A menemen a török lecsó recept a világ egyik legjobb tojásos étele. A törökök imádják a sajtokat, így nem csoda, hogy ez a menemen török lecsó kulcsfontosságú eleme is. Amikor először találkoztam ezzel egy török nyaraláson, azonnal kíváncsivá tett. Szeretem-e én annyira a sajtot, hogy nem rontja-e el a lecsót? Szerelem volt első kóstolásra. Nem véletlenül mondják a törökök, hogy a menemen a világ legjobb tojásos étele. És nem véletlenül mondják a franciák, hogy sajttal minden jobb.
Paprika és paradicsom
Hazánkban a szentesi kosszarvú paprika az, ami leginkább hasonlít a törököknél elterjedt paprikára. Nagyon ízletes, húsos fajta és bár csípősnek tűnik valójában van belőle csemege és erős is. Természetesen, ahogy a magyar lecsónál, itt is használhatsz többfélét, pl. hagyományos TV paprikát, kápiát, pritamint és persze tehetsz hozzá csípőset is ízlésed szerint.
A paradicsomoknál két lehetséges út van. Az egyik, hogy meghámozzuk és felkockázva adjuk az ételhez, a másik, amit én preferálok, hogy félbevágva lereszelem a nagy lyukú részen és így a paradicsomból egy sűrű pép lesz és a héjától is megszabadulok. Három paradicsomot pik-pak le lehet tolni és sokkal krémesebb lesz tőle a menemen.
Sucuk és pastirma
A törökök kolbászát sucuknak nevezik. Többnyire marhahúsból készül, a fűszerezése is kicsit más és több színhúst tartalmaz, mint a mienk. Ettől még simán lehet helyettesíteni egy finom gyulaival, amit meghámozunk és lapokra vágunk. A másik hús, amit használni szoktak a pastirma. Ez egy szárított, préselt marhahús, többnyire enyhén zsíros alkatrészből. Én tarjával helyettesítem, de lehet használni bacont vagy szárított sonkát is.
Kaşar sajt
Hagyományosan kaşar sajtot használnak hozzá, ami leginkább a mi trappistánkra hasonlít, de nem teljesen olyan, ezért én fele részben mozzarellát és fele részben trappistát teszek bele, amitől eszméletlenül finom lesz. Ha szeretnéd, akkor készítheted csak az egyikkel is.
📖 Recept
Menemen török lecsó recept
Hozzávalók
A menemenhez:
- 2 dkg teavaj
- 1 evőkanál olaj
- 4 db paprika (például Szentesi kosszarvú)
- 10 dkg füstölt csemege kolbász
- 4 szelet füstölt, főtt tarja
- 3 db paradicsom
- 10 dkg mozzarella sajt
- 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
- 10 dkg trappista sajt
- 2 db tojás
- só és frissen őrölt bors
A menemen tálaláshoz:
- 2 szál petrezselyem (aprítva)
- 1 csipet őrölt füstölt paprika
- 2 szelet kenyér
Elkészítés
- A serpenyőben felhevítjük a vajat és az olajat. A paprikákat széles karikákra vágjuk. A magokat nagyjából kiszedjük. A serpenyőbe szórjuk, sózzuk, borsozzuk és időnként átforgatva addig pirítjuk, amíg kicsit megbarnul itt-ott.
- A kolbászt meghámozzuk és vékony szeletekre vágva a serpenyőbe szórjuk és forgassuk át. A tarját is vékony szeletekre vágva forgassuk ezt is a serpenyőbe. A paradicsomokat félbevágjuk lereszeljük és a serpenyőbe öntjük. Sózzuk meg és lefedve közepes lángon főzzük 10 percig. Átkeverjük és főzzük további 6-7 percig. Ha kevésbé levesesen szereted, akkor ne fedd le, ha párolódjon el a leve. Én odavagyok a szaftos-leveses ételekért ezért fedem le. Ha már a paprika megpuhult jöhet bele a sajt.
- A mozzarellát rátépkedjük és elkeverjük, hogy teljesen bele tudjon olvadni. Fűszerezzük őrölt füstölt paprikával és forgassuk össze. Reszeljük le a sajtot. és egyenletesen szórjuk a tetejére. Egyesével üssük fel a tojásokat, alakítsunk kis fészket a fakanállal és öntsük bele. Lefedve csak addig főzzük, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még folyik. Tálaláshoz szórjuk meg kevés pirospaprikával és petrussal. Kenyérrel tunkolva a legjobb.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?