjük. Minden oldalát fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal és spricceljük meg kevés olajjal.
- A forró grilllapra (vagy sütőbe) pakoljuk egy rétegben és 5-6 perc alatt barnára sütjük. A barnára sült részek adják majd a jellegzetes ízét, ezt a részt ne kapkodjuk el. Ha megsült minden szelet tegyük félre hűlni. Az öntethez szedjük a görög joghurtot egy tálba. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük és finomra aprítjuk. Így seperjük a tálba. Sózzuk meg, de arra készüljünk, hogy több só kell bele, mint gondolnánk. Érdemes többször megkóstolni, hogy biztosan elég legyen.
- A langyosra hűlt szeleteket kisebb kockákra vágva szedjük az öntethez és keverjük alaposan össze. Természetesen lehet azonnal is tálalni, de 1-2 óra hűtés után sokkal finomabb íze lesz. Tálalásnál csorgassunk rá olívaolajat, hintsük meg füstölt paprikával és petrezselyemmel gazdagon. Hűtőben 4 napig tartható el.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Maria Barnes
YOU ALWAYS INCREASE MY CULINARY SKILLS AND TASTE BUDS. THANK YOU MARIA BARNES 😋😊