A menemen a török lecsó recept a világ egyik legjobb tojásos étele. A törökök imádják a sajtokat, így nem csoda, hogy ez a menemen török lecsó kulcsfontosságú eleme is. Amikor először találkoztam ezzel egy török nyaraláson, azonnal kíváncsivá tett. Szeretem-e én annyira a sajtot, hogy nem rontja-e el a lecsót? Szerelem volt első kóstolásra. Nem véletlenül mondják a törökök, hogy a menemen a világ legjobb tojásos étele. És nem véletlenül mondják a franciák, hogy sajttal minden jobb.

Paprika és paradicsom

Hazánkban a szentesi kosszarvú paprika az, ami leginkább hasonlít a törököknél elterjedt paprikára. Nagyon ízletes, húsos fajta és bár csípősnek tűnik valójában van belőle csemege és erős is. Természetesen, ahogy a magyar lecsónál, itt is használhatsz többfélét, pl. hagyományos TV paprikát, kápiát, pritamint és persze tehetsz hozzá csípőset is ízlésed szerint.
A paradicsomoknál két lehetséges út van. Az egyik, hogy meghámozzuk és felkockázva adjuk az ételhez, a másik, amit én preferálok, hogy félbevágva lereszelem a nagy lyukú részen és így a paradicsomból egy sűrű pép lesz és a héjától is megszabadulok. Három paradicsomot pik-pak le lehet tolni és sokkal krémesebb lesz tőle a menemen.

Sucuk és pastirma

A törökök kolbászát sucuknak nevezik. Többnyire marhahúsból készül, a fűszerezése is kicsit más és több színhúst tartalmaz, mint a mienk. Ettől még simán lehet helyettesíteni egy finom gyulaival, amit meghámozunk és lapokra vágunk. A másik hús, amit használni szoktak a pastirma. Ez egy szárított, préselt marhahús, többnyire enyhén zsíros alkatrészből. Én tarjával helyettesítem, de lehet használni bacont vagy szárított sonkát is.

Kaşar sajt

Hagyományosan kaşar sajtot használnak hozzá, ami leginkább a mi trappistánkra hasonlít, de nem teljesen olyan, ezért én fele részben mozzarellát és fele részben trappistát teszek bele, amitől eszméletlenül finom lesz. Ha szeretnéd, akkor készítheted csak az egyikkel is.

Menemen török lecsó recept

Előkészítési idő 5 perc
Főzési idő 20 perc
Elkészítési idő 30 perc
Adag 2
A világ egyik legjobb tojásos étele a menemen a törökök szerint. Először félve kóstoltam a sajtos lecsót, de alapatalan volt a félelmem. A sajtos lecsó imádni való.

Hozzávalók

A menemenhez:

  • 2 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 4 db paprika (például Szentesi kosszarvú)
  • 10 dkg füstölt csemege kolbász
  • 4 szelet füstölt, főtt tarja
  • 3 db paradicsom
  • 10 dkg mozzarella sajt
  • 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
  • 10 dkg trappista sajt
  • 2 db tojás
  • só és frissen őrölt bors

A menemen tálaláshoz:

  • 2 szál petrezselyem (aprítva)
  • 1 csipet őrölt füstölt paprika
  • 2 szelet kenyér

Elkészítés 

  • A serpenyőben felhevítjük a vajat és az olajat. A paprikákat széles karikákra vágjuk. A magokat nagyjából kiszedjük. A serpenyőbe szórjuk, sózzuk, borsozzuk és időnként átforgatva addig pirítjuk, amíg kicsit megbarnul itt-ott.
  • A kolbászt meghámozzuk és vékony szeletekre vágva a serpenyőbe szórjuk és forgassuk át. A tarját is vékony szeletekre vágva forgassuk ezt is a serpenyőbe. A paradicsomokat félbevágjuk lereszeljük és a serpenyőbe öntjük. Sózzuk meg és lefedve közepes lángon főzzük 10 percig. Átkeverjük és főzzük további 6-7 percig. Ha kevésbé levesesen szereted, akkor ne fedd le, ha párolódjon el a leve. Én odavagyok a szaftos-leveses ételekért ezért fedem le. Ha már a paprika megpuhult jöhet bele a sajt.
  • A mozzarellát rátépkedjük és elkeverjük, hogy teljesen bele tudjon olvadni. Fűszerezzük őrölt füstölt paprikával és forgassuk össze. Reszeljük le a sajtot. és egyenletesen szórjuk a tetejére. Egyesével üssük fel a tojásokat, alakítsunk kis fészket a fakanállal és öntsük bele. Lefedve csak addig főzzük, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még folyik. Tálaláshoz szórjuk meg kevés pirospaprikával és petrussal. Kenyérrel tunkolva a legjobb.
Alapanyag ár: 800 Ft
Recept kategória: Főétel
Konyha: Török
Kulcsszó: lecsó, török recept
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .