Nagyon csokis Lúdláb torta, konyakos meggyel, vastag csokoládé habbal és puha csokis piskótával készül nálam.  A Lúdláb torta elkészítése videóval sokkal egyszerűbb, ezért felvettem nektek. Márton napra is érdemes elkészíteni, de a lúdláb torta a hétköznapi pillanatokat is ünnepivé varázsolja.

A Lúdláb torta eredete

Állítólag az elnevezése onnan ered, hogy felvágva hasonlít a torta szelet a lúd lábához. Én láttam már lúd lábat is, torta szeletet is, de sok hasonlóságot nem fedeztem fel a kettő között.

Csoki mousse

A hagyományos verzió Párizsi krémmel készül, ami egy meglehetősen nehéz csokikrém. Én a gazdag csokis élményről nem mondtam le, de a krémen sokat könnyítettem és egy selymes csokimousseal készítem inkább.

Rumos vagy konyakos meggy?

Nekem konyakkal sokkal finomabb, de ízlés szerint lehet készíteni rummal ugyanúgy. A jó minőségű, finom konyakmeggy beszerzése a legnehezebb, ezért jobb, ha magunknak készítjük el a recept alapján. A kész konyakos meggy hűtőben akár 1 hónapig is tárolható. A leve többször is felhasználható, 4-5 adag meggyet is olvaszthatunk benne.

Így használd a porzselatint

A porzselatint mindig hideg vízzel kell kikeverni. Kb. annyival, amennyi ellepi. 2-3 percig hagyhatjuk megduzzadni, de nem annyira fontos. Fél percig melegítjük a mikróban és mire kivesszük teljesen szétolvad. Nekem ez a módszer vált be a legjobban. Nem forrósodik túl, csak szépen elolvad. Így tökéletesen fel tudja venni bármelyik hab.

A habtejszín felverése

Szerintem egy kancsóban a legjobb habot verni. Jobban kontrollálni lehet, hogy keményre verjük és ne csapódjon ki a vaj. Ráadásul keverés közben kevésbé fröcsög ki belőle. Legalább 30% zsírtartalma legyen, hogy kemény habot tudjunk verni, de minél magasabb, annál stabilabb habot tudunk készíteni. A felverés pillanatáig tároljuk a hűtőben. A szoba-hőmérsékletű tejszínből nem lehet szép, kemény habot verni.

A csokicseppes díszítés

A készítés minden lépését fontos betartani, hogy ezt az eredményt kapjuk. Először elkészítjük a csokimázat, hogy legyen ideje pár percet hűlni. Aztán szedjük csak le a formát a hűtő hideg tortáról, így a hideg csoki mousse segít megfogni a lefolyó csokit. Ha egy szoba-hőmérsékletű tortára tennénk a mázat, akkor csak a tányéron állna meg.

Klasszikus lúdláb torta

Előkészítési idő 1 nap
Főzési idő 20 perc
Elkészítési idő 1 óra
Adag 8

Hozzávalók

A konyakos meggyhez:

  • 15 dkg meggy (mirelit)
  • 1 dl konyak

A kakaós piskótához:

  • 3 dkg liszt
  • 2,5 dkg étkezési keményítő
  • 1 dkg holland kakaópor
  • 3 db tojás
  • 1 csipet
  • 7 dkg porcukor

A csoki moussehoz:

  • 2 db tojássárgája
  • 8 dkg porcukor
  • 15 dkg étcsokoládé (kisebb darabokra vágva)
  • 2 dkg kakaópor
  • 1,5 dl tej
  • 1 dkg porzselatin
  • 3 dl habtejszín (hideg)

A díszítéshez:

  • 8 dkg étcsokoládé (kisebb darabokra vágva)
  • 1,5 evőkanál étolaj
  • 8 szem kandírozott cseresznye

Elkészítés 

  • A fagyasztott meggyet egy kis kancsóba és öntsünk rá annyi konyakot, hogy szűken ellepje. Ahogy lassan kienged a gyümölcs, szépen belecsúszik majd. Hagyjuk állni 1 napot, hogy az alkohol átjárja a gyümölcsöt.
  • Másnap a piskóta sütéssel folytatjuk. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. Egy tálban keverjük össze a lisztet, étkezési keményítőt és a kakaóport.
  • A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét sózzuk meg és robotgéppel kezdjük el habosítani. Ha már lazán habos, szitáljuk bele a porcukrot. Verjünk belőle fényes, kemény habot, ami nem csúszik a ki a tálból. Jöhet bele a tojások sárgája, amikkel keverjük tovább 3 percig. Szitáljuk bele a kakaóporos keveréket. Egy spatulával, széles mozdulatokkal keverjük össze, hogy ne törjön össze a hab. Szedjük egy sütőpapírral bélelt formába és simítsuk el a tetejét. Párszor ejtsük a munkafelülethez, hogy szépen kitöltse a formát és ne maradjon benne valahol egy nagyobb légüreg. Így süssük készre, 15 - 18 perc alatt az előmelegített sütőben. Akkor jó, ha elválik a tortaforma falától. Tegyük egy rácsra hűlni.
  • A csoki moussehoz a 2 tojássárgához szitáljuk a porcukrot. Az összetört csokira pedig a kakaót szitáljuk rá. A tojásokat keverjük ki a tejjel és állandó keverés mellett hevítsük forráspontig. Ekkor öntsük a kakaós csokoládéra és hagyjuk 5 percet állni, majd keverjük teljesen simára. Ha esetleg nagyobbra vágtad a csokit és nem olvadt fel a forró krémtől, akkor mikróban vagy gőz felett melegíts még rajta kicsit, amíg szép sima lesz.
  • A konyakmeggyet szűrjük le és a levélből egy evőkanállal keverjünk a csokikrémhez. Ha alkoholosabban szereted, akkor 2-3 kanállal is tehetsz hozzá. A piskótát kivesszük a formából és leszedjük róla a sütőpapírt, hogy teljesen ki tudjon hűlni.
  • A porzselatint simára keverjük 2 evőkanál hideg vízzel. Fél percig melegítjük a mikróban és mire kivesszük teljesen szétolvad. A piskótát egy deszkára emeljük. A tortakarikát 22 cm átmérőre állítjuk és körbevágjuk vele a piskótát, hogy egyforma legyen.
  • Tegyük a tortakarikát egy tányérra és nyomjuk bele passzentosan a piskótát. A tejszínből verjünk kemény habot. A feloldott zselatint öntsük a kihűlt csokikrémhez és robotgéppel keverjük 2-3 perc alatt habosítsuk össze. Egy spatulával keverjük hozzá a tejszínhabot és alaposan keverjük össze. Ügyelve rá, hogy ne keverjük túl.
  • Ezen a ponton meglocsolhatjuk a piskótát a konyakos lével, de én nem szeretem eláztatni. Helyette kenek egy kevés mousset a piskótára és így pakolom rá a lecsöpögött meggyet. Terítsük rá a maradék csokishabot. Fedjük le egy fóliával és tegyük a hűtőbe minimum 6 órára.
  • A díszítéshez melegítsük 2x30 másodpercig az étcsokoládét mikróban és keverjük simára. Ekkor jöhet hozzá az olaj is.Egy forró vízben felmelegített és kicsavart textilt szorítsunk kívülről a formára, hogy a mousse picit megolvadjon a szélén és elváljon a karikától. Így szépen le tudjuk emelni róla.
  • A lúdláb torta díszítése általában a teljes csokival bevonás, de én jobban szeretem csöpögősen díszíteni rövidebb-hosszabb csokicseppekkel. Egész egyszerűen egy kis kanállal kanalazzunk a torta szélére a csokiból és picit lökjünk rajta időnként, hogy megfolyjon. A maradék mázat kenjük mindig a torta közepe felé, hogy ne folyjon több le. Ha körbeértünk fedjük be a torta közepét is és simítsuk el körkörösen.
  • Én szeretem kandírozott, piros cseresznyével díszíteni, amiket egyesével leitatok egy textilen. Leteszek kettőt egymással szemben. Majd még kettőt keresztben. Most a maradék részt töltöm ki átlósan 2-2 szemmel, így kapunk 8 egyforma cikket.
    Akár azonnal tálalhatjuk is. Hűtőben 4 napig őrzi meg frissességét.
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 2500 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Magyar
Kulcsszó: csoki mousse, konyakos meggy, Lúdláb torta

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .