A hazai után a második legmenőbb lecsó a shakshuka. Izraeli fogásként ismerjük, de valójában sok helyen készítik a Közel-Keleten is. A főbb alapanyagai ugyanúgy a hagyma, paprika és a pardicsom, de a fűszerezése teljesen más, máris mutatom.
A shakshuka hozzávalói
Kápiát vagy pritamin paprikát érdemes használni hozzá, ezek finom édesre főnek benne. A fűszerezés a lelke ennek az ételnek. Érdemes precízen mérni, mert elég karakteres a koriander mag, csilipaprika vagy például a római kömény is, aminek az íze kicsit sem hasonlít, a magyar konyhában ismert fűszerkömény ízére.
Ráadásul a közel-keleti ízekhez még fahéj is társul, amit végképp nem szoktunk meg a sós ételekben, de ebben a mennyiségben nem is lesz kiérezhető, csak komplexebbé teszi az ízeket. Ha valamelyik fűszertől idegenkedsz, akkor inkább hagyd ki teljesen, mint helyettesítsd valami mással.
📖 Recept
Saksuka recept
Hozzávalók
- 3 evőkanál étolaj
- 1 db vöröshagyma (8 dkg)
- 2 db fokhagymagerezd
- 1 teáskanál őrölt koriandermag
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 evőkanál pirospaprika
- ½ teáskanál csilipehely
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só és frissen őrölt bors
- 60 dkg paprika (kápia vagy pritamin)
- 25 dkg paradicsom
- 20 dkg darabolt-paradicsomkonzerv
- 4 db tojás (L-es)
- 10 dkg fetasajt
- ¼ csokor koriander zöld vagy petrezselyemzöld
Elkészítés
- Először is felhevítjük a serpenyőt és olajat öntünk bele. Rászedjük a finomra aprított hagymát és hozzádaraboljuk a fokhagymát. Keverjük át és mérsékelt tűzön süssük puhára. Ilyenkor nem kell nagyon lepirítani, inkább csak a párolás a cél. Közben van időnk a paprikákat kicsumázni és nagyobb darabokra vágni. Ha vékonyan csíkozod, akkor nagyon szétfő. Szórjuk a serpenyőbe és keverjük el, hogy átforrósodjon.
- Amikor már intenzíven illatoznak a fűszerek beleszórhatjuk a paprikákat. Kicsit átmozgatjuk, hogy bevonja a zöldséget. A paradicsomokat kisebb darabokra vágva forgassuk bele. A darabolt paradicsom konzerv használata meglepő lehet, de sok időt nyerünk vele és én nagyon tudok rajongani az ilyen praktikus megoldásokért. Persze lehet helyette paradicsompürét is használni vagy friss, paradicsom mennyiséget növelni benne. Fedjük le és 10 perc alatt főzzük puhára.
- A fakanállal készítsünk egy kis fészket a tojásoknak. A biztonság kedvéért a tojásokat egyesével üssük fel egy tálba és így öntsük óvatosan az előkészített helyére. Még mielőtt megszilárdul sózzuk, borsozzuk és fedjük le, hogy a gőzben gyorsabban meg tudjon szilárdulni a tojások teteje is. Így garantáltan folyós marad a sárgája. A tálaláshoz a tetejére morzsolunk egy kevés feta sajtot, ami nagyon - nagyon jól áll ennek az ételnek. Végül friss koriander levéllel vagy petrussal hintjük meg.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Prof.dr. Gaal Zoltán
Csodás vagy!
Tundér vagy!
73 évem alatt mindig ilyen élettel teli IGAZI EMBEREKET kerestem!
Persze, hogy találtam is! (az arány 1milióból 1!!!
Imadok oregen fozni!
Fiatalon csak szeretkezni és inni szerettem...bocsi a szó kimondásért de TE SZUPER NO VAGY! megérdemled az ISTENI oszinteséget!
Annus
Kedves Zoltán, nagyon köszönöm a kedves szavakat. Jól esett olvasni.