Az egyik legnépszerűbb péksütemény, a kakaós csiga gyorsított változata kompromisszummentes. Nem kell hajtogatni és pihentetni. Csak egyszer kelesztjük az elején, az eredmény mégis nagyon finom, réteges lesz.
A túróstáska receptnél megígértem nektek, hogy a kakaós csigából egy leveles változatot fogok megosztani veletek. Az eredeti blundel tészta készítése hosszas, macerás, ezért először egy trükkösebb verziót mutatok, ami ugyanúgy leveles lesz, de nem kell hajtogatni és pihentetni hosszasan a tésztát.
📖 Recept
Gyors kakaós csiga
Hozzávalók
A tésztához:
- 35 dkg kenyérliszt (vagy finomliszt)
- 6 dkg porcukor
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál porélesztő (vagy 2 dkg friss)
- 1 dl tej (langyos)
- 7 dkg tejföl
- 1 db tojás
- 8 dkg teavaj (puha)
A töltelékhez:
- 5 dkg teavaj (puha)
- 3 dkg porcukor
- 1 dkg kakaópor
Elkészítés
- A lisztet egy szűrőbe szórjuk a porcukorral és átszitáljuk. A sót az egyik, az élesztőt a másik oldalra szórjuk és elkeverjük. Beleöntjük a langyos tejet, a tejfölt és a tojást majd a kezünkkel sima tésztává dagasztjuk 8-10 perc alatt. Fóliával szorosan letakarjuk és 1-2 óra alatt hagyjuk a duplájára kelni. A hűtőben is keleszthetjük 8 óra hosszat.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel) és két nagy tepsire 1-1 sütőpapírt terítünk. Enyhén meglisztezzük a deszkát és rászedjük a megkelt tésztát. 8 egyenlő darabra vágjuk és egyesével feszes ki gombócokká formázzuk. 2-3 percet hagyjuk pihenni, majd az első szép vékony koronggá nyújtjuk. Puha vajjal egyenletesen lekenjük a felületét és félretesszük. Kinyújtjuk a következőt ugyanolyan méretűre, ráillesztjük az elsőre és alaposan lekenjük a vajjal. Így haladunk sorban minden egyes tésztával. Ügyeljünk rá, hogy bőven kenjük a vajat, hogy szép leveles legyen az eredmény.
- Ha megvan az utolsó, kicsit nyomkodjuk egybe és hagyjuk 5 percet pihenni, hogy könnyebb legyen nyújtani. Addig elkészítjük a kakaós tölteléket. Egy kis tálkában a puha vajat átkeverjük. Beleszórjuk a porcukrot és összedolgozzuk. Amikor már felvette, jöhet bele az átszitált kakaópor is, amivel szintén simára keverjük.
- A deszkát enyhén meglisztezzük. Ráhelyezzük a tésztát és nagyjából egyenesre nyomkodjuk a két oldalát. Majd egy nyújtófával, fokozatosan, nem túl erősen nyújtani kezdjük, hogy egy hosszúkás téglalapot kapjunk. A tölteléket elosztjuk a felületén és elsimítjuk. A hozzánk közel eső végétől kezdve szorosan feltekerjük a tésztát. 12 egyforma szeletre vágjuk egy cérna vagy kés segítségével. A lezárást kicsit meghúzva aláhajtjuk és kerekre igazítva egy sütőpapírral leterített tepsire sorakoztatjuk. Távolabb tegyük egymástól, mert sütés közben sokat fognak nőni. Ha megtelt a tepsi, már tehetjük is a forró sütőbe 20 percre sülni. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Kalács receptek ide kattintva
Húsvéti receptek ide kattintva
Sütemények ide kattintva
Túrós receptek ide kattintva
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?