Nagyon sokféle saláta készül padlizsánból, nekem ez a legendás joghurtos török padlizsánsaláta a kedvenc verzióm. Klassz köretnek is grillen sült húsok mellé vagy pitákba, tortillákba, szendvicsekbe kenve is jól csúszik.
Hozzávalók
1dbpadlizsán(30 dkg)
só és frissen őrölt bors
1evőkanálétolaj
20dkggörög joghurt
1dbfokhagymagerezd
1evőkanálolívaolaj
½teáskanálfüstölt paprika
1evőkanálpetrezselyem
Elkészítés
A padlizsán két végét levágjuk, az aljára állítjuk, és a héj felét függőleges csíkokban levágjuk. Fél centis szeletekre daraboljuk és egy tálra fektetjük. Minden oldalát fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal és spricceljük meg kevés olajjal.
A forró grilllapra (vagy sütőbe) pakoljuk egy rétegben és 5-6 perc alatt barnára sütjük. A barnára sült részek adják majd a jellegzetes ízét, ezt a részt ne kapkodjuk el. Ha megsült minden szelet tegyük félre hűlni. Az öntethez szedjük a görög joghurtot egy tálba. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük és finomra aprítjuk. Így seperjük a tálba. Sózzuk meg, de arra készüljünk, hogy több só kell bele, mint gondolnánk. Érdemes többször megkóstolni, hogy biztosan elég legyen.
A langyosra hűlt szeleteket kisebb kockákra vágva szedjük az öntethez és keverjük alaposan össze. Természetesen lehet azonnal is tálalni, de 1-2 óra hűtés után sokkal finomabb íze lesz. Tálalásnál csorgassunk rá olívaolajat, hintsük meg füstölt paprikával és petrezselyemmel gazdagon. Hűtőben 4 napig tartható el.