Az én tiramisumban a nyers tojásoshoz képest van egy 10 perces többlet munka, amikor a tojássárgákat gőz felett keményre verjük a cukorral, így egy sokkal habosabb és szebben szeletelhető, krémes sütit kapunk. Remélem kipróbálod ezt a verziót, mert szerintem sokkal finomabb, mint a nyers tojásos verzió.

Házi tiramisu recept
Hozzávalók
- 6 db tojássárgája
- 15 dkg cukor
- 50 dkg mascarpone
- 5 dl habtejszín
- 3,5 dl presszókávé
- 3 evőkanál rum (vagy amarettó, marsala)
- 40 db babapiskóta
- 3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
Elkészítés
- Essünk túl a nehezén. Azzal kezdünk, hogy vizet forralunk egy lábosban, amire ráfér a keverőtálunk úgy, hogy nem ér bele a vízbe. A tojások sárgáját üssük egyesével egy nagy keverőtálba, szórjuk bele a cukrot és a gőz felett kézirobotgéppel verjük 8-10 percen át, amíg sűrű és halvány krémet kapunk.
- A keményre vert tojásba keverjük bele a hideg mascarponét, ami visszahűti a krémet. A tejszínből kemény habot verünk, vigyázva, hogy ne dolgozzuk túl és ne csapódjon ki a vaj. Két részletben forgassuk óvatosan a krémbe, hogy szép laza legyen.
- A presszókávét egy kisebb tálba öntjük, amiben könnyen tudjuk megmártani a babapiskótákat is. Keverjük bele a rumot, de el is hagyhatjuk. A babapiskótákat épphogy csak megforgatjuk a kávéban, semmiképpen sem hagyjuk ázni benne. Így tegyünk 20 db-ot egy 23x34 cm-es formába, szorosan egymás mellé.
- Terítsük rá rá a krém felét, és egyenletesen simítsuk el. Rakosgassuk a tetejére a maradék babapiskótát kávéba mártva. Majd terítsük el rajta a maradék krémet. Minimum 4 órára tegyük hűtőbe, de ideális esetben előző nap készítsük el és csak másnap szeleteljük. Tálalás előtt hintsük meg alaposan cukrozatlan kakaóporral.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
4 hozzászólás
Kedves Anna, van jelentősége, hogy a babapiskótát a cukrozott vagy cukrozatlan felével teszük bele? Valamint én már eleve bolti tojássárgáját gondoltam venni, mivel az már pasztőrözött, azzal is jó lesz a recept?
Nincs különösebb jelentősége. Nekem jobb a cukros felével felfelé letéve, de ez szerintem csak a rendmániám miatt van így. A bolti tojással is jó lesz a recept 🙂
Kedves Annuska!
Jól értelmezem, hogy ebben a receptben a tojásfehérje nem kerül felhasználásra, csak a sárgája?
Kedves Ági, igen, A tiramisu receptekben nem szokott fehérje lenni, a sárgája is nyersen. Nálam annyi a különbség a hagyományossal szemben, hogy hőkezelem.