Sokan nyűgként tekintenek a palacsinta készítésre, amin mindenképpen szeretnék változtatni, ezért mutatok 2 módszert a tészta bekeverésére és 2 módszert a kisütésére, amik nekem beváltak a palacsinta sütésre. A hagyományos palacsinta akkor finom, ha nem kartonosan száraz, de nem is gumiszerű, hanem pont jó az állaga. Vékony vagy vastag, az nálunk családtagonként változik, gondolom nálatok is.
Tojásos palacsinta tészta
Annak ellenére, hogy a palacsinta valójában meglehetősen egyszerű fontosak az arányok. A palacsinta eleinte jó tojásosan készült, mert azt hittem, hogy attól lesz igazán, gazdag és finom, de nem lett sosem az igazi. Aztán egyszer kénytelen voltam kispórolni belőle és nagyon finom lett. Hasonlított arra az ízre, állagra, amit évek óta kerestem, így végül egy darab tojással lett az én receptem, nekünk a legjobb.
Kézzel bekevert palacsinta gép nélkül
Ha nincs se botmixered, se turmixgéped, akkor mindent elő kell készíteni. Üssük fel a tojást. A lisztet, a cukrot és a sót keverjük össze egy közepes méretű keverőtálban. A kimért tejet folyamatos lassú keverés mellett a liszthez kezdjük önteni. Arra törekedj, hogy a széléről, mindig egy kevés lisztet keverj a közepére a tejbe. Ha úgy érzed, hogy híg részek is vannak benne, akkor ne adj hozzá addig több tejet, amíg nem keveredik egyenletes a sűrűségűre. Akkor apránként megint jöhet bele tej. Ha a már a szélén csak kevés liszt van, adjuk hozzá a tojást, és kavarjuk össze. A maradék tejjel pedig simán mixeljük simára. Jöhet az olaj, amivel addig kell keverni, amíg eltűnik a felszínéről. Végül a vízzel hígítsuk fel, így tuti csomómentes lesz. Ha véletlenül csomós lesz a tészta, akkor csak simán öntsd át egy szűrőn és süsd ki nyugodtan, mintha mi sem történt volna.
Ha közben megállnál tojást törni vagy mást csinálni, sajnos össze tud állni a tészta, ezért fontos az előkészítés és a folyadékok fokozatos adagolása.
Sütés előtt álljon egy kicsit
A palacsinta tésztának külön jót tesz, ha áll egy órát sütés előtt, hogy a liszt meg tudjon duzzadni és rendesen felvegye a folyadékot. Nálunk csak nagyon ritkán fordul elő, hogy erre időt szánjunk. Olyan hatalmas különbség nincs, de tényleg finomabb, jobb az állaga annak, aminek a tésztája akár 1 órát, akár egy éjszakát állomásozott a hűtőben.
Palacsintasütő gép
Ez nem egy szponzorált poszt, és nem is ajánlok konkrét palacsintasütő-gépet. Az évek alatt már többet próbáltam, és minddel elégedett voltam. A bevonata nekem fontos, hogy a videón látható gránitos legyen, mert arra tényleg semmi nem tapad le. Öröm vele a munka.
📖 Recept
Hagyományos palacsinta recept
Hozzávalók
- 1 db tojás
- 3 dl tej
- 20 dkg finomliszt (BL55)
- 3 dkg cukor (2 evőkanál)
- ½ teáskanál só
- 2 dl szóda (szénsavas víz)
- 5 evőkanál olaj
Elkészítés
- Felütjük a tojást egy mérőkancsóba. Hozzáöntjük a tejet, beleszórjuk a lisztet, cukrot, a sót és botmixerrel összedolgozzuk. Beleöntjük a vizet és ezzel is elkeverjük. Végül jöhet az olaj és egy utolsó mixelés.
- Egy serpenyőt vagy palacsintasütőt a maximális fokozatra felhevítünk. Ha serpenyőt használunk, akkor az első alá tegyünk pár csepp olajat és már kezdhetjük is sütni a palacsintákat. Az első oldalt általában 1-1,5 percig sütöm, a másodikat átfordítás után csak fél-1 percig szoktam. Az átfordítással mindig megvárom, hogy körben a tészta széle barnás legyen, akkor tuti nem szakad el átfordítás közben.
10-12 db lesz belőle
További palacsinta receptek:
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Pollàkné Kovàcs Karolina
Nagyon jó a recept, mindig így csinàlom. Köszönöm !
NUSI
KEDVES ANUSKA KOVETEM A RECEPTEKET NAGYON ORULOK HAGY RAD TALALTAM NAGYON JOK LEHET TEGED KOVETNI ES OSZINTEN MINDENT MEG MUTAC A JO ISTEN ALDJON MEG JO EGESZSEGEL HOGY MEG SOK MINDENT MUTASAL BE NEKUNK UDVOZLETEM NUSI!
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Kérlek, ha teheted értékel a receptet az 5 csillag megnyomásával, ezzel segíted a munkámat.🤍
Éva
Kedves Annuskám! Pontosan így voltam, ahogyan te is leírtad. Mindig azt mondtam, hogy én nem tudok jó palacsintát sütni, mert olyan rágós, nem az igazi. A te recepteddel sikerült végre igazán finom palacsintát sütni. Igaz, hogy nem volt szénsavas vizem, de pótoltam szódabikarbónával. Köszönöm
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Kérlek, ha teheted értékeld a receptet az 5 csillag megnyomásával, ezzel segíted a munkámat, hogy továbbra is új recepteket készíthessek nektek.🤍
Bakonyi Anna
Szép estét!
Kipróbáltam ès isteni lett. Ez a botmixeres, kancsós trükk sosem jutott volna eszembe. Sokkal gyorsabb, könnyebb. Mindig így fogom ezentúl kèszíteni ès ezzel a recepttel.
Köszönöm szépen. 😘
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést. 😊🤗🥰 Örülök, hogy hasznos lett!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Nikolett
Mindig kerestem azt a receptet ami hasonlít a mamáméhoz. Most ez a recept tökéletesen hasonlít az övéhez. Köszönöm szépen 😊 ❤️
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést. Nagyon örülök neki, hogy olyan lett, ami hasonlít a mamádéhoz! 😊🤗🥰
Judit
Fantasztikusak a receptjeid Annuska! Köszönöm szépen.
Annus
Köszönöm szépen! 😊🤗🥰 Jólesik!
Mariann
Kedves Annuskám! Nagyon szuper a videód!
Én örömmel néznék még ilyen hagyományos tökéletes receptek Tőled!:)
Nagyon köszönöm.
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Marta Barta
Szuper recept!
Annus
Örülök, hogy megtetszett 😊🤗🥰
Terézia
Szeretem nagyon a receptjeidet! Mindig tanul az ember! Köszönöm!
Annus
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik 😊🤗🥰
Andrea
Nagyon finom, kitűnő az arány. Köszönöm szépen Annuska.
Annus
Köszönöm szépen ezt a csodálatos visszajelzést 😊🤗🥰
Dr.Tóthné Szabó Ágnes
Kedves Annuska!
Most jött szembe a recept, sütni is fogok ma palacsintát. Szeretném, ha feltennéd a Képviselőfánk receptjét. Előre is köszönöm. Boldog, sikeres új évet kívánok sok szeretettel
Annus
Köszönöm szépen a kedves visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Gizus
Tökéletes a recept, mint az összes többi is:)))
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Eva
Kituno a recept ,koszonet erte !
Annus
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik 😊🤗🥰
Papp
Ilyen mennyiséghez mindig csak egy tojást adtam. Jó állaga lesz a palacsintának, ha sütés után kicsi olvasztott vajjal megkenjünk (elvileg lehet margarinnal, olajjal is átkenni). Rendes palacsintasütőt piacon lehet venni (nyeles), kik kell égetni, utána csak finoman mosogatni, nem dörzsölni.
Annus
A szuper emberek köztünk járnak! Én mindig is tudtam. 😊
Edina
Kedves Annuska! Én csak tojás sárgáját tettem bele, ezért picivel több tejet, és reszelt almát. Mini palacsintákat sütöttem. Isteni lett. Köszönöm az alapreceptet. Üdvözlettel: Edina
Annus
Örülök, hogy elnyerte a tetszésedett!😊🤗🥰