A világ egyik legjobb tojásos étele a menemen a törökök szerint. Először félve kóstoltam a sajtos lecsót, de alapatalan volt a félelmem. A sajtos lecsó imádni való.
Hozzávalók
A menemenhez:
2dkgteavaj
1evőkanálolaj
4dbpaprika(például Szentesi kosszarvú)
10dkgfüstölt csemege kolbász
4szeletfüstölt, főtt tarja
3dbparadicsom
10dkgmozzarella sajt
1teáskanálőrölt füstölt paprika
10dkgtrappista sajt
2dbtojás
só és frissen őrölt bors
A menemen tálaláshoz:
2szálpetrezselyem(aprítva)
1csipetőrölt füstölt paprika
2szeletkenyér
Elkészítés
A serpenyőben felhevítjük a vajat és az olajat. A paprikákat széles karikákra vágjuk. A magokat nagyjából kiszedjük. A serpenyőbe szórjuk, sózzuk, borsozzuk és időnként átforgatva addig pirítjuk, amíg kicsit megbarnul itt-ott.
A kolbászt meghámozzuk és vékony szeletekre vágva a serpenyőbe szórjuk és forgassuk át. A tarját is vékony szeletekre vágva forgassuk ezt is a serpenyőbe. A paradicsomokat félbevágjuk lereszeljük és a serpenyőbe öntjük. Sózzuk meg és lefedve közepes lángon főzzük 10 percig. Átkeverjük és főzzük további 6-7 percig. Ha kevésbé levesesen szereted, akkor ne fedd le, ha párolódjon el a leve. Én odavagyok a szaftos-leveses ételekért ezért fedem le. Ha már a paprika megpuhult jöhet bele a sajt.
A mozzarellát rátépkedjük és elkeverjük, hogy teljesen bele tudjon olvadni. Fűszerezzük őrölt füstölt paprikával és forgassuk össze. Reszeljük le a sajtot. és egyenletesen szórjuk a tetejére. Egyesével üssük fel a tojásokat, alakítsunk kis fészket a fakanállal és öntsük bele. Lefedve csak addig főzzük, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még folyik. Tálaláshoz szórjuk meg kevés pirospaprikával és petrussal. Kenyérrel tunkolva a legjobb.